У Вінниці хочуть оновити простір перед музеєм Коцюбинського. Триває конкурс на 300 тисяч гривень

У Вінниці хочуть оновити простір перед музеєм Коцюбинського. Триває конкурс на 300 тисяч гривень
Податись на конкурс можна до 30 квітня включно. Далі серед претендентів відберуть учасників, які напрацюють передпроектні рішення / Фото Михайла Курдюкова
  • В рамках реставрації музею Коцюбинського мерія хоче здійснити ще один проект — переформатувати територію навколо.
  • Щоб визначитись з ідеями та отримати проект до реалізації в 2023-2024 роках, вінницька влада оголосила архітектурний конкурс. Подаватись можуть команди з усіх куточків України.
  • Найкращий проект обиратимуть архітектори, урбаністи, а також директорка музею та правнук письменника. Які умови та скільки заплатять командам?

У мерії оголосили архітектурний конкурс на розробку концепції і проекту трансформації простору навколо музею. Преміальний фонд — 300 тисяч гривень.

— Архітектурний конкурс дасть можливість обрати найбільш влучне рішення для цієї території. У результаті місто отримає громадський простір, зручний для кожного вінничанина та гостя міста, наповненого мистецькими сенсами, — говорить керівниця відділу урбаністики КП «Інститут розвитку міст» Вікторія Кравчук.

Презентація умов конкурсу відбулася 31 березня. Тоді розповідали, для чого роблять конкурс, які були проведені опитування, над чим доведеться працювати учасникам та багато іншого. Це можна почути у відео, а далі в тексті ми записали тези з презентації. 

Відео дня

Ще про умови та програму конкурсу можна прочитати ось тут. Податися на конкурс можна до 18.00 30 квітня, заповнивши ось цю гугл-форму.

Які завдання?

Ділянка проектування розташована в найстарішій частині мікрорайону Замостя, є історичною територією хутора Абазівка, де народився й виріс видатний письменник і громадський діяч Михайло Коцюбинський. 

На сьогодні вона складається з двох розрізненних зон: перша ― це територія літературно-меморіального музею Коцюбинського, що включає меморіальні будинки, адміністративний корпус, а також територію саду; друга ― це територія змішаного використання: площа з пам’ятником, дитячий майданчик і зона тротуару.

Перше завдання для учасників — об’єднати ці дві зони.

Друге завдання — розробити рішення, як прокласти альтернативні входи до саду меморіального музею з боку площі з пам’ятником письменнику.

— Задача — не знести паркан між цими ділянками, не візуально розмити його в просторі, а саме зробити цю ділянку прохідною. Щоб людина, яка хоче потрапити до саду, могла це зробити з боку проспекта Коцюбинського, — сказав головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський.

Відвідувачі площі з пам'ятником нарікають на побиту плитку та застарілий благоустрій. На тротуарну зону часто заїжджають машини, щоб припаркуватись

Третє завдання — запропонувати рішення про формування зеленого каркасу з нових дерев та інших рослин.  На території меморіального комплексу це можуть бути породи дерев, про які писав у творах Коцюбинський; рослини, які були висаджені його братом — Хомою тощо. Рекомендації зі списком порід складатиме арборист (фахівець, який досліджує стан дерев - авт.), їх отримають учасники у вихідних даних. 

— Оскільки меморіальний комплекс, сад є пам’яткою національного значення, то нові насадження не мають пошкодити вже наявні дерева. Проектувальникам потрібно бути готовими до перевірки їхніх проектів у Мінкультури та Мінекології, — розповідав Євгеній Совінський.

Площа з пам'ятником Коцюбинському / Фото: @0432sda via Instagram

Натомість зона громадського простору перед музеєм майже вільна від дерев. Суттєвих обмежень тут немає. Головне завдання — вирішити проблему пересихання грунту, який десятиліттями знаходився під бруківкою.

Четверте завдання: наповнення території новими елементами благоустрою, які б робили перебування на цій ділянці комфортним і змістовно наповненим. Ландшафтні ідеї та елементи благоустрою мають бути поєднані з історією місця колишнього хутору Абазівка, творчістю, громадською діяльністю і особливостями постаті Михайла Коцюбинського.

— Ми не говоримо про конкурс ідей. Від учасників потрібні проекти, які будуть реалізовано в рамках завершення перетворення території музею Коцюбинського.  Реалізація готового проекту запланована на 2023-2024 роки, — зазначив головий архітектор Вінниці Євгеній Совінський.

Скільки коштів?

Загальний преміальний фонд конкурсу складає 300 тисяч гривень. І буде три призових місця — 90 тисяч за перше місце, 80 тисяч — друге місце, 70 тисяч — третє місце. Також є дві заохочувальних премії — 30 тисяч кожна. Їх можуть призначати за рішенням журі під час першого етапу конкурсу.

Фото: @0432sda via Instagram

В умовах прописані цікаві особливості: якщо переможець конкурсу відмовиться від реалізації пропозиції (далі команда має скласти проект, здійснювати нагляд за його реалізацією - авт.), то оберуть проект іншої команди, яка посіла наступне місце.

Якщо журі не визнало жоден проєкт переможцем, замовник конкурсу звільняється від зобов’язань перед учасниками.

Хто судді?

На архітектурному конкурсі діятиме склад журі:

  • Ганна Бондар — архітекторка, народна депутатка України (м. Київ).
  • Ігор Коцюбинський — директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М Коцюбинського, правнук Михайла Коцюбинського (м. Чернігів).
  • Лариса Кравченко — директорка Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського (м. Вінниця).
  • Євгеній Совінський — перший заступник директора Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради, головний архітектор міста, представник замовника (м. Вінниця).
  • Максим Коцюба — ландшафтний архітектор, керівник студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA (м. Київ).
  • Олександр Антонець — архітектор, розробник дизайну нової експозиції вінницького музею Коцюбинського (м. Суми).
  • Ростислав Чопик — літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Львівського національного університету ім.І.Франка (м. Львів).
  • Євгенія Дулько — урбаністка, координаторка освітніх програм Харківської школи архітектури (м. Харків).
  • Назар Коваленко — урбаніст, заступник директора з інфраструктурних питань та просторового розвитку КП «Інститут розвитку міст» (м. Вінниця).
Податися на конкурс можна до 18.00 30 квітня, заповнивши ось цю гугл-форму. 

Раніше, нагадаємо, у Вінниці провели ряд архітектурних конкурсів. Серед них —  Альтман сквер у середмісті, «Вінницька миля» на проспекті Коцюбинського, концепція оновлення парку «Хімік» на Замості, простір між Будинком офіцерів та будинком побуту «Ювілейний».

А от архітектурний конкурс на проект реконструкції площі перед «Книжкою» завершився нічим: організаторам не сподобалася жодна з робіт учасників, конкурс визнали таким, що не відбувся.

 

Читайте також:

Зелена оаза, скейт парк і зона без машин. Як зміниться площа перед Будинком офіцерів

Алея 12,7. Що буде на набережній від Водоканалу до Сабарова

Два підрядники і обидва генеральні. Чим цікава реконструкція дому на Соборній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Oleksandr Semko

    Пропоную все знести і захрінячити двадцятиповерхівку! Я думаю що така концепція варта уваги ))) Не дякуйте
  • Ядвига Жемайтис

    Хватит красть из бюджета деньги!!
  • Sasha Sinelnikv

    Печально - на 1 общественное пространство в Виннице станет меньше. Винница катится в бездну.
  • Next

    Головий архітектор Вінниці Євгеній Совінський, випадкова людина на своїй посаді, і такими темпами організації роботи у місті, навряд чи залишиться головним архітектором, до того 2023 року.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up