Вода з крану у Вінниці тхне до сих пір: 3 гіпотези для пояснення смороду

Вода з крану у Вінниці тхне до сих пір: 3 гіпотези для пояснення смороду
  • У соцмережах люди активно пишуть, що проблема смороду вінницької води нікуди не зникла, хоча йде вже другий тиждень забруднення.
  • Подекуди вода настільки смердюча, що не годиться навіть для прання. 
  • Керівництво "Водоканалу" каже: хоч брудна, та пити можна.

 

Перші повідомлення про забруднення води почали з’являтися в соцмережах ще 2-3 червня. А вже 6 червня вінничанка Ірина Береза написала у ФБ, що водопровідна вода настільки тхне каналізацією, що навіть вмиватися неможливо.

У групі Фейсбук “Новини Вінниці 20minut.ua” журналісти запитали вінничан, чим тхне вода у них, з  з метою виявити райони із найбільш “пахучою водою”. Ну, а вже потім попросити начальника “Водоканалу” прокоментувати ситуацію. Але виявилося, що чітко розділити райони з чистою та брудною водопровідною водою нема можливості. Із 156 коментарів, які обурені вінничани залишили під постом,  тільки 7 - про  відносно чисту воду з-під крану. Інші ж: від Вишеньки і до Тяжилова - про воду, що тхне каналізацією, хімією, фекаліями чи болотом.

Відео дня

На сесії Вінницької обласної ради, що відбулась 8 червня, директор “Водоканалу” Олександр Чернятинський розповів, що причиною забруднення можуть бути добрива з полів, які змило дощами.

— Ми відслідкували стан Південного Бугу. В Хмільнику стан води нормальний, а от у Калинівці та Вінниці — вже ні. Забруднення трапилось десь на ділянці між Хмільником і Вінницею. Його причиною може бути злив з полів, мінеральні добрива і т.д. Поля часто розорюють до охоронних зон річок, і вода під час дощу потрапляє до річки, забруднюючи її, - розповів Олександр Чернятинський, директор “Вінницяводоканал”.

До слова, у період з 2 по 8 червня дощів у Вінниці та околицях не було.

Начальник лабораторії підприємства «Вінницяводоканал» Аліна Кравчук тоді ж зазначила:

— Ми з допомогою коагулянтів прибрали усі шкідливі речовини з води, окрім запаху. Його ми можемо тільки замаскувати. У нас є варіант зробити гіперхлорування: дати високі дози хлору у воду. Запах зникне, але у кранах у нас буде вода з дуже високим вмістом хлору і всіма побічними продуктами хлорування. Ми відслідковуємо ситуацію з Південним Бугом кожну годину. За добу робимо близько 1,5 тис. досліджень.ого можна було б «перебити»  великою кількістю хлору, але якості води це не покращить», - повідомила Кравчук.

На питання з залу про запах фекалій, яким тхне від водопровідної води, директор “Вінницяводоканал” зазначив: такого бути не може, адже утічки нечистот у воду не відбувалося.

Але коментарі від вінничан у групі показують: ще й як може. Тринадцять вінничан написали про те, що у них вода з крану тхне нечистотами. Але це ще далеко не вся “карта запахів”. Зі 129 коментарів, що стосувалися посту щодо запаху вінницької води, ми вирізнили 8 "відтінків" смороду. 

 

Редакція RIA/20 хвилин висунула 3 версії щодо причин поганого запаху(подекуди - й кольору) водопровідної води.

  1. у комунального підприємства закінчилися очисні реагенти - версію не підтвердило керівництво “Водоканалу”. Особисто пересвідчитися не вдалося. Чому? Читайте у статті "На сесії облради директора “Водоканалу” напоїли “безпечною” водою з-під крану";

  2. “наплив” мінеральних добрив з фермерських полів - міг би бути імовірним, тільки якщо б на минулому тижні були дощі. "Погодні" сайти спростовують цю версію;

  3. цвітіння водоростей - версія була б можливою за умови, якщо б у інших містах, які “живить” Буг, винникла така ж проблема. Але у Калинівці, Хмільнику та навіть Хмельницькому з водою все нормально.

Редакція RIA/20 хвилин зробила забір вінницької та стрижавської водопровідної води. Вже завтра, 12 червня, її віддадуть на експертизу, аби дізнатися, що за "мінеральні добрива" туди потрапили та чи настільки придатна вона для пиття, як про це розповідають чиновники. 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ваняк

    На питання з залу про запах фекалій, яким тхне від водопровідної води, директор “Вінницяводоканал” зазначив: такого бути не може, адже утічки нечистот у воду не відбувалося.



    Пи*дит, кажду божую ночь очистные на сабарове сливают необработанные помои в реку

    Сергей Сторожук reply Ваняк

    Ти ДБІЛ як мінімум очисні нижче забору. вчи фізику

    Olvol reply Ваняк

    Я теж обурююся брудною водою, але яким чином вода, яку в Смбарові зливають НИЖЧЕ ГРЕБЛІ, може потрапити у водозабір Вінниці? Ви з яких задрипанців приїхали у Вінницю?!

    Ваняк reply Olvol

    тебе в голову не пришло подумать о том что выше по реке где то, точно такие же как в сабарове так же сливают с очистных отходы? я же написал что все очистные сооружения халявят, халтурят, барыжат баблом, экономя при этом на очистке отходов
  • Порошок

    "Саме комфортне місто для проживання" Пішов в туалет, змив....тягне гівном, пішов руки помити і у ванній гівном тягне. Правильно керівництво живе за містом і добуває воду зі скважини, а не водоканальну використовує
  • Порошок

    Просто  *уенно, можно вовремя не менять фильтра и травить народ, при этом в магазинах цена на воду случайно так выросла. И никто не прийдет с проверкой, ибо будет отсылка, мол СБУ запрещает на стратегични пидпрыемства прыходити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up