За проектом киян створять «Альтман сквер» у центрі Вінниці

За проектом киян створять «Альтман сквер» у центрі Вінниці
З правого боку на фото — Натан Альтман. Художник-кубіст, який народився у Вінниці в 1889 році; відомий своїми карикатурами, портретом Анни Ахматової та кінострічкою «Єврейське щастя»
  • Майже три місяці тривав архітектурний конкурс, яким визначили як робити «Альтман сквер».
  • Зону відпочинку, присвячену відомому художнику Натану Альтману, побудують на вулиці Архітектора Артинова, між будинками 38 та 40.
  • І хоча переможців визначили, але проект трансформації ще не представлений.
  • А як там парк «Хімік» та колишній санаторій ім. Коцюбинського на Старому місті, які влада також планувала переробити в 2020 році?

У п’ятницю, 24 квітня, визначили переможців архітектурного конкурсу «Альтман сквер». Занедбану територію на Артинова перероблять за проектом киян — Костянтина Кучабського, Романа Саха, Семена Поломаного, які за свою роботу отримають 80 тисяч гривень. Друге місце посіла збірна команда з Хмельницького та Одеси — за роботу отримають 70 тисяч гривень. «Бронзу» також забрали кияни, яким дали 50 тисяч гривень.

І хоча загальний бюджет на гонорари сягнув 200 тисяч гривень, за рішенням виконкому від цієї суми віднімуть податки та збори — а це мінус 32 тисячі гривень.

Еко-сквер

Варто зазначити, що на розробку проектів команди витратили три місяці. До цього фахівці з «Інституту розвитку міст» минулого літа спілкувалися з місцевими жителями, щоб розібратися чого від скверу хочуть його основні користувачі — люди, які живуть в середмісті Вінниці.

Відео дня

Самі ж люди визначили, що хочуть, аби сквер був затишним місцем з гарним озелененням, де крім квітів буде декілька лав і мінімальне огородження від вулиці. Люди бажають спокійного місця, тому пропонували, аби тут не було ані дитячого, ані спортивного майданчика. І їхні побажання лягли в основу умов конкурсу.

Через карантин, на жаль, проект переможців не презентували. Керівниця «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко описала, що проект буде відповідати побажанням місцевих жителів:

— Це не має бути гамірний простір з великим скупченням людей, це більше схоже на місце для задумливих розмірковувань, для насолоди природою та свіжістю. Це проект з потужною екологічною складовою, — говорила Дяченко.

Фінальний захід-презентацію, під час якої колективи мали представити власні проекти та подальший графік виставок робіт перенесено на більш сприятливий час. Конкретну дату буде невдовзі повідомлено на на офіційній фейсбук-сторінці конкурсу «Альтман сквер».

Сквер отримав свою назву на честь Натана Альтмана. Він був митцем, народився в 1889 році у єврейській родині в Вінниці, малював у стилі кубізм. Серед його найвизначніших робіт — портрет Анни Ахматової, цикл «Єврейська графіка», авангардний автопортрет.

Що там з «Хіміком»

Як і «Альтман сквер» довгий шлях «громадське опитування — робота урбаністів — архітектурний конкурс» пройшов й парк «Хімік». У результаті він отримав власну концепцію розвитку ще навесні 2019 року.

Парк, площею 2,27 гектара, ділять на три зони: «реакція» для взаємодії з сусідами, близькими чи іншими людьми, «розчинення» для спокійного відпочинку серед природи, «вибух» для занять спортом.

Акцент — на збереження дерев, можливість відпочинку на свіжому повітрі. Пряма алея крізь парк стане хвилястою, для приємних прогулянок. Зруйнований паркан та арка — під реконструкцію. Монтаж нових дитячих та спортивних майданчиків тощо. У парку з’явиться ключова локація з довгою лавкою добросусідства, гральними майданчиками та театральною сценою.

Однак, його розбудова за рік так і не почалася. Літо 2019 року показало, що «Хімік» в нинішньому стані, це територія для кримінальних розборок.

Обнадійливі сподівання на розвиток місцини опублікував в своєму фейсбуку радник мера Віктор Перлов.

«Вже розроблена проектно-кошторисна документація. Проект проходить державну експертизу. Попри фінансові складнощі, зумовлені карантином, цьогоріч планується облаштувати найважливіше з точки зору безпеки — зовнішнє освітлення усієї території», — писав Перлов.

На це, нагадаємо, на реконструкцію «Хіміку» є фінансування з грантового проекту «Інтегрований розвиток міст»: 50 тисяч євро від Уряду Швейцарії, Німеччини та 50 тисяч євро від Вінницької міськради. Якщо рахували за нинішнім курсом, то це майже три мільйони гривень.

SUNаторій на Старому місті

Занедбаний санаторій імені Коцюбинського, що на вулиці Маяковського, минулого літа став епіцентром активностей. Тут провели мистецький фестиваль «Територія SUN», вікенд мандрівників, святкували Івана Купала, відбувся Urban Weekend.

І до початку карантину, в березні, чиновники оголошували, що культурні заходи будуть і цього року. А протягом 2020 року має бути розроблена концепція розвитку цього місця:

— Ми зараз ведемо підготовку цьогорічних заходів і паралельно комунікуємо з різноманітними експертами, які працювали зі схожими проектами для того, щоб мати структурований аналіз, системний, якісний документ. В концепції буде сформовано яким буде наповнення цієї території, функціонал, якою буде операційна модель, модель управління і в тому числі фінансова модель, — наголосив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Як скоро буде сформована концепція, які події відбудуться в будівлях колишнього санаторію, наразі невідомо. Водночас, поки немає й підтверджень, що підготовка до фестивалів у 2020 році зупинена, як і розробка концепції.

Що сталося з санаторієм? Розбирали в матеріалі: Наш «Артек» або садиби багатіїв — що буде на Старому місті замість санаторію?

На ідеї, як змінити Вінницю, нагадаємо, дають 8 мільйонів гривень

 

Читайте також:

Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом

На Тяжилові створять новий дитсадок. Тут буде місце для 120 діток

Міст, який з’єднає Замостя і Тяжилів. Опублікували план дій для його будівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up