Що переможе — страх перед вакцинами чи перед самотністю школяра?

Що переможе — страх перед вакцинами чи перед самотністю школяра?
  • Ярих противників вакцин не більше 5%. В основному — це батьки, які бояться робити щеплення навіть під загрозою смерті
  • Ні епідемія кору, ні загроза епідемії дифтерії не можуть їх переконати
  • Але з появою статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  бажаючих захистити дітей побільшало 
  • Адже можуть до школи чи садочка не допустити

За останній тиждень-два у Вінниці кількість бажаючих вакцинуватись зросла в п'ять разів. Про це розповіла лікарка кабінету щеплень Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Валентина Рудик. Вона пов’язує це з розпорядженнями міністерств освіти та охорони здоров’я, згідно з якими дітей, які не будуть вакциновані, в школу чи садочок, не допустять. Адже альтернативою відмови від щеплень стане індивідуальне (домашнє) навчання для школяра, а малюки просто не будуть відвідувати садочок. 

Кір відступив, чи зачаївся

За останій тиждень на кір в області захворіли 7 дорослих та 4 дітей. Кількість захворілих в порівнянні з попереднім тижнем знизилась на 8%. Втім з початку року в нас зареєстровано 3943 випадки кору. Серед захворілих 2184 дитини. У Вінниці це - 1248 хворих. Із всіх захворілих 64 % не були щеплені проти кору.
Та за словами лікарів з початком навчального року ми зможемо спостерігати черговий сплеск кору, до якого може приєднатися дифтерія. Останій раз сплеск дифтерії був у 90-х. Тоді захворіло 20 тисяч українців, 696 із них померли. У Вінницькій області тоді на дифтерію захворіло 478 людей. До епідемії рівень вакцинації впав із 95 до 80%, цього було достатньо, щоб трапилося стільки смертей. 
Зараз в області рівень охоплення щепленнями складає 58,9% (вакцин є близько 320 тисяч доз). А вакцинації дітей до одного року - 69,9%. При тому, що всесвітня організація охорони здоров’я вимагає тримати цей показник на рівні 95% - саме тоді буде працювати колективний імунітет. 

Відео дня

Вакцини якісні

Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, навіть спостерігаючи постійне збільшення хворих на кір, є батьки, які продовжують побоюватись вакцинації. Хоча, вакцина, яка зараз є в кабінетах щеплення (бельгійська та американська), якісна, боятись її не варто, переноситься вона відмінно. Бувають побічні реакції, які розвиваються протягом 6-16 днів після вакцинації, це: температура, висипка, збільшення лімфовузлів. На цьому, як правило, все завершуються. Дуже рідко може бути анафілактична реакція (яка, до речі, може статися на будь-який продукт, ліки), а от при вакцинації це буває приблизно один випадок на мільйон. 
-  Насправді ярих противників щеплень, які ні за яких умов вакцинувати себе і своїх дітей не будуть - небагато. З мого досвіду, це не більше 5%, - говорить лікар. - У переважній більшості, це батьки, які бояться. Або вакцинують від окремих хвороб, інші ігнорують. Щоб змінити ситуацію, потрібно працювати з цим страхом. А ми просто з ними сваримося, розповідаємо, як вони ризикують власним та дитячим життям. Будемо чесними: з кимось це працює, страх хвороби перевищує страх вакцини і вони щеплюють дітей. Інші ще більше не довіряють.
 

Коли щеплення не роблять   

Вакцинацію дітям потрібно робити в момент максимального їх здоров’я. Якщо дитина має високу температуру тіла, вакцинацію їй тимчасово робити не потрібно. Але спаде температура, не чекайте, доки пройдуть остаточні прояви хвороби (кашель, нежить) - можна щеплюватись. 
- Я навіть більше скажу, в США дітей вакцинують при температурі, ГРВІ чи кишковій інфекцій, головне, щоб не на фоні ускладнень. Але нашим батькам про це скажи, вони ж лікаря четвертують, - каже Щербина.   
У американській академії педіатрії є нормативи (в нас теж) - реальні причини відмовитись від щеплення. Наприклад, важка непереносимість попередньої вакцини, або імунодефіцит (живі вакцини робити не можна). Чи важке неврологічне захворювання типу епілепсії. 
- Насправді випадків, коли тимчасово, а тим більше прижиттєво вакцинувати дитину не можна, поодинокі, - говорить лікар. 


Немає вакцин, немає школи?

— Дивлячись на те, що в Україні ситуація з кором не покращується (у бік зменшення кількості захворювань), ми пропонуємо всім батькам зробити щеплення дітей до 1 вересня, - говорить керівниця департаменту освіти міськради Оксана Яценко. - Тим більше, діти зараз проходять медкомісії для відвідування закладів освіти. Якщо відмовляються від щеплення — альтернативна сімейна освіта. Хоча в цілому для неї досі немає законодавчої нормативної бази. Вважаю, що діти повинні бути щеплені для збереження здоров'я передусім свого, і дитячого колективу, який вони відвідують.

Довідка: На сьогодні всі лікарні забезпечені вакцинами на 100%. Щоб отримати безкоштовне щеплення потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Той після обстеження дає направлення до кабінету щеплень. У разі виникнення проблем — батькам необхідно звернутися до головного лікаря або ж у Департамент охорони здоров’я.

Читайте також: Чим загрожує ігнорування щеплення від дифтерії?
Раз на рік здоров’я потребує кілька тижнів уваги або 2000-3000 грн

У Вінниці дітей без щеплень можуть не пускати в дитсадки і школи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Віта Стасішина

    Люди,скажіть будь-ласка скільки можна залякувати?
  • Женя Винницкий

    Уроды. Раньше в школе бесплатно вакцинировали, а теперь только в частных клиниках и за бабло. Выборы уже скоро. С такой политикой обосрутся как и петя
  • Olena Kondratyuk

    Мої діти вакциновані ,але на кір захворіли.Навіть найменша 7 місяців(не вакцинована)Тож питання :Чи потрібно робити вакцинацію?
  • Инна Тюленева

    Интересно, а как можно прогнозировать вспышку инфекции? Только искусственно ее создав.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up