Не страшно. Коли і як підготуватись до першого прийому гінеколога

Не страшно. Коли і як підготуватись до першого прийому гінеколога
  • Знайомство із гінекологом: коли здійснити перший похід до лікаря? Чи можуть підлітки самі відвідувати лікаря-гінеколога? Як налаштувати себе морально та що буде відбуватись у кабінеті?

 

Моторошне крісло та особисті запитання, — саме так чимало дівчат-підлітків уявляють прийом у гінеколога. Проте регулярні візити до лікаря-гінеколога є необхідністю для здоров’я дівчини. Навіть цілком здорова та не вагітна жінка має відвідувати цього лікаря принаймні раз на рік. 

Про те як спланувати перший похід до гінеколога та як власне проходить візит ми поговорили із лікаркою акушером-гінекологом Лілією Левенець. 

Чому не варто боятися відвідування гінеколога

Перший похід до гінеколога дуже важливий у житті кожного підлітка. Деякі дівчата помилково вважають, що про візит до лікаря-гінеколога треба думати тільки після того, як почнеш жити сексуальним життям. 

Відео дня

— Похід до «жіночого лікаря» ще ніколи не приносив комусь особливого задоволення, що вже говорити, коли це потрібно зробити перший раз в житті, — розповідає Лілія Левенець. — Насправді ж в цьому немає нічого страшного. Гінеколог — це звичайний лікар, який просто відповідає за здоров'я однієї з особливих ділянок жіночого тіла, тому боятись прийому не варто. 

За словами лікарки, перший похід треба спланувати з мамою до гінеколога тоді, коли розпочались менструації або ж швидше, якщо щось турбує.   

— Взагалі, комфорт походу до гінеколога, в основному залежить від самого лікаря, якщо фахівець вам підходить і викликає довіру то, швидше за все, ви незабаром забудете про свої страхи. Проте «рецепту» вибору кваліфікованого фахівця не існує, лише шляхом пошуку можна знайти «свого» лікаря, — продовжує Левенець. — Можна порадитися з мамою, подругою чи сестрою, або так як роблять більшість тепер — запитатись на форумах чи в соцмережах. 

Коли потрібно вперше піти 

Без присутності батьків, підлітка до 16 років не можна консультувати.  

— У кожної дівчини організм індивідуальний, процеси протікають по-своєму, тому неможливо однозначно відповісти на запитання: коли потрібно вперше йти до гінеколога, — каже лікарка. — Найчастіше перший раз на прийом до гінеколога дівчата потрапляють при медичному профогляді у школу, зазвичай це буває у 11-12 років. 

За словами Лілії Левенець, місячні у дівчаток мають розпочатись з 12-14 років, але буває і швидше, і пізніше. Мамі слід хвилюватись, якщо у дівчинки їх ще немає в 15-16 років. Тоді необхідно відвідати лікаря-гінеколога обов'язково, бо це може свідчити про відставання у статевому розвитку, аномалії розвитку статевих органів та інші порушення.     

— Мати повинна уважно стежити за дочкою, і питати її про всі нюанси, — каже гінеколог. — Тому, що вона не знає як має бути, а від вашої уважності залежить її репродуктивна функція в подальшому житті. 

Гінеколога слід відвідати до початку статевого життя і після його початку, каже лікарка. Потрібно не затягувати з першим візитом. В силу власних страхів і комплексів, багато дівчат постійно переносять цю «прекрасну» подію.  

Якщо дівчина вже веде статеве життя, то огляд у гінеколога повинен здійснюватися регулярно. Тобто, один раз на рік, якщо немає ніяких скарг і при постійному сексуальному партнері. Також візит до цього лікаря необхідний при кожній зміні статевого партнера.

Обов’язково потрібно одразу йти до гінеколога, якщо стали з'являтися скарги. Наприклад, якщо спостерігається печіння при сечовипусканні, відсутність стабільних менструацій, при дуже хворобливих болючих менструаціях або, якщо менструації тривають понад 10 днів.  

— Якщо ж дівчина незаймана, то в такому випадку гінеколог бере мазок, а обстеження органів малого тазу здійснюється за допомогою УЗД, — каже лікарка. 

Як проходить прийом 

— Чомусь багато дівчат бояться цього моторошного крісла, яке розташовується посередині кабінету лікаря, — продовжує Лілія Левенець. — Але не треба боятися, воно необхідне для того, щоб огляд був ретельним і комфортним для лікаря. На прийомі не треба соромитися, якщо є якісь скарги, то їх необхідно детально описати. 

Підлітки можуть хвилюватись, які питання може задати лікар-гінеколог. Лікарка пояснює, що гінеколог поставить лише кілька запитань, на які необхідно дати чіткі відповіді.  

— Перед прийомом дівчині потрібно пригадати, коли в неї почалися перші менструації, а також їх середню тривалість. Крім цього лікар може запитати про загальний стан здоров'я, а також про перенесені захворювання, — каже Лілія Левенець. — Буде дуже добре, якщо дівчина покаже лікарю свій менструальний календар. Його я рекомендую вести завжди, або ж є спеціальні програмки у телефоні, щоб контролювати місячні.

Лікарка каже, що не бажано планувати похід до лікаря, який випадає на час менструацій, за винятком кровотеч та гормональних збоїв. Потрібно не забувати, що перед відвідуванням лікаря необхідно провести весь комплекс гігієнічних процедур та одягнути чисту білизну. 

Як правильно поводитися при огляді 

— Найголовніше та основне правило — перестати нервувати і хвилюватися, не можна соромитися. А також бентежитися через запитання  лікаря, він задає їх не через цікавість, а в виключно в професійних цілях, — розповідає лікар-гінеколог. — Під час огляду необхідно слухатися лікаря, якщо ви живете статевим життям, то він буде здійснюватися за допомогою введення гінекологічного дзеркала. Це не боляче, але варто знати, що дзеркала мають різні розміри і лікар повинен підібрати для вас відповідний.

Але головне, за словами лікарки, потрібно перестати хвилюватись. Сучасні клініки обладнані всім необхідним, щоб прийом пройшов якісно і комфортно.
 

Читайте також:

Вчені визначили вік, коли люди почуваються найщасливішими. Що скаже на це психолог?

Коли варто йти до психолога. Та скільки коштують послуги вінницьких фахівців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях 09:20 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 09:01 Вінниця сьогодні проводжає у вічність трьох військових play_circle_filled 08:30 Вітаємо християн зі Світлим Христовим Воскресінням! (Прес-служба ВО "Батьківщина") 08:25 Сьогодні вітаємо Марію та Кирила. Історія та прикмети 4 травня 08:00 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up