– Проект «Olympic Lab» започаткував Міжнародний олімпійський комітет. Він проводиться не лише в Україні, а в інших країнах світу, – сказав Павло Хникін. – Ми вперше у Вінниці організовуємо одну з активностей у рамках проекту – «Їж розумно». Вирішили зробити захід для цільової аудиторії – велосипедистів, які мають певні здобутки. В подальшому плануємо, щоб відповідні фахівці ділилися секретами здорового харчування із юними боксерами, плавцями тощо.
Свої поради щодо здорового харчування школярам надали олімпійський призер з велоспорту, неодноразовий чемпіон світу, екс-рекордсмен світу, начальник спортуправління Вінницької ОДА Сергій Чернявський і призер чемпіонату Європи, міжнародних та всеукраїнських змагань, екс-член професійного клубу «ISD» Владислав Кремінський.
Зірки розповіли про свої спортивні досягнення. Зокрема, Сергій Чернявський згадував про срібну олімпійську вершину, а його виступи можна було побачити на великому екрані. Він наголошував, що необхідно було підвести себе до олімпійського старту з мінімальною вагою. Складно було втриматися від смачної їжі навіть в їдальні олімпійського селища, а обирати доводилося найменш калорійне.
– Це обезжирені ряжанки, йогурти, салати. Їсти необхідно було мінімальну кількість. Зрозуміло, юним спортсменам не потрібно дотримуватися цього, адже їх організм зростає, – каже Сергій Чернявський.
Під час передолімпійського тренувального процесу на сніданок Сергій Чернявський випивав чашку чаю, їв булочку с джемом і маслом. На обід – овочевий суп на воді, на вечерю – макарони з сиром, яйцем і кониною (вона має найменше жиру) та салати (без помідорів). Така їжа допомагала втрачати вагу і позбавлятися жирового шару.
Владислав Кремінський каже, що за останні роки підхід до спортивного харчування мало в чому змінився. Зранку він радить спортсменам харчуватися кашами (найкорисніша – вівсянка з кип’ятком чи йогуртом), зелений чай (в жодному разі не кава!) з вафлями; допускається одне варене яйце.
– На обід бажано їсти і перше, і друге блюдо. Але небагато і без хліба. Зокрема, легкий нежирний суп і кашу. М’ясо перед тренуванням не варто вживати, адже воно перетравлюється вісім годин. На вечерю переважно мають бути білки – будівельний матеріал для м’язів. Це варене чи печене нежирне мясо – приміром, грудка. А також нескладний гарнір – хоча б салат з буряка, який допомагає кровоносній системі, – розповідає Владислав Кремінський. – Пити можна магазинне (нежирне) молоко, кефір або мінералку. В жодному разі не солодку воду та взагалі солодке на рекомендовано.
Учасники майстер-класу і почесні гості поласували приготовленим дітьми овочевим салатом із натуральною бринзою. Після цього отримали пам’ятні сувеніри відділення НОК України у Вінницькій області.
– Знаю, що салати приносять користь спортсменам, і часто їх їм. У них мені особливо подобаються оливки, бринза, огірки, перчик. Фаст-фуди батьки не купляють, та й солодкого їм небагато. Взагалі готовий відмовитися від солодощів для того, щоб стати чемпіоном світу, – каже 9-річний велосипедист Андрій Качер.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер