Українці їдуть за кордон. Через політику, чи через економіку

Українці їдуть за кордон. Через політику, чи через економіку
Чоловік Юлії Тимошенко, Олександр, попросив політичного притулку у Чехії. Чехія надала йому статус біженця. Але зовнішньополітичні відомства України і Чехії заявили, що Олександр Тимошенко отримав статус біженця. У обох відомствах кажуть, що про політику в цьому випадку не йдеться. А співпраця Чехії і України буде продовжуватися.

На заробітки наші громадяни їдуть до Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Польщі. А от політичні діячі прагнуть виїхати до країн Східної Європи, зокрема, до Чехії.
Останній, хто туди потрапив – Олександр Тимошенко, чоловік екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка зараз сидить у тюрмі. До цього статус біженця у Чехії отримав екс-міністр економіки Богдан Данилишин.
А до цього емігрували з України такі політичні постаті, як колишній голова Держрезерву Михайло Поливанов, і Денис Олейніков, який змушений був виїхати з України у Хорватію через випуск футболок з написом: «Спасибо жителям Донбасса…».
Михайло Поживанов, Богдан Данилишин, Олександр Тимошенко і Денис Олейніков наполягають, що їх виїзд з України – засіб вимушений і політичний. І за кордоном вони не припинятимуть своєї політичної діяльності. Зокрема, Олександр Тимошенко у Чехії зареєстрував міжнародну громадську організацію «Батьківщина», Денис Олейніков у Хорватії - «Рух Розумних», а Богдан Данилишин створив організацію «Українська Європейська перспектива».
Зараз, з різних причин, у Чехії перебуває 171 біженець-українець. За даними Світового банку Україна перебуває у першій десятці країн-лідерів по міграції. Крім того, за інформацією цієї ж організації Україну залишили 6,6 мільйона громадян. Але до нас приїхали п’ять мільйонів мігрантів.

Ігор Ткачук (39)
голова обласної організації партії «Удар», депутат Вінницької міської ради

- Те, що зараз в Україні погіршилася ситуація зі свободою слова та демократією, напевно бачать усі. І говорити, що це не так, може тільки той, хто не бачить очевидного. Тому й прагнуть виїхати українці за кордон у пошуках більш сприятливих умов для життя. Крім того, ми бачимо згортання демократії у політичному аспекті. Зараз у тюрмі перебуває Юлія Тимошенко, у слідчому ізоляторі Юрій Луценко. Наш лідер партії «УДАР» Віталій Кличко вважає, що екс-прем’єр України Юлія Тимошенко і колишній голова Міністерства внутрішніх справ Юрій Луценко мають брати участь у парламентських виборах восени 2012 року. Це те, що стосується політики. А стосовно життя простих людей, то Партія регіонів, і їхній лідер Віктор Янукович, коли йшов на вибори, говорив, що кожному українцю стане краще жити «вже сьогодні». Але ми бачимо, що покращення життя, на яке усі ми сподіваємося, не відбувається. І, що дуже важливо: люди не повинні сидіти в тюрмі за політичні погляди. Якщо свобода слова і демократія згортається, то це впливає на усіх нас. На підприємців, політиків, простих людей. Згортання демократії не можна сприймати як щось, що не стосується кожного з нас. Зараз цей процес очевидний. Це видно усім. І звідси висновок – люди, що відчувають на собі повернення диктатури, прагнуть позбавитися цього. Багато хто бачить вихід з ситуації в еміграції. Але, на жаль, українців за кордоном не дуже хочуть бачити. Ми там потрібні як дешева робоча сила.

Владислав Старинець (36)
приватний підприємець, Партія регіонів

- Досить складно проаналізувати у короткому коментарі весь спектр причин, які змушують наших співгромадян шукати роботу за кордоном. Катастрофічний розвал вітчизняної економіки, який стався під час правління «помаранчевих», не міг не позначитися на ринку праці в Україні. Але за останні два роки команді Партії регіонів вдалося значно покращити стан справ, відновити економічний потенціал. Це не може лишитися непомітним – завдяки дотаціям з Державного бюджету покращується й інфраструктура нашого міста. Якщо ви їздите громадським транспортом, то не можете не помітити оголошення про набір на роботу. Ремствуючи з приводу нашої економічної ситуації, згадуючи сотні тисяч заробітчан за кордоном, варто порівняти це й з іншими країнами пострадянського простору. Наприклад, у державах Балтії цілком нормальним явищем є «опалювальна еміграція» - під час опалювального сезону комунальні тарифи так підскакують, що тисячі людей емігрують на кілька місяців (найчастіше – до Ірландії), наймаються на сяку-таку роботу, аби тільки відмовитися від опалення власних осель за захмарними тарифами. Що ж стосується так званих «політемігрантів», здобувачів політичного притулку, то цих представників тимошенківської команди ми бачимо у власних затишних оселях чи коштовних готелях з видами на Альпи чи Татри. «Наколядованого» під час прем’єрства Юлії Володимирівни їм явно вистачає на роки безбідного життя – ми ж не бачимо їх за роботою. Аби розуміти недолугість претензій на політичні переслідування, варто просто перенести вчинки фігурантів на реалії тих держав, офіційні речники яких надто переймаються проблемами України. Наприклад, було б цікаво послухати думку державного секретаря США з приводу появи футболок з написом на кшталт: «Спасибі штату Арканзас, за те що Клінтон…»

Геннадій Поліщук (32)
Віце-президент Бізнес-клубу MoneyFest

- Бізнес дуже чутливо реагує на ті виклики, які відбуваються у суспільстві. Сказати однозначно, що в Україні зараз відбувається скорочення демократії, напевно не можна. Крім того, бізнес, що активно працює, намагається не персоніфікуватися із владою. Підприємці прагнуть максимально бути віддалені від представників влади. Для того, щоб бізнес емігрував за кордон, зараз немає ніяких передумов. Підприємці прагнуть працювати у себе в державі. Бо усілякі переміщення дуже важко позначаються на бізнесі. Це потребує великих затрат. Ситуація для ведення бізнесу в Україні зараз не дуже сприятлива. Але не можна говорити, що нічого не робиться для поліпшення ведення бізнесу. Як би там не було, але прийнятий Податковий кодекс. Хоча цей закон і не ідеальний, але після змін, на яких наполягали громадські організації підприємців, цей закон став більш сприятливим для розвитку бізнесу.

Відео дня

 

 

Володимир Барцьось (28)
«Всеукраїнське об’єднання «Свобода»
- Причин такого ганебного явища як міграція за кордон для такої багатої на природні ресурси та людський потенціал держави як Україна, є декілька. В першу чергу - це засилля кримінально-олігархічної влади на чолі із Януковичем і Партією регіонів, яка обслуговує вузьке коло олігархів неукраїнців. Ми стали свідками, того, як усім цим фірташам, коломойським, ахмєтовим і іншим списують мільярдні борги, дають різноманітні преференції. Натомість для більшості громадян нашої держави зросли ціни на комунальні послуги, товари першого вжитку, податки і т.д. В Україні реалізують псевдореформи, які ведуть українців до масового зубожіння. В правоохоронних органах і судах досягнути справедливості нереально, вони стали інструментом реалізації репресивної політики влади стосовно політичних опонентів. Усі інші фактори, такі як демографічна криза, несприятливий внутрішній ринок праці, складна економічна ситуація, низький рівень життя, це уже є наслідком політики чинної влади, що виросла з епохи «кучкізму». Цим вдало користуються сусіди, які зацікавлені у кваліфікованій, освіченій, і порівняно дешевій робочій силі. Наприклад, створені сприятливі правила для в’їзду в Російську Федерацію, в Польщі діє «карта поляка», «Blue card» в ЄС. Чого тільки вартує те, що у черзі на отримання «Green card» США стоїть понад один мільйон українців. Наслідком експериментів цієї антиукраїнської влади, як прогнозують експерти, буде з одного боку відтік за кордон кваліфікованих кадрів і молоді, тобто чергова хвиля трудової міграції. З іншого боку в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості мігрантів із країн Азії і Африки, що заполонюють наші навчальні заклади, ринки, не поспішаючи йти працювати у трудовий сектор економіки.


Від Америки до Європи
Якщо у ХХ сторіччі українці прагли виїхати у Америку, до Сполучених Штатів, Канади, Бразилії, Аргентини, то у на початку ХХІ сторіччя зросла кількість українців, що прагнуть виїхати для проживання у європейські країни
7000 – квоти українців для легального працевлаштування у Євросоюзі на рік
330 доларів – середня зарплата українських мігрантів у місяць
171 українець зараз має статус біженця в Чехії
50% українців за кордоном працюють на керівних посадах (з тих, хто працює там легально)
30% мігрантів працюють за кордоном легально
15 тисяч іноземців щорічно працевлаштовуються в Україні легально
10 мільйонів українців живе за межами держави, за оцінками Інституту досліджень діаспори (Канада)
7 мільярдів доларів щорічно ввозять в Україну трудові мігранти
7 країн користуються найбільшим попитом у наших трудових мігрантів. Це Іспанія, Італія, Португалія, Польща, Греція, Туреччина і США
5 тисяч українців стали жителями Сполучених Штатів у 2011 році легально
4 хвилі міграції спостерігалося в Україні
1 мільйон українців стоять у черзі на отримання «Зеленої карти» (Green card)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Старинець правду каже!
  • Anonymous

    "50% українців за кордоном працюють на керівних посадах (з тих, хто працює там легально)" Ржу опять. Это из разряда "раз хохол - ефрейтор как минимум". Не понимаю, откуда эти розовые иллюзии. Желающим присоединиться докладываю: места руководить все заняты! Приготовтесь пахать ручками (мозгами, если программист, но их золотой век позади: я бы не пошел уже сегодня) от звонка и до звонка. И на двух работах сразу, если вы "менеджер" или "юрист", без специальности, проще говоря

    Anonymous reply Anonymous

    Да, иммигрант на керівнiй посадi - это галлюцинация. У меня есть несколько знакомых, бывших керівникiв, развозящих пиццу по вечерам, а днём вкалывающих на стройке.
  • Anonymous

    "330 доларів – середня зарплата українських мігрантів у місяць" ))))) Спасибо, поржал. Я столько в месяц плачу за кабель-телефон-мобильник-интернет. Еще столько - же за газ в (прошлом месяце). Еще примерно столько же страховка машины и дома (в месяц, да-да). Налог на недвижимость (дом) 3500 в год в нашем районе. Бензина в год палю примерно на те же 3500. Список алек от завершения. И все за "330 доларів – середня зарплата українських мігрантів у місяць". Умеют жить наши люди

    Anonymous reply Anonymous

    У меня за квартиру тоже немало в год выходит, 1800,00 муниципальные налоги, около 400,00 школьные, и 2100,00 condo fee (ежемесячный платёж за коммунальные услуги). За свет ещё 100,00 в месяц, отдельно за интернет, телефон.

    Anonymous reply Anonymous

    Вчера собрался, чертыхаясь, заплатить за газ (многовато, все-таки!), читаю внимательно, а там написано - не платить. Это не я им, а они мне столько должны. За что люблю Канаду)

    Anonymous reply Anonymous

    Мелочь, но приятно.

    Anonymous reply Anonymous

    Правительство постоянно подбрасывает чеки, долларов по 130, прошлой осенью 500 задвинули)

    Anonymous reply Anonymous

    Да, не все так розово, конечнр. Налоговая предъяву выкатила на $1122,65. Лады, заплатим

    Anonymous reply Anonymous

    А в том году телефонная компания Bell разослала своим клиентам чеки, долларов на шестьдесят. Оказывается, они взяли лишнее, и вот теперь возвращают.
  • Anonymous

    "330 доларів – середня зарплата українських мігрантів у місяць" - это не так, минимальная зарплата в Квебеке, например, 1428,20 (9,65/час; 37 часов в неделю). На самом деле платят больше, и дополнительные часы всегда можно взять. Вот мой товарищ, работает электриком на хлебзаводе, получает 15/час, работает по десять-двенадцать часов, после восьми часов идёт двойная оплата. Так что не нужно сказки рассказывать о "дешёвой рабочей силе".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up