Чи є у Вінниці безкоштовна медицина?

Чи є у Вінниці безкоштовна медицина?
  • Для вінничан працює чотири медичні програми, завдяки яким можна отримати безкоштовні ліки, операції, протезування.
  • Зокрема вінничанину Юрію Самохіну пропонують зробити безкоштовну пересадку суглоба.
  • Проте в черзі він 30-й, а реабілітація буде вже за його кошт

Юрію Самохіну 40 років і внаслідок двох травм йому важко ходити. Спочатку чоловік думав, що в нього звичайний забій. Але при найменшому русі він відчуває постійний біль у попереку, йому важко сидіти і навіть лежати. У лікарні відповідь на запитання, чому став кульгати, не отримав.

- Коли був у Львові, потрапив в неврологічне відділення лікарні швидкої допомоги, там лікарі мені повідомили про те, що суглоб я втратив, - розповідає Юрій Самохін. - Коли озвучили суму, за яку мені можуть суглоб замінити - я втратив мову.

Відео дня

Замість 100 тисяч грн - безкоштовний суглоб

На початку грудня чоловік звернувся до травматолога за місцем прописки до вінницької міської клінічної лікарні №1. Отримав третю групу інвалідності.

- Також лікарі сказали, що є можливість прооперуватися за бюджетні кошти, - говорить Юрій. - Взяв направлення в лікарню швидкої допомоги. Начмед Трохименко поставив мене у чергу. Для безкоштовної операції потрібно було мати довідку про склад сім’ї, копію паспорта і коду, довідку про доходи за півроку.
Здавалося б, все добре, операція, яка коштує в межах 80-100 тисяч грн буде безкоштовною. Проте в черзі вінничанин майже тридцятий і йому необхідно терміново зібрати приблизно 10 тис. грн для купівлі ліків та реабілітації.

Повний діагноз чоловіка звучить так: дискогенний правобічний ішіорадикуліт на грунт ускладненого остеохондрозу попереково - крижового відділу хребта дископатіями L4-L5, L5-Si(Rtg) з больовими корінцевими та м'язевотонічним синдромами. Правобічний коксартроз з різким порушенням опорно-рухової функції хребта і ходи.

Юрій Самохін просить допомогти йому зібрати цю, здавалося б, невелику суму. Адже працювати він поки не може.

Реквізити картки ПриватБанку: 5168742717364107

Самохін Юрій Олександрович

Безкоштовні програми для вінничан

Значна частина грошей з міського бюджету витрачається на медицину міста. Але як це позначається на доступності медпослуг та здоров’ї вінничан, багатьом не зрозуміло. За словами головного лікаря Вінниці Олександра Шиша, у місті працює кілька муніципальних  медичних програм, найбільша з них “Здоров'я вінничан". Також є програма Профілактики та лікування артеріальних гіпертензій, "Стоп грип". Досить велике коло дій цих програм залишається невидимим для вінничан, але вони працюють.

- Наприклад, закупівля медпрепаратів на медзаклади. Вони не завжди до нас доходять за державними програмами, але є життєво необхідними, - розповідає Олександр Шиш. - Зокрема, завдяки кровоспинним препаратам рятують життя жінкам при маткових кровотечах під час пологів. Забезпечується лікування (і дороговартісне) харчування дітей,  хворих на рідкісну хворобу - фенілкетонурію. З метою своєчасної діагностики туберкульозу, за кошти міста закуповується туберкулін. Невидимим, але вкрай необхідним є забезпечення пацієнтів технічними засобами реабілітації. Тому на медзаклади закуповуються памперси, кало- та сечоприймачі. А жителі міста, які мають нервові розлади та перебувають на обліку у лікарні ім. Ющенка, можуть отримати безкоштовні  ліки. У минулому році до муніципальної програми включили також пункт про повне забезпечення дітей, хворих на діабет, усіма препаратами, необхідними для інсулінотерапії.

 

Які медпослуги можна отримати

1. Програма "Здоров'я вінничан". Окрім фінансування медичних закладів, ця  програма включає в себе такі безкоштовні послуги, як протезування зубів, заміна суглобів, імплантація штучного кришталика, стентування, встановлення кардіостимуляторів та ін.   

Зуби. Щоб безкоштовно  протезувати зуби, мешканцю міста потрібно звернутись до міської стоматологічної поліклініки, що знаходиться на вул. Героїв Крут. Там пройти обстеження. З висновками обстеження звернутися до міського стоматологічного центру (на вулиці Келецька). Там визначаться з об'ємом  робіт, їх вартістю. І в порядку черги кожен пацієнт може отримати нові зуби.

Суглоби. Імплантація суглобів здійснюється при дегенеративних дистрофічних захворюваннях суглобів. При наявності таких хвороб та необхідності операції пацієнту потрібно звернутися в лікарню швидкої допомоги (вул. Київська) саме там проводять  такі операції. Пацієнт пройде обстеження, після якого йому запропонують бюджетний протез. У разі згоди пацієнта ставлять у чергу на операцію. За словами Олександра Шиша, потрібно розуміти, що такий протез, куплений за бюджетні кошти, не є найкращим, але для багатьох це чи не єдина можливість.

Штучний кришталик. Для проведення такої безкоштовної для вінничан операції потрібно звернутися до Центру мікрохірургії ока, що знаходиться на базі третьої лікарні. Там знову ж таки пацієнту запропонують обстеження та чергу.

Трансплантація нирки. За словами Олександра Шиша, трансплантація досі не врегульована в нашій державі на законодавчому рівні. Тому пацієнти, як правило, за такими операціями звертаються до наших найближчих сусідів. Наприклад, у Білорусію. Усю ж підтримуючу та реабілітаційну терапію вінничани проходять безкоштовно за місцем проживання.

Кардіодопомога. За словами лікаря, кардіологічна проблема досить гостра для мешканців нашого міста. З 2008 року у Вінниці працює Кардіологічний центр, де завдяки муніципальній програмі вінничани можуть планово отримати допомогу за 50% вартості. Мається на увазі і ангіографія, і стентування, і кардіостимулятори... Якщо ситуація невідкладна, обстеження та операція для вінничан буде безкоштовним.

2. Профілактика та лікування артеріальних гіпертензій. Це субсидіальна програма. Тобто якщо ви маєте серцево-судинні патології, та зокрема артеріальні гіпертензії, а також довідку про субсидію, варто звернутися до Центрів первинної медико-санітарної  допомоги та отримати лікування за 50% вартості.

3. Програма "Стоп грип". Ця програма працює у місті вже три роки поспіль. Ця програма включає в себе три етапи. Перший - це вакцинація. Зокрема, діти з інвалідністю, або позбавлені батьківського піклування, можуть отримати вакцину від грипу безкоштовно, всі інші вінничани за 50% вартості вакцини. Другий етап програми - діагностика. За кошти бюджету міста були закуплені швидкі тести на грип, якими у медзакладах безкоштовно діагностують пацієнтів. І третій етап - лікування, у випадку підтвердження діагнозу, пацієнту надають лікувальні препарати. До речі, епідеміологічний сезон грипу триває з середини вересня по травень.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Kazimir

    Суррогат. Во всём и везде. Старое, если не сломали (разворовали), то донашиваете. Новое построить не способны. Разве что "схемы"+ Так называемые реформы, - это тоже схемы.
    И да, бесплатные (условно) таблетки не являются бесплатной медициной.
  • Krot

    Ось безкоштовна порада від припареної Супрун, це єдине що залишилось "безкоштовним"
  • Krot

    Борони вас боже звертатись до міської стомат поліклініки, краще приватним лікарям заплатити.
  • Юрий Бондарук

    ))) а є безкоштовний ремонт взуття? ))) а є безкоштовний хліб? ))) а є безкоштовна вода? ))) Не розумію, чому, і з якої радості - медицина МАЄ бути безкоштовною?

    Krot reply Юрий Бондарук

    Це рудимент від соціалізму, який не працює у капіталізмі, тому, 95% відрахувань на МОЗ потрібно забратиїї з ЄСВ, медицину потрібно зробити платною і сприяти розвитку конкурентного ринку який з часом випрацює якісь адекватні ціни, або повернути державний устрій у соціалізм. Щось "компромісне" залишить ось таку ситуацію як маємо зараз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up