Коли варто йти до психолога. Та скільки коштують послуги вінницьких фахівців

Коли варто йти до психолога. Та скільки коштують послуги вінницьких фахівців
  • Журналістка 20minut.ua поспілкувалась з психологами, аби розібратися, коли варто звертатися по допомогу до спеціаліста, як його обрати та чому розмови з рідними і друзями не вирішують психологічні травми.

 

 Чи відрізняється психолог від психотерапевта

— Психолог — фахівець, що має вищу освіту за напрямком «Психологія». Він може надавати психологічну консультацію. Це, як правило, короткострокові заходи, спрямовані на підтримку, психологічну допомогу та орієнтування клієнта у випадку необхідності психотерапії, — розповідає психолог та психотерапевт Дмитро Шевченко. — Психотерапевт — це людина, яка окрім вищої освіти за напрямком «Психологія», пройшла спеціальну підготовку за окремим напрямом психотерапії. Окрім надання психологічних консультацій, може проводити терапію в тому напрямку, у якому спеціалізується. Найпоширенішими напрямками психотерапії є: когнітивний, поведінковий, динамічний, гуманістичний, екзистенційний. По кожному з них існує чимало шкіл, які об’єднанні по слідуванню основних принципів. 

Психіатр — це лікар, який спеціалізується на лікуванні психічних розладів. 

Як пояснює Дмитро Шевченко, якщо в людини виникли симптоми, які впливають на її звичне життя, ускладнюють взаємодію з іншими, часто трапляються сильні переживання негативні емоції чи вона пережила травматичну подію, то варто звернутися до психолога або психотерапевта. Якщо є прояв психічного розладу — до психіатра. 

Відео дня

Як зрозуміти, що варто звернутися до фахівця 

 — Коли повсякденне життя для людини стає нестерпним — потрібно піти до психолога, — каже психологиня Ірина Ковалишин. — Людина має сама відчути потребу у тому, щоб їй допомогли. Скажу метафорично: коли у вас щось болить, то ви звертаєтесь до лікаря. Тому, якщо ви, наприклад, відчуєте тривогу чи високий рівень стресу, вам теж потрібно звернутись до психолога. На жаль, часто люди соромляться відвідувати психолога. Потрібно розуміти, що усі ми періодично потрапляємо у стресові ситуації — кінець світу від цього не настає. Але негатив накопичується, старі «таргани» в голові все більше дають про себе знати, зриви на близьких і нелюбов до себе  —  усе це гальмує в усіх напрямках. У таких випадках потрібно звернутись до спеціаліста, а не думати, що розмова із другом допоможе.

Психологиня Євгенія Бренінг радить звернутись до спеціаліста, якщо вас все лякає, ви відчуваєте провину, вам постійно шкода себе. 

Перелік проблем, при яких варто звертатися до психіатра або психотерапевта досить великий. Пам'ятайте, якщо у вас є затяжні негативні думки, вам постійно сумно або ви відчуваєте інші душевні проблеми, то краще перестрахуватись й піти на консультацію.

Із якими проблемами звертаються вінничани 

 — Можу умовно поділити звернення вінничан на дві частини: коли звертаються із дітьми та, коли звертаються самі дорослі, — пояснює психологиня Вікторія Сидоренко. — Останнім часом батьки часто приводять дітей до психологів, аби допомогти їм розібратись у собі, зменшити їхню агресивність, якщо така є. 

З дорослими все інакше, найчастіше вони звертаються до психолога, коли знаходяться на межі зриву.

— На жаль, у нас є  радянський стереотип, що ходити до психолога на прийом — це не нормально. З власного досвіду та досвіду колег можу сказати, що вінничани звертаються за психологічною допомогою у крайніх випадках. У мене багато клієнтів із глибокою депресією, яку можна було набагато швидше вилікувати, якщо б людина прийшла до спеціаліста на початку. Молодь звертається із питаннями особистісного розвитку. А от пари звертаються не так часто, бо, зазвичай, жінка готова прийти на сеанс, а чоловік соромиться. Також часто звертаються люди після втрати близької людини. 

 Як обрати свого психолога

— Насамперед потрібно звернути увагу, чи психолог дипломований, — каже психологиня Міхеєва. — Бо зараз є багато різноманітних курсів, і люди, пройшовши їх, називають себе психологами. Зверніть увагу на рекомендації людей, яким довіряєте. 

Як правило у спеціалістів зазвичай відкриті сторінки у Facebook: почитайте, що вони пишуть у статтях та професійних замітках, поставте запитання. Ну і особиста зустріч зі спеціалістом. Просто перевірте, чи вам комфортно з цією людиною. 

Дмитро Шевченко радить перед вибором психолога поставити йому кілька питань: рік завершення ВНЗ за напрямом «Психологія» (подивитися копію, перевірити на сайті МОН). Напрямок спеціалізації в психотерапії? Кількість годин підготовки? Якою формою роботи користується психолог: інтервізія чи супервізія? В яких питаннях спеціалізується психотерапевт? 

Не буває спеціалістів з усіх питань, пояснює фахівець.

— Моя рекомендація — між терапевтом та клієнтом має виникнути довіра, відкритість та повага. Без них ні напрям терапії, ні дипломи та сертифікати особливо не допоможуть. Якщо виникла складність — не відкладайте та не ігноруйте. Спробуйте різних спеціалістів та знайдіть свого, — додає психолог.  

Скільки триває терапія і як часто потрібно ходити

— Тривалість психотерапії залежить від підходу і проблеми, з якою звернулась людина. Найдовшим вважається психоаналіз, що може тривати понад десять років. Загалом психотерапія рідко триває менше трьох місяців, — каже Олександр Равчев. — Частота візитів може змінюватись залежно від проблеми. Зазвичай, це 1-2 рази на тиждень, проте інколи і частіше. Також існує підтримуюча терапія, коли клієнт продовжує ходити до психотерапевта з меншою періодичністю, але довгий час, для того, щоб проблема не повернулась.

Ключовим у терапії є розмова між клієнтом та психотерапевтом. Проте можуть бути додаткові речі, залежно від підходу. В арт-терапії використовується малювання, в тілесно-орієнтованій — спеціальні фізичні вправи, які роблять в спортивному залі. Деякі підходи можуть нагадувати театральну постановку.

Вартість прийому психологів

Сьогодні у Вінниці можна знайти психологів починаючи  від 200 гривень, і до двох тисяч за годинний сеанс. Ціну спеціалісти визначають самостійно, на власний розсуд. 

Ми переглянули оголошення в інтернеті, вартість одного сеансу залежить від досвіду на компетентності спеціаліста. Є початківці — за прийом у яких потрібно заплатити від 200 до 300 гривень за годину. Досвідчені психологи, які мають, окрім державного диплому ще й безліч пройдених курсів за плечима, беруть за сеанс значно більше — середня вартість від 800 гривень. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Mila L

    Дуже складно багатьом в теперішній ситуації  бути в нормальному стані...,для цього потрібні ми .щоб допомогти з усім справитись..і зменшити травму..Звертайтесь якщо складні проблеми в не знаєте що з цим робити
  • Ангелина Орлова

    «Психологиня» — звучить просто огидно, навіщо ускладнювати собі життя непотрібними фемінітивами, що лише підкреслюють гендерну різницю?

keyboard_arrow_up