Святвечір 6 січня: що має бути на столі та чого не бажано робити

Святвечір 6 січня: що має бути на столі та чого не бажано робити

Сьогодні, 6 січня, православні відзначають Святвечір (Святий Вечір), Багату кутю, Коляду. Це останній день Різдвяного посту. Цілий день 6 січня нічого не можна їсти, аж до появи на небі першої зірки.

  • Святий вечір — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. 

Здавна, як на небі з'являється перша зоря люди сідають за стіл на якому має бути 12 пісних страв. Головною з яких є кутя. Страв має бути саме 12 за кількістю апостолів.

Це може бути: кутя, борщ, вареники, уха, голубці, риба, гриби, капуста, квасоля, узвар та пісні солодощі.

Що не можна робити у Святвечір

Відео дня
  • За вечерею бажано менше розмовляти та не виходити з-за столу.
  • Щоб не залишитися без подружньої пари хлопцю і дівчині не можна сидіти на кутах столу.
  • Класти одразу ложку на стіл та запивати страви водою.
  • Увечері не можна працювати.
  • Не можна зустрічати свято в чорному одязі.
  • Не можна гасити вогонь в печі або каміні
  • Йти далеко від будинку, тому що весь рік будеш блукати

Тим часом, радять до вечора віддати всі борги та попросити вибачення у людей, яких образили. Також цього дня не можна скупитися та йти з дому. А на вечерю краще одягти щось біле з одягу.

До речі, за святковим столом має бути парна кількість людей. У іншому випадку треба доставити зайву тарілку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Данилюк

    21 століття,ера роботів лазерів та штучного інтелекту - і цими благами користується газета,щоб розповсюджувати забобони.
  • Задунайский Торонтуй

    Лехова, ты грузить меня будешь что делать и что кушать? Выпить и закусить будет у меня по полной программе, много и вкусно.
  • З.А.Глядач

    "за стіл на якому має бути 12 пісних страв"

    Головне,щоб страви були пісні,а 12 їх чи ні-то вже не суттєво.

    Лєхова перераховує стільки забобонів,ніби це не Святвечір,а якесь язичницьке збіговиською
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up