Вінничанин без документів провів газ до самобуду

Вінничанин без документів провів газ до самобуду
Вінничанин на прізвище Кондратюк, на вулиці Пестеля, 26, попри заборону суду і архітектурно-будівельного контролю збудував собі житло, а тепер ще й провів туди газ. Тепер його сусіди бояться перебувати у своїх домівках - а раптом рване?!

Самобудівці у Вінниці правлять бал. Вони вже «сіли га голову» не тільки владі й інспекції архітектурно-будівельного контролю, які зобов’язані припиняти будь-які порушення чинного законодавства. Дійшло до того, що самозабудовник на прізвище Кондратюк  на вулиці Пестеля, 26, так само без документів провів газ. 

Самобуди  «ростуть», як гриби

Два роки поспіль Сергій Козловський добиваються виконання рішення суду про знесення самобуду на вулиці Пестеля, 26. Тут випадок особливий - забудовник не тільки, даруйте, начхав на рішення суду і приписи інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Навіть газ провів без документів. Є припис інспекції про знесення будинку, є рішення  судів з цього ж приводу, а житло стоїть.

Відео дня
>  – Зупинити будівництво треба було ще тоді, коли тільки фундамент копали, - каже сусід Кондратюка Сергій Козловський. – Спочатку на наші скарги закривали очі, а тепер «героїчно» борються з самим забудовником.

Тим часом власник новобудови вже не раз подавав документи для того, щоб… узаконити самобуд. 

- Він і навіть не допускає, що будівля буде розвалена, - каже Сергій Козловський. – У нас по стінах пішли тріщини, обсипається штукатурка. Ми провели експертизу будинку, замовляли її у Подільському центрі судових експертиз. Маємо офіційний висновок, що будинок руйнується. Фахівці, які проводили експертизу, порадили не заходити всередину хати, бо це небезпечно. А технічний інспектор, коли дізнався, що сусід ще й газ провів без документації, то за голову схопився. 

Ми виграли всі суди, і що з того?

Сергій Козловський - доктор економічних наук. Мабуть, наймолодший у Вінниці, хто має такий науковий ступінь. Уже у 33 роки захистив докторську. Батько і брат теж науковці, вони кандидати наук. Мати працює в обласній податковій. Однак їхні знання, з несправедливістю нічого цього не стало у пригоді.

Після смерті бабусі Сергія Козловського, частина будинку на вулиці Пестеля, 26, перейшов його матері Тетяні Власівні. Будинок на дві половини. У другій проживала сім’я уже згаданого Миколи Кондратюка.  Молодий науковець, не маючи свого власного житла, сподівався із сім’єю переселитися у хату бабусі, але зробити це вже неможливо. Під час будівельних робіт, коли сусід Кондратюк вирішив «притулити» до своєї частини будинок на два поверхи, то по старому будинку пішли тріщини і жити в ньому стало небезпечно.

- Він не тільки не спитав нашої згоди, - каже Сергій Володимирович. – З’ясувалося, що на новобудову нема жодного документа.  Ми про це дізналися, коли написали скаргу на те, що через будівництво руйнується наш будинок. Знаючі люди пояснили, що сусід зацікавлений у тому, щоб стара будівля швидше розвалилася. Чому? Якщо це станеться, йому все одно нічого не загрожує. Заплатить гроші за нашу половину – і вмиє руки. Будинок старий, ще 60-х років забудови, оцінять його недорого. Гроші невеликі. На це він і розраховує.

Ще у жовтні 2011-го  інспекція архітектурно-будівельного контролю зобов’язала пана Кондратюка знести самовільно збудований будинок. Власник самобуду не зробив цього тоді і не збирається робити тепер. Протягом часу, що минув відтоді, Козловські зверталися і до прокуратури, і до суду, і до депутатів - нічого не допомогло. 

На папері правда за ними, а на ділі… У них зібралася купа документів з названих інстанцій. Науковці читають їх і не перестають дивуватися, наскільки бюрократична правоохоронна система у нашій державі.

- Про це всі знають, але коли ти особисто звертаєшся за захистом своїх законних конституційних прав, і тобі на папері пишуть, що правда на твоєму боці, а далі діло не йде, тоді розумієш, що ніхто тебе у цій державі не захистить, хоч би ти був сто разів правий, - каже Сергій Козловський. - Ми виграли всі суди, і що з того?

Суд з інспекцією

Судилися Козловські не з сусідом, а з інспекцією будівельно-архітектурного контролю, яка тільки на папері зафіксувала порушення, видала припис, але не добилася його виконання.  Два роки знадобилося, щоб суд змусив інспекцію виконати свої функції по знесенню самобуду. Спочатку Вінницький окружний адмінсуд зобов’язав названу установу у 15-денний термін виконати свій припис і знести незаконно збудоване житло. Зроблено цього не було. Тоді суд уже самостійно, без позивача, призначив нове слухання по знесенню самобуду. І прийняв ще одне рішення – зобов’язав інспекцію звернутися з позовом до суду на Кондратюка. 

- В інспекції  не було інакшого виходу, як підготувати такий позов, - каже пан Козловський. – До того вони всіляко ухилялися від звернення до суду на Кондратюка. А тут вже запахло криміналом, нікуди було діватися. Проте недарма кажуть, що у нас закон, як дишло. Після подання на нього заяви, він у свою чергу звертається з позовом на інспекцію, що її припис є незаконним. У зв’язку з цим припиняється розгляд справи стосовно інспекції, поки не розглянуть заяву Кондратюка. Це очевидне заплутування зрозумілого, як два по два, питання.  Як може бути припис незаконним, коли будинок зводили без документів?! Про що ще може йти мова?

Всі рішення судів, власник самобуду Кондратюк оскаржує в апеляційних інстанціях. Однак жодна з них не стала на його сторону. Надто вже очевидним є порушення. Паралельно чоловік два рази звертався до суду з пропозицією визнати за ним право власності на самобуд. Суди теж відмовили йому в цьому.  Скільки ще часу доведеться витратити Козловським, щоб довести свою очевидну правоту, вони не знають, зате впевнені іншому – якби ті, хто зобов’язаний не допускати у місті самосудів, або ж рішуче зупиняти їх на початковій стадії, то такого явища у Вінниці взагалі не було б. Чиновники у свою чергу перекладають вину одні на інших.

У мене є всі документи, крім згоди сусідів

- Мої сусіди Козловські спочатку погодилися на те, щоб ми будували будинок, а тепер відмовляються надати письмову згоду, - каже Микола Кондратюк. – У мене є всі необхідні погодження - з пожежниками, санстанцією, іншими службами. Якби не позиція сусідів, все було б добре. Старий будинок все одно вже тріщить по швах. Ще одного такого снігу, як це було нинішньої зими, будівля не витримає. З них ніхто тут не проживає, а мої внуки змушені там поселитися, бо не мають іншого житла. На якому етапі нині розгляд справи? Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю звернулася до суду з позовом, щоб я демонтував будинок. Тут вже стільки різних перевірок було! Ще тільки з СБУ не приходили, а всі інші вже перевіряли. Вони скрізь пишуть.  Вони вчені, знають, як це робити. А я підприємець, займаюся транспортною логістикою, простіше кажучи, диспетчер. Сусіди не дають можливості спокійно працювати, направляють одну за другою перевірки, хочуть знищити бізнес. А я добиваюся тільки об’єктивності у цій суперечці. Якщо вони обіцяли, що нададуть можливість будуватися, і самі мали намір робити те саме, то нехай тепер не відмовляються від своїх слів.

«Вінницягаз» не вбачає порушень у газифікації самобуду

-У «Вінницягаз» нема претензій до газифікації будинку на вулиці Пестеля, 26, - таку відповідь надали редакції RIA у прес-службі товариства. 

Перед тим журналіст звернувся з проханням перевірити, чи не є порушенням встановлених норм газифікація самовільно збудованого будинку за вказаною у відповіді адресою.

 – Претензії є до використання господарем будинку газового котла імпортного виробництва, але не до газифікації будинку, - зазначається у відповіді.

Тепер читаємо інший документ, який суперечить змісту відповіді.
На сайті «Вінницягаз» виписано умови приєднання до газових мереж об’єктів замовників з числа фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. Процедура затверджена Національною комісією  державного регулювання у сфері енергетики на виконання положень Закону України  «Про засади функціонування ринку природного газу».  Визначено перелік документів для газифікації. Серед них значиться документ про визначення права власності (користування) об’єкта газоспоживання (приміщення, земельної ділянки).

Як згадувалося, будинок на Пестеля, 26, споруджений самочинно, тому документи на нього у власника відсутні. Але приміщення газифіковане. 

Самобуди ростуть як гриби

«Жан Кулахматович Махометов будував у Вінниці 9-поверхову квартиру?» - у матеріалі під таким заголовком у попередньому номері RIA  (26.06.2013) йшлося про  неЗНОСНИЙ самобуд у центрі міста. На вулиці Червонохрестівській, 12, за  поштамтом, на 6,5 сотки землі підприємець споруджує будинок, який у документах значиться одноквартирний, але загальною площею… 5822 квадратних метри. Міський голова Володимир Гройсман повідомив, що влада зробить усе, щоб припинити будівництво з порушенням усіх чинних норм. На сесії міськради депутати відкликали своє рішення про надання архітектурно-планувального завдання  на реконструкцію будинку. В документі значилося, що підприємець буде реконструювати старий 2-поверховий будинок з надбудовою мансардного поверху. Насправді розпочав будівництво 9-поверхового житлового будинку.

Але це не єдине  «скандальне» будівництво у місті. Владі не вдалося зупинити самобуд на вулиці Ленських подій (RIA два рази розповідала про протести жителів багатоповерхівки, за п’ять метрів від якої виріс паркан приватної хатинки на декілька поверхів). Будинок ще не завершений, та стіни вже затулили вікна жителям першого поверху. В неприємну ситуацію також потрапила вчителька-пенсіонерка Галина Андріївна, яка проживає на провулку Чернігівський, 33. Цієї зими в один з днів вона не могла вийти з будинку. Сніг з даху сусідського палацу «з’їхав» прямісінько під двері і жінка опинилася у пастці. Колишня стара вчителька понад два роки марно оббиває пороги зі скаргами на те, що сусід побудувався так, що дах його будинку навис над  її подвір’ям. 

Чиновники перекладають вину один на одного

Максим Мартинюк, директор департаменту архітектури і містобудування міськради:

- Через законодавчі зміни у сфері будівництва, які відбулися декілька  років тому, органи місцевого самоврядування позбавлені будь-якого впливу на процеси, пов’язані з будівництвом – видачею дозволів, контролем ходу будівництва та прийняттям об’єктів в експлуатацію.

Леонід Гужва, перший заступник начальника Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю у Вінницькій області:

- У мерії є достатньо повноважень для контролю за будівництвом, напевне, більше, ніж у нас. Інспекція не погоджує дозволів на початок робіт, у нас нема таких повноважень. Ці функції – виключно в компетенції  органів місцевого самоврядування і на основі документів міськради ми приймаємо від забудовника декларацію про будівництво. Інспекція має лише три причини для скасування декларації – заява самого забудовника, ліквідація юридичної особи чи смерть фізичної і тривалий не допуск нас до перевірки об’єкту. На цьому наші повноваження закінчуються.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (50)
  • Anonymous

    Тетяна Власівна! В сусідських війнах не буває переможців Честі і слави переможцю не дадуть Який ми приклад даєм нашим онукам. Не хотів би щоб в них склались подібні відносини . Давайте зупинимось і мирно вирішим о наш конфлікт Мій т067 7514578
  • Anonymous

    Пів Вінниці скаже тільки позитивне за Тетяну Власівну, а за понаіхавше село, котре пре куди не треба мабуть ніхто. Пан Кондратюк у всіх тут Ваших коментаріях ви тільки поплюжити сусідів і самі себе оцінююте - "нормальні люди" і т.i. Тільки з'іхавші з глузду люди постійно себе хвалять ........ Я знаю Тетяну Власівну з 1957 року і є сусідом, моє призвище Со......... кий. Я дуже поважаю цю сім'ю. Ми тут жили коли Вас тут і духу не було і було тут все спокійно. Я був на похоронах Лідіі Олександрівни, мати Тетяни Власівни, де було стільки сусідів, друзів та знайомих, що мабуть у тому селі звідки Ви приіхали і стільки людей немає!!! А це і є показником людяності, поваги до родини Козловських!!!!!!! І не тіште себе, 95% читачів газети РІА підтримують Козловських. А Ви, "нормальні та шановні" Кондратюки не гнівіть Бога! Ви порушники і нахаби, які не поважать мабудь тікого! Моя Вам поради ЖИВІТЬ ЗА ЗАКОНАМИ!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Козловська Татьяна Власівна так нормальні люди будуть строїтись і плодитись А вам "князьям" після такого позору потрібно застрелитись Там пройшло половина вашого життя з ким дружили ви ваші діти хто з сусідів скаже про вас хороше
  • Anonymous

    "...а мої внуки змушені там поселитися, бо не мають іншого житла..." ты может строение для половины своего села построишь? там еще есть место. ПОНАЕХАЛИ тут. Строятся и плодятся, плодятся и строятся:( К мотыге! Села пустуют. Строй себе там сколько влезет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня 08:12 В завершальному матчі сезону «Нива» в гостях розгромила «Реал Фарму»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up