На чемпіонаті України з естетичної групової гімнастики танцювали тільки танго

На чемпіонаті України з естетичної групової гімнастики танцювали тільки танго
Виступ вінницької команди «Темп» за програмою майстрів спорту. Вона здобула срібні медалі в обох видах програми

Вихідними у Вінниці можна було спостерігати за дівчатами різного віку, які синхронно виконують гімнастичні вправи. Це був не популярний нині флешмоб, а чемпіонат України та всеукраїнський турнір з естетичної групової гімнастики «Подільські зорі». Змагання проходили у спорткомплексі «Нокаут». 

Вже вп’яте Вінниця приймала «естеток». Організувало змагання фізкультурно-спортивне товариство «Україна». До нас приїхали спортсменки з десяти областей країни. На килим виходили близько 320 учасниць.

Нова назва спорту

У довільній програмі (тривалістю 2,35 хв.) виступали 36 команд. Ще сім – у короткій програмі (1,30 сек.). Останній вид в Україні започаткували, згідно із вимогами Міжнародної федерації.

Відео дня

Було ще й кілька новацій, про що кореспонденту RIA повідомив президент естетичної групової гімнастики України Василь Споришев. 

– Наш вид спорту раніше мав назву «естетична гімнастика». Ми додали ще слово «групова», як вимагала Міжнародна федерація. Вінницький турнір – перший в Україні після літніх канікул. На ньому можна оцінити, у якій формі перебувають провідні спортсменки, – сказав Василь Споришев. 

Вперше всі команди виконували програми виключно під музику танго. Такі вимоги Міжнародної федерації на найближчі два роки.

– Через два роки обов’язкова музика буде змінена. Замість танго буде, приміром, вальс чи фокстрот. А ось румба або ча-ча-ча (з бальних танців) навряд чи з’являться. У цьому випадку дівчата не зможуть виконати традиційні елементи і рухи, – підкреслив Василь Споришев.       

Вінничанки – серед фавориток

Як нагадав пан Споришев, «естетика» культивується в Україні 14 років. Останні 7 – 8 років цей вид розвивається у Вінниці.

– Спочатку було важко, а нині вінницькі «естетки» під керівництвом Світлани Єгорової прогресують. Вони здобувають призові місця на чемпіонатах України за програмою кандидатів у майстри і майстрів спорту. А лідирують Харків, Дніпропетровськ і Запоріжжя, – відзначив очільник всеукраїнської федерації.         

Як нагадала організатор змагань, тренер Вінницької ДЮСШ «Темп» Світлана Єгорова, наша команда «Сузір’я» (дівчата до 16 років) цього року посіла друге місце на престижному турнірі у Білорусі. А колектив «Темп» (старше 16 років) здобув срібло чемпіонату України у Дніпропетровську (за програмою майстрів спорту). Тому на господарок килима покладалися певні сподівання.  

Як «списати» рухи

Вражала техніка найменших учасниць. Шестирічна Мар’яна Власюк з вінницької команди «Віва» вміє виконувати багато складних рухів: «переворот», «колесо» та складний «поворот у захоплені в сторону».

– Щоб підвищувати майстерність, займаюся не лише на тренуваннях. Приміром, дивлюся по телевізору, як виступають знамениті гімнастки, – поділилася Мар’яна Власюк 

Семирічна Саміра Андрєєва з вінницької команди «Віночок» у гімнастиці вже чотири роки. Мріє стати чемпіонкою світу.  

– Естетична гімнастика подобається тим, що тут можна «списати» рухи (якщо забула програму) у партнерки по команді. Тобто повторювати за кимось. Але я намагаюся цього не робити, а все виконувати по пам’яті, – каже Саміра Андрєєва .   

Після восьмирічної перерви

26-річна Антоніна Єгорова, майстер спорту з естетичної гімнастики і кандидат у майстри з художньої, виявилася найстаршою учасницею чемпіонату України. Це сталося випадково. Команді «Темп» бракувало однієї спортсменки, яка отримала травму. Антоніна Єгорова ставила цьому колективу композицію і одночасно репетирувала виступ. Вона вирішила: якщо наша гімнастка не вилікується до змагань, то буде замість неї виступати.

– Так і трапилося. Якщо буде натхнення, сили і потреба у мені – готова продовжити виступи, – каже Антоніна Єгорова.    

Антоніна не змагалася вісім років. У цей час вона займалася іншим видом фізичної активності – сучасними танцями. Також Антоніна Єгорова тренує малечу, починаючи з чотирьох років. Займається з дівчатками хореографією, художньою та естетичною гімнастикою.   

Антоніна прийшла у «естетику» у 13 років. Займалася нею паралельно з художньою. Регулярно брала участь у чемпіонатах України, здобувала нагороди у різних турнірах.

П’ять нагород господарок 

Серед учасниць були майстри і кандидати в майстри спорту. У довільній програмі медалі розігрувалися  у шести вікових категоріях: 6-8 років, 8-10 років, 10-12 років, 12-14 років, 14-16 років, 16 років і старші. Від Вінниці виступали шість команд, які складалися з вихованок «темпівської школи». Також відбулися виступи учасниць від 4 до 6 років «поза конкурсом».

У короткій програмі найкращих визначали у трьох вікових групах. Тут було представлено дві наших команди: «Сузір’я» (до 16 років) і «Темп» (старше 16 років).

Як і передбачалося, господарки килима здобули кілька нагород. Команда «Подоляночка» посіла друге місце серед дівчат 10-12 років. Колектив «Темп» здобула срібло і у довільній, і у короткій програмі. А наша команда «Сузір’я» виборола бронзові медалі в обох видах.        

Де займатися?

Естетична групова гімнастика у Вінниці культивується виключно у ДЮСШ «Темп» (050-600-18-47 – тренер Світлана Єгорова). На заняття приймаються дівчатка, починаючи з чотирьох – шести років.

Цим видом спорту можуть займатися і жінки у категорії «леді» (від 30 років). На змаганнях нерідко виступають спортсменки віком не лише за 40, але й за 50 років. 

Особливості «естетики»

У естетичної групової і художньої гімнастики схожі хореографічні елементи. Але «естетки» виконують вправи без предметів групами по 6 – 12 дівчат. Цей вид спорту відрізняють незвичні рухи: хвилі, скручування, а також стрибки та оберти.

У «естетиці» оцінюють у першу чергу не складність елементів (як у «художниць»), а красу, виразність та синхронність рухів, адже це командний спорт.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up