Канадський лакрос відновили у Вінниці: команду заявляють до дебютного чемпіонату України

Канадський лакрос відновили у Вінниці:  команду заявляють до дебютного чемпіонату України
Головна особливість лакросу – використання сіток на довгій ручці, які нагадують сачки. Фото зі сторінки Федерації лакросу України

Лакрос – це найшвидша командна гра із твердим гумовим м'ячем, яка дуже популярна у США та Канаді. Ігровий снаряд переносять полем за допомогою кросів – сіток на довгій ручці. Це дуже видовищний вид спорту. За гарної гри м'яч стрімко літає ігровою ареною, ледь торкаючись землі.

Назва гри походить від французького слова «crosse» («посох»).

В цьому році лакрос активно почали розвивати у Вінниці, відновлені тренування. Про це розповідає засновник виду спорту у нашому місті Євген Хомин. Він відомий, як віце-президент клубу із американського футболу «Вінницькі вовки».

«Вовки» на чолі

Євген Хомин навчає вінничан лакросу разом із двома молодими тренерами, які брали участь у навчально-тренувальних зборах за участі американських фахівців.

– «Вінницькі вовки» ще у 2014 році започаткували лакрос у місті. Але через брак часу ми «законсервували» його і займалися виключно американським футболом. Хоча деяке екіпірування залишилося. В зв’язку із появою нових ентузіастів вирішили вінницький лакрос відновити, – каже Євген Хомин.

Відео дня

Нашим організаторам активно допомагає Федерація лакросу України, яка була створена торік. Зокрема, із екіпіруванням.

Цікаво, що саме цього року відбудеться перший чемпіонат країни із нового для нас виду спорту. Його стартовий тур пройде 30 березня у Вінниці. Скоріше за все, на хокейному стадіоні Центрального парку культури і відпочинку. Загалом передбачено чотири тури – три групових і фінальний.

Як інформує пан Хомин, на сьогодні команди із лакросу створені у Вінниці, Рівному і Києві. Також цей вид спорту починають культивувати у Дніпрі, Кременчуку, Чернівцях, Івано-Франківську, Миколаєві і Чернігові.    

– Деякі американські футболісти Вінниці вирішили спробувати себе у новій грі. І це непоодинокий випадок. Наприклад, в Дніпрі одні й ті ж організатори одночасно розвивають лакрос, бейсбол і американський футбол, – продовжує Євген Хомин. 

Схожий на хокей

Поле для лакросу приблизно тих самих розмірів, що й футбольне. На його кінцях розташовані ворота завдовжки та завширшки 1,83 м. Мета гри – закинути м'яч до воріт суперника. При цьому зараховуються лише голи, проведені із-за меж кола, яким обведені ворота. М'яча можна підхоплювати та нести на кросі, тримаючи його практично вертикально й швидко крутячи, щоб він залишався в сітці.

В команді чоловіків десять гравців, у жіночій – 12. В чоловічому лакросі дозволені силові прийоми та контактна боротьба, тому гравці вдягають захисну амуніцію. У жіночому – силова боротьба заборонена.

– Ця гра більш схожа на хокей на льоду, ніж на американський футбол. Спільним є те, що це заокеанський вид спорту, контактний, із захисним екіпіруванням (шолом, маска, захисний каркас), – каже Євген Хомин.

За словами тренера, лакрос є пращуром хокею на льоду. Правила схожі із цією грою. Та ж сама розмітка поля, лише гра відбувається на газоні.

– Коли європейці побачили лакрос в Америці, вони «пересадили» його на ковзани. Спортсменам, які мають досвід у хокею на льоду або на траві, опанувати нашу гру набагато простіше, – наголошує Євген Хомин. – У лакрос грають нон-стоп, майже без перерв. Це дуже динамічний вид спорту. На відміну від американського футболу, де матч ділиться на розіграші, між якими є суттєві паузи. 

Набір до команди

Клуб «Вінницькі вовки» протягом лютого проводить набір   до команди із лакросу. Запрошують молодих людей від 16 років – активних, швидких та бажаючих спробувати щось новеньке.  

– Ми поки що тренуємося в спортзалі школи № 34. Там де й наша футбольна команда, тільки у інші дні. Ведемо перемовини із деякими коледжами і училищами, де незабаром проходитимуть тренування просто неба, – каже Євген Хомин. – М’ячик у лакросі досить важкий, 140 грамів. Тому арени, де вільно пересуваються глядачі, для наших тренувань не підходять. Ми шукаємо закриті стадіони.    

Важливо, що екіпірування новачкам надає клуб. Спортсменів чекають драйвові тренування, участь у чемпіонаті України. Та навіть є шанс потрапити до національної збірної. Довідки за телефонами: (063)574-48-41, (098)524-38-98 (тренер Євген Хомин).

З історії виду

Лакрос походить від багатавею – давньої гри в м'яч, яку індіанці Північної Америки культивували сотні років тому. У нього змагалися, часом, по кілька днів. За цей час кожна команда забивала сотні м'ячів у ворота суперників! Це була жорстка силова гра, причому виконавці нерідко зазнавали серйозних травм і каліцтв.

Європейські поселенці в Канаді запозичили цю гру. Лакрос вважається національним канадським видом спорту. Проте останнім часом він став популярним й в інших країнах – США, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, ПАР.

Лакрос в Україні

В 2010 році українців познайомили із лакросом. Наступного року Європейська федерація допомогла із інвентарем вітчизняним організаторам. Тоді ж зародилася перша доросла команда (в Рівному).

В 2014 році розіграли перший Кубок України за участю «Вінницьких вовків», київської та рівненської команд (вона й здобула перемогу). В 2017-у зареєстрували Федерацію лакросу України і вперше була створена збірна нашої країни.

– Лакрос в Україні ще не визнаний, як неолімпійський вид спорту. В профільному Міністерстві спочатку запропонували провести чемпіонат країни. Після цього обіцяли повернутися до цього питання, – звертає увагу Євген Хомин.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vova Demedyuk

    Реально крутий спорт, також великий шанс потрапити на Чемпіонат Європи в наступному році
  • Misha Husak

    варто спробувати!
  • Yulia Andriyshenko

    Дуже круто 👏👏👏
  • Yevhen Khomyn

    Всім активним людям від 16 років він точно сподобається. Динамічно, весело і нестандартного!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up