Чемпіони підіймали більше власної ваги: пам'ять рекордсмена світу Анатолія Житецького вшанували Всеукраїнським турніром

Чемпіони підіймали більше власної ваги: пам'ять рекордсмена світу Анатолія Житецького вшанували Всеукраїнським турніром

Штангісти із різних регіонів зібралися у Вінниці на 33-й Всеукраїнський турнір пам'яті чотириразового рекордсмена світу Анатолія Житецького. Змагалися другого листопада у спорткомплексі «Колос».  

Сподобався демократичний формат проведення змагань. На меморіалі Анатолія Житецького по традиції немає жорстких вимог щодо віку і майстерності учасників. Це сприяє масовості і допомагає молоді отримати змагальний досвід. Тому у турнірі беруть участь і юнаки, і майстри, і ветерани.

Житецького знало все місто

На меморіал були запрошені відомі вінничани, які тренувалися або вчилися разом із Анатолієм Житецьким. Приміром, 82-річний Май Федосов, майстер спорту з велоспорту.  

– Ми разом із Житецьким закінчили Вінницьку школу № 8 і навчалися у педінституті. Анатолій не лише був чудовим штангістом. Він також здобував золоті нагороди зі штовхання ядра, диска тощо, – розповів Май Федосов.   

Відео дня

Майстер спорту із важкої атлетики (у середній вазі), Фелікс Чабанов, 67 років, тренувався спільно із Анатолієм Житецьким.      

– Я тренувався і виступав разом із Анатолієм Житецьким. Коли я починав спортивну кар’єру, він її завершував. Анатолія знало все місто, як чемпіона і гарну людину. Він навчався у знаменитого вінницького тренера Анатолія Боба, а потім створив власну школу, – сказав Фелікс Чабанов.

«Наш спорт не робить із жінок чоловіків!»

На поміст виходили 75 спортсменів. Вони представляли Київську і Хмельницьку області та різні міста і райони Вінниччини.

Вероніка Кремса приїхала на змагання із Крижопільщини. У свої 15 років вона вже є чемпіонкою України серед дівчат. Вероніка виступала у вазі до 81 кг. В сумі двоборства вона набрала 91 кг (ривок 41 кг, поштовх ­ 50 кг), що майже співпадає із особистим рекордом.  

– Важкою атлетикою займаюся три роки. До неї мене залучив брат Андрій, також штангіст. Хочу доказати, що цей наш вид спорту не робить із жінок чоловіків! Водночас я стала значно сильнішою, хлопців у рукоборстві перемагаю легко, – каже штангістка.  

Вероніка Кремса проти жінок змагалася не вперше.

– Не бачу тут нічого дивного. Подобається серйозна конкуренція. У с. Городківка (Крижопільський район) важка атлетика добре розвинена – у нас гарна тренувальна база, чудовий тренер Олександр Рябенький. Тому завжди даємо бій Вінниці на обласних змаганнях, – додала Вероніка Кремса.

«Змагаюся сама із собою»

В’ячеслав Ільченко, 18 років, родом із Житомира. Зараз навчається у Вінницькому медуніверситеті.

– В Житомирі важка атлетика не дуже розвинена. Тому раніше я займався лише вдома. У Вінниці чудові тренери і гарний спортивний колектив. За рік занять тут я суттєво покращив свої результати. Мрію стати майстром спорту України, хоча головним для мене є медицина, – розповів юнак.    

Тетяна Душа, 16-річна хмельничанка, на вінницьких змаганнях вп’яте.

– Я завжди змагаюся не з суперницями, а сама із собою. Прагну показати якомога кращий результат! – ділиться Тетяна Душа. – В нашому місті сильна матеріальна база важкої атлетики. Маємо тренувальний зал в «Епіцентрі» із сучасними тренажерами, штангами.

Призери отримали Кубки і медалі Вінницької громадської організації «Гідність нації».

– Важка атлетика на Вінниччині займає почесне місце. Недарма у нас з’явилися рекордсмени світу Анатолій Житецький і Сергій Дідик. Ми підтримуємо їхню майбутню зміну. Спорт впливає на розвиток особистості і елементом патріотичного виховання молоді, – сказав член правління Вінницької громадської організації Валентин Ганчевський.

Підняла менше, але стала чемпіонкою в абсолютному заліку 

В командному заліку серед жінок першість здобула збірна Хмельницького. На другому місці – Вінниця, на третьому – Крижопільський район. В командному заліку серед чоловіків трійка призерів не змінилася. Але господарі помосту реваншувалися, «зробивши рокіровку» із хмельничанами.

Провідні штангісти підіймали штангу значно вище власної ваги! Окрім чемпіонів і призерів, були нагороджені кращі спортсмени турніру, яких визначали за таблицею Сінклера. Серед жінок це майстер спорту із Хмельницького Лілія Гонимар, яка виступала у вазі до 49 кг. Лілія у ривку підняла 65 кг, у поштовху – 80 кг. Вінничанка Любов Кураченко стала чемпіонкою у вазі до 76 кг і ненабагато відстала від хмельничанки в абсолютному заліку. У ривку вона підняла 70 кг, у поштовху – 90 кг.

Кращим штангістом турніру серед чоловіків виявився 22-річний кандидат у майстри спорту Максим Лубов (Вінниця). Він виступав у ваговій категорії до 96 кг. «Вирвав» 120 кілограмову штангу, штовхнув 150 кг.    

Також високий результат у вазі до 67 кг показав 16-річний спортсмен із Турбова Богдан Ласка. У ривку він підняв 95 кг, у поштовху – 115 кг, це рекорд Вінницької області!

Перспективи вінницьких штангістів

Змагальний сезон вінницьких важкоатлетів у 2019 році завершився. 

– Кращими результатами вінничан є призові місця на чемпіонаті України серед молоді до 23 років Вадима Мельника і на Кубку України серед жінок Любові Кураченко, – прокоментував головний суддя меморіалу, старший тренер збірної області з важкої атлетики Дмитро Бабич. 

Директор Вінницької ДЮСШ «Колос» Вадим Мохник нагадав, що в його спортшколі є відділення важкої атлетики.

– В цьому році ми залучили на роботу молодих фахівців, і результати вихованців покращилися. А ще наш тренер став призером чемпіонату України – це Роман Байдацький, – розповів Вадим Мохник.

– В Україні непроста економічна ситуація, яка впливає й на розвиток спортивної галузі. На успіх можна розраховувати лише, якщо мати серйозного спонсора. В нашому виді спорту чемпіони є й після 20 років. Але, на жаль, багато перспективних штангістів після завершення вишу кидають спорт, адже необхідно годувати на родину, – прокоментував колишній учень Анатолія Житецького, рекордсмен світу Сергій Дідик.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up