Вчені визначили вік, коли люди почуваються найщасливішими. Що скаже на це психолог?

Вчені визначили вік, коли люди почуваються найщасливішими. Що скаже на це психолог?
  • Українці стали щасливішими. Рівень індексу щастя в країні збільшився до 33% у 2019 році, — йдеться у дослідження соціологів. 

  • Від чого залежить щастя людини та що це взагалі за відчуття, розповіла для читачів «20 хвилин» вінницька психологиня. 

  • Нижче й ви зможете відповісти на питання, чи почуваєтеся щасливими, — пройти опитування. 

Рівень індексу щастя в Україні збільшився та досягнув позначки 33%. Про це йдеться у дослідженнях Київського міжнародного інституту соціології. Індекс щастя — це міжнародний показник, що відображає добробут людей в різних країнах світу.

Наприкінці 2019 року стосовно рівня щастя соціологи опитали понад дві тисячі українців, серед них: 51% — вважали себе щасливими; 30% — почувалися середньо; 18% — скаржалися на проблеми в особистому житті; 1%  — утрималися від відповіді.

А два роки тому під час аналогічного дослідження щасливими назвали себе лишень 8% опитаних.

Відео дня

Апогей щастя — у 82 роки

Також дослідження про щастя провів канадський нейробіолог Деніел Левітін. Він заявив, що людина досягає піку щастя та радості у 82 роки. Вчений вважає, що покоління літніх людей поводиться куди радісніше та безтурботніше, ніж молодші, — про це пише The Daily Mail.

«Якщо ви подивитесь на весь світ, у 60 досліджуваних країнах, пік щастя має бути приблизно 82 роки», — сказав доктор Левітін, професор психології університету Макгілл в Канаді, спираючись на Дані Всесвітньої організації охорони здоров'я.

У статті нейробіолог зазначає, що до 82 майже всі приводи для стресу, пов'язані з молодістю та зрілістю, зникають. 

Наприклад, не варто перейматися через роботу, освіту дітей. Що ж стосується наближення смерті, то багато літніх людей ставляться до неї спокійно, насолоджуючись кожним прожитим днем.

Вінницька психологиня Анна Катрук каже, що це пов'язано з вирішенням завдань. 

— Мабуть варто почати з того, щоб визначитися, що для кожного з нас особисто означає «щастя», — каже Анна Катрук. — Розмірковуючи з цього приводу, багато хто може помітити, що перераховують присутність чогось конкретного: сім'я, діти, хороша робота, здоров'я чи подорож. Насправді, щастя — це внутрішній стан найбільшої задоволеності життям. Воно може тривати мить, а може зберігатися надовго. Але важливо не стільки наявність чого б то не було, скільки саме вміння, здатність це почуття відчувати. У цьому є навіть якась справедливість: щастя доступно всім.

За спостереженнями психологині, більше все-таки дітям. Вони вміють радіти і насолоджуватися практично всім. Гормонів радості у них виділяється більше, ніж у дорослих, каже Анна. 

— Якщо вже говорити про відкриття Деніела Левітіна, то я щиро рада за канадських пенсіонерів. Сподіваюся, колись і в Україні настануть часи, що люди не просто будуть доживати до 82 років, а й відчувати себе щасливими, — каже Анна Катрук. — Все-таки закриття базових потреб, в тому числі здоров'я і матеріального благополуччя, не є головною причиною щастя, проте сприяють можливості його відчувати.

Психологиня впевнена, це пов'язано з вирішенням завдань. Життя людини працездатного віку сповнене численними викликами, списками, поспіхом, стресами і конкуренцією. 

— Іноді немає навіть можливості зупинитися і задуматися, чи щасливий я, — каже психологиня. — А життя літньої людини — це як осінь. Ти насолоджуєшся плодами своєї праці. Діти дорослі, і прекрасно справляються самі, онуки відвідують, ділячись радістю. Немає гонки. І можна нарешті робити те, що хочеться. 

Візуалізація проведеного ученими дослідження

Пропонуємо й вам відповісти на питання про відчуття щастя. Якщо варіанти нижче не підходять, напишіть свою відповідь у коментарях.

Опитування

Чи почуваєтеся ви щасливими?


Читайте також: 

Вінниця в Instagram. Кращі фото за 10 — 15 лютого

Вінницький під’їзд у картинах. Подружжя разом з сусідами розмалювало свій поверх
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Как Бы Некто

    Індекс зріс, а от щастя як не було, так і не має)
  • Толик Забаштанский

    Цікава розповідь.але слово психологія виживає посмішку.завжди був психолог.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up