Відсвяткували 50-річчя кафедри фізвиховання ВНТУ

Відсвяткували 50-річчя кафедри фізвиховання ВНТУ

27 листопада відзначали 50 років від дня заснування кафедри фізичного виховання Вінницького національного технічного університету. З цієї нагоди в актовому залі були зібрані нинішні і колишні викладачі  кафедри, провідні спортсмени вишу, представники місцевих спортивних організацій, ветерани спорту. Були присутні ректор ВНТУ Володимир Грабко і директор інституту екологічної безпеки (до його складу входить кафедра фізвиховання) Василь Петрук.     

Йшлося про історію кафедри, яка розпочалася в 1967 році. З перших днів її заснування душею і мотором розвитку та становлення дружнього колективу і студентського спорту був завкафедри, доцент Ярослав Кулик. У спадок нинішньому поколінню Ярослав Ларіонович залишив стадіон з футбольним полем, біговими доріжками і секторами, який заслужено носить його ім’я, спортивно-оздоровчий табір «Супутник» в с. Степашки, триповерховий навчально-адміністративний корпус кафедри з кабінетами для викладачів, медпунктом, 50-метровим стрілецьким тиром, тенісним і тренажерним залами та музеєм спортивно-трудової слави Вінниччини.

Невеличкий фільм щодо історії кафедри показав віце-президент обласної Асоціації ветеранів спорту і тренерів Георгій Самков. Він вручив низку нагород шанованим ветеранам спортивної галузі ВНТУ. Хвилиною. Хвилиною мовчання згадали тих шанованих особистостей, яких вже немає з нами.

Гості, зрозуміло, прийшли не порожніми руками. Вони вручали низку подарунків і дипломів представникам кафедри та тренерам. Відзнаки отримали призери всеукраїнських змагань Олексій Хникін (плавання) та Ірина Жмурко (баскетбол), заслужений тренер України Павло Забєлін, керівник секції болдерінгу Галина Кіпоренко, екс-керівник кафедри Микола Петренко та десятки інших достойників. Представник спортуправління Вінницької ОДА Наталя Конюкова і відповідальний секретар обласного відділення НОК України Тетяна Шмаль подарували по комплекту м’ячів, які отримував завідувач кафедри фізвиховання Леонід Євсєєв. Вони передали вітання від своїх керівників, олімпійських призерів – відповідно Сергія Чернявського і Павла Хникіна.

Відео дня

Голова міського спорткомітету Сергій Краєвський привітав присутніх  з 50-річчям кафедри від імені мера Сергія Моргунова. Він згадав радянські часи, коли стадіон ВНТУ був кращою спортивною спорудою області. І висловив сподівання, що за підтримки нинішньої влади його вдасться капітально відремонтувати і осучаснити. Директор обласного центру «Спорт для всіх» Віталій Копач надав кафедрі фізвиховання грошовий сертифікат розміром три тисячі гривень – на закупівлю спортінвентарю для табору «Супутник». Начальник обласного відділення з фізвиховання та спорту профільного комітету Міносвіти Геннадій Бочаров нагадав, що ВНТУ має значні досягнення  на Універсіадах України, бере участь в аналогічних міжнародних змаганнях. Геннадій Бочаров за підтримку спортивної галузі відзначив почесною грамотою керівника вишу Володимира Грабка.    

Досягнення спортсменів ВНТУ   

В різні роки на кафедру фізвиховання були запрошені і успішно працювали: майстри спорту СРСР Георгій Лєбєдєв (стрільба), Олег Кліменчук (фехтування), Павло Забєлін, Дмитро Поліш і Сергій Костюк (самбо, дзюдо); Алла Рудюк, Зінаїда Ларюшкіна і Віктор Лялін (спортивна гімнастика), Василь Пастушенко (волейбол), Степан Гудима (військове багатоборство), Віктор Дубнюк, Ольга Потапова (легка атлетика), Ольга Асадова (плавання); викладачі Антоніна Явтушенко, Надія Подзигун, Петро Чернолуцький, Людмила Волхонська, Євген Микитюк, Віктор Вітер і Ігор Корзун (легка атлетика), Валентина Костенко (настільний теніс і поліатлон), Іван Рудий (волейбол), Леонід Бєрєстов і Віктор Пушкар (баскетбол), Володимир Грущинський (бокс), Анатолій Голубович (футбол); директори стадіону Анатолій Чесноков (хокей з шайбою) і Олександр Співак (легка атлетика, почесний суддя Всесоюзної категорії). 

У різні роки блискучих успіхів досягали майстри спорту міжнародного класу: Олександр Сорокаліт - капітан збірної команди СРСР з волейболу, Геннадій Власюк з легкої атлетики, Олександр Чуприна з акробатики, Віктор Бурлака з веслування; майстри спорту – Валентин Томчук з боротьби самбо, Олександр Пастух з боротьби дзюдо, Петро Юрченко, Михайло Філь і Марія Родзанова зі стрільби з луку, Леонід Грибачов з важкої атлетики, Лариса Водальчук і Андрій Сухоцький з плавання, Павло Довженко з легкої атлетики, Віктор Бубенко з кульової стрільби, Олег Ковтун з боксу, Валерій Крижанівський і Микола Рудик з легкої атлетики та десятки інших відомих спортсменів.
Спортивну славу університету в свій час примножили майстри спорту міжнародного класу - Сергій Русецький зі спортивного орієнтування, Микола Рудик з легкої атлетики (нині Герой України), Тамара Карапетян з боротьби самбо та майстри спорту України - Максим Штельмах з спортивного орієнтування, Ярослав Лопатюк з важкої атлетики, Олена Колос з поліатлону, Денис Грубар з боротьби на поясах, Сергій Бакум з хокею на траві.
Нині в 49 спортивних секціях університету займаються 800 студентів. Викладачі кафедри щороку забезпечують виступ 19 збірних команд університету в змаганнях за програмою літніх Універсіад і чемпіонатів серед студентів ВНЗ ІІІ-ІV р.а. Вінниччини. В загальнокомандному заліку ВНТУ поступається лише педагогічному університету, у складі якого виступають студенти факультету фізичного виховання і спорту. 

Найбільш популярними серед викладачів техуніверситету є заняття настільним тенісом, атлетичною гімнастикою, волейболом, бадмінтоном, футзалом, оздоровчим бігом, аеробікою. Впродовж останніх семи років колектив ВНТУ в загальнокомандному заліку займає перше місце в обласній спартакіаді серед викладачів.

Щорічно кафедра забезпечує проведення цікавих спортивно-оздоровчих заходів у СОТ “Супутник”. Заходи проводяться в павільйоні для настільного тенісу, більярдній, на тенісному корті, силовому містечку, майданчиках для гри у волейбол, баскетбол, бадмінтон, городки. Відпочиваючі мають можливість проявити свої здібності в змаганнях з футболу та бадмінтону, волейболу та силового триборства, пляжного волейболу та настільного тенісу, у рибальстві та більярді, баскетболі, шахах та шашках тощо.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петя Р.

    Щорічно кафедра забезпечує проведення цікавих спортивно-оздоровчих заходів у СОТ “Супутник”. Заходи проводяться в павільйоні для настільного тенісу, більярдній, на тенісному корті, силовому містечку, майданчиках для гри у волейбол, баскетбол, бадмінтон, городки. Відпочиваючі мають можливість проявити свої здібності в змаганнях з футболу та бадмінтону, волейболу та силового триборства, пляжного волейболу та настільного тенісу, у рибальстві та більярді, баскетболі, шахах та шашках тощо



    Кто это писал? Он вообще был в спутнике? Информация 30 летней давности!

    1. більярдній - завалена старым хламом, побитые стекла стоят, можно себе ногу отрезать, кий погнутый и мусор везде.

    2, городки - их даже в теории нету уже лет 15 ть - все заросло травой и нет интернтаря.

    3, на тенісному корті- аналогично уже 20 лет порос травой  и никто никогда не видел ракеток и мячиков.

    4, павільйоні для настільного тенісу - в ужасном состоянии, хоть бы раз его покрасили и пару гвоздей забили.

    Директору Васе вообще состояние лагеря глубоко до фени он только рыбу ловит сеткой весь день как браконьер а вечером бухает с знакомыми приезжими отдыхающими.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up