Два підрядники і обидва генеральні. Чим цікава реконструкція дому на Соборній (ОНОВЛЕНО)

Два підрядники і обидва генеральні. Чим цікава реконструкція дому на Соборній (ОНОВЛЕНО)
У мерії впевнені, що майбутній простір хабу стане імпульсом для розвитку туризму в місті та області. Загалом, у реконструкцію всього будинку вкладають 17 мільйонів гривень / Фото Михайла Курдюкова
  • Дім на Соборній, 89 переробляють під Туристичний хаб, щоб з’єднати всі корисні сервіси для туристів.
  • Споруда поділена на дві частини і реконструкцією займаються одразу два генеральних підрядники — товариство «Вінницябуд» і приватне підприємство «Будівельна фірма «Ремс».
  • Громадські активісти нарікають, що тендери провели з порушеннями, тому владі доведеться проводити їх заново.

З середини березня розпочали реконструкцію триповерхівки на Соборній, 89. Навколо будівлі стоїть огорожа, тривають внутрішні роботи. 

Споруду перебудовують під туристичний хаб — місце, де люди зможуть записатись на екскурсії, працюватимуть турагенції, будуть проводити тренінги, лекції та багато іншого, про що повідомляв міський голова Сергій Моргунов.

Цей об’єкт, за словами мера, стане найбільшим туристичним центром в Україні. І як виявилося, чиновники оголошували не один, а одразу два тендери, щоб оновити будівлю. Загалом, на реконструкцію витратять 17 мільйонів гривень. 

Відео дня

Активісти заявляють, що тендери провели з порушенням закону, тому договори з підрядниками треба розірвати і провести процедуру закупівлі з самого початку. У мерії спростовують порушення норм закону «Про публічні закупівлі».

Подвійна реконструкція?

Біля двох тижнів тривають роботи на Соборній, 89. Споруду огородили парканом, поставили риштування, частину фасаду накрили плівкою. Всередині працюють будівельники.

Орієнтовно до 16 квітня буде перекритим тротуар та проїзди біля цього будинку. Для пішоходів влаштували на узбіччі дороги по Соборній огороджений «коридор» для проходу.

На паспорті об’єкта читаємо, що замовником реконструкції нежитлової частини будинку є департамент маркетингу міста та туризму. Виконавцем — товариство «Вінницябуд». За даними ProZorro, роботи коштують вінницькому бюджету 13,3 мільйона гривень.

У системі закупівель ми побачили, що по будинку Соборна, 89 чиновники провели ще один тендер — на реконструкцію його житлової частини. Замовником робіт є департамент міського господарства, виконавцем — приватне підприємство «Будівельна компанія «Ремс», ціна —  3,7 мільйона гривень. Чому на реконструкцію, здавалося б, єдиного будинку обрали двох генпідрядників?

— Це спричинено різною балансовою належністю, — відповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. — Нежитлова частина будинку є в комунальній власності та на балансі нашого департаменту; житлова частина і комерційні приміщення першого поверху приватизовані. Ми не маємо повноважень проводити ремонти житлових будівель. Такі роботи замовляє департамент міського господарства.

Департамент міського господарства, до речі, був замовником реконструкцій житлових будинків на Соборній, 22, Соборній, 101 та на вулиці Соловйова, 3. Усі ці будівлі знаходяться в центрі міста.

Роботи всередині приміщення нежитлової частини будинку / Фото з фб-сторінки міського голови Сергія Моргунова

Олександр Вешелені розповідає, що перелік робіт між двома генпідрядниками розмежований. А контролюючі служби перевірятимуть, щоб фірми не виконували роботу один одного.

— Є графіки робіт, які узгоджені між ними. У нас та в департаменті міського господарства є служба замовника і технічного нагляду, яка перевіряє акти виконаних робіт. І, зокрема, фіксує порушення, відхилення від проектних рішень, якщо будуть такі ситуації, — каже директор департаменту маркетингу міста та туризму.

«Диявол» криється в дрібницях

Однак поки ознаки порушень фіксують громадські активісти. Обидва тендери по Соборній, 89 доведеться скасувати, вважає регіональна координаторка DoZorro, голова ГО «Філософія серця» Юлія Грига.

Наприклад, по першому тендеру чиновники не мали права підписувати договір підряду на 13,3 млн грн з компанією «Вінницябуд», оскільки та використовувала удосконалений, а не кваліфікований електронний підпис.

— У тендерній документації замовник прописав, що приймають заявки та документи на закупівлю підписані тільки кваліфікованим електронним підписом. І всупереч своїй вимозі підписують договір з компанією, яка скористалася удосконаленим. Тобто, відбувся неправомірний вибір переможця, — розповідає Грига.

У мерії на її скаргу відреагували «відпискою»: мовляв, до кінця року можна використовувати і менш надійний електронний підпис, бо це дозволяє постанова Кабміну №193 від 3 березня 2020 року.

— Це справді так. Але цю ж умову потрібно було прописати в тендерній документації, — стверджує громадська активістка.

Завдяки появі Турцентру жителі будинку отримають ремонт аварійного даху. Реконструкцію нежитлової частини погодили на громадських обговореннях ще в січні 2020-го

Тендер №2, де договір на 3,7 млн грн підписали з «Ремс», також має ознаки порушень.

— Переможець закупівлі «Будівельна фірма Ремс» не завантажив частину документів, які підтверджують відсутність підстав для відмови в участі процедури закупівлі. А саме: відсутність корупційних злочинів та те, що підприємство не перебуває у процесі ліквідації, визнання банкрутом. Тим не менш, департамент міського господарства підписав договір підряду з цим учасником, — пояснює Юлія Грига.

За її словами такі помилки неможливо виправити.

— Надіслала листа і на державну аудиторську службу з проханням перевірити законність проведення тендерів. Аудитори, скоріш за все, теж вкажуть, що потрібно скасовувати і оголошувати заново, — розказує координаторка DoZorro.

ОНОВЛЕНО.

Підстав для скасування немає

У мерії дали свою відповідь на скарги активістки. Так, в департаменті маркетингу міста та туризму підкреслюють, що використовувати удосконалений підпис до 31 грудня 2021 року дозволяє постанова Кабміну. І додаткового зазначення про це в тендерній документації не вимагається.

— Тендерний комітет, приймаючі рішення, виходив з визначень законодавства, практики Антимонопольного комітету та судових розглядів, де, навпаки, вважається необгрунтованим відхилення пропозицій, які були підписані УЕП (удосконалений електронний підпис - авт.), навіть якщо в документації замовник прописав вимогу «виключно кваліфікований електронний підпис». Лише невідповідність між особою, що наклала підпис, та уповноваженою особою, зазначеною в документі, могла бути підставою для відхилення пропозиції, — розповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

А у департаменті міського господарства відповіли, що документи, які не завантажив переможець закупівлі «Будівельна фірма Ремс», є у відкритому доступі.

— Інформація щодо підтвердження відсутності підстав для відмови переможцю в участі в процедурі закупівлі міститься у відкритих державних реєстрах, доступ до яких  вільним. Законом «Про публічні закупівлі» заборонено вимагати публічну інформацію, яка міститься у відкритих держреєстрах. Підтвердження відсутності підстав (відсутність корупційних злочинів та те, що підприємство не перебуває у процесі ліквідації, визнання банкрутом) перевіряється замовником самостійно, — йдеться у відповіді департаменту міського господарства.

Наприкінці відповіді чиновники зазначили, що порушень, про які повідомила Юлія Грига, в закупівлі немає. Отже, підстави для скасування закупівлі відсутні.

Відкриття хабу заплановано на 2022 рік

Між іншим дізналися деякі особливості реконструкції будинку під Туристичний хаб. Наприклад те, що «Вінницябуд» відповідає, переважно, за внутрішні роботи в майбутньому приміщенні турцентру.

— Цього року планується повністю відреконструювати приміщення для туристичного хабу (понад 400 квадратних метрів) включно з підсиленням фундаменту та заміною незадовільних дерев'яних перекриттів на залізобетонні, — розповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. — Також здійснюватиметься монтаж системи вентиляції, водогону, електрики, опалення, аудіосистеми, відеонагляду, точок доступу та санвузлів. По меблях, оргтехніці закупівля ще не проводилася, оскільки відкриття хабу заплановано на 2022 рік.

«Будівельна фірма «Ремс» виконуватиме фасадні роботи та перекриватиме покрівлю. Ці роботи вирішили не ділити між двома генпідрядниками, оскільки ці елементи поєднують житлову і нежитлову частини Соборної,89 та єдиним конструктивним елементом. 

Фасад будівлі буде новим з будь-якої точки огляду на Соборній. Не зачіпатимуть лише внутрішній дворик, де цегляні стіни залишаться без змін. Ще споруда матиме по центру величезні панорамні вікна.

У її лівому крилі спорудять ліфт баштового типу, щоб не перевантажувати опорні конструкції будинку. Підйомник забезпечить інклюзивність Турцентру: люди з інвалідністю та маломобільні групи населення зможуть використовувати всі три поверхи об’єкту.

Завершити ремонт парку «Хімік», нагадаємо, планують до осені. Що там буде?

 

Читайте також:

Які об’єкти у Вінниці стануть «Великим будівництвом» президента Зеленського

Наскільки велике судно Ever Given? Порівнюємо з річками, мостами і вулицями Вінниці

Готовність — вже понад 30%. У Вінниці утеплюють школу №13

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up