Тверезі ночі чи «ріки» самогону? Які наслідки від заборони торгівлі алкоголем

Тверезі ночі чи «ріки» самогону? Які наслідки від заборони торгівлі алкоголем
Торгівлю хочуть заборонити з 23.00 до 7.00. Під дію обмеження підпадають усі торгові майданчики, крім ресторанних закладів
  • У Вінниці та Десні хочуть обмежити нічний продаж спиртного, щоб зменшити кількість п’яних злочинів.
  • Бізнес нарікає, що це лише призведе до сплеску торгівлі контрафактом, активісти кажуть — проблема буде в контролі.
  • Заборону ще мають ухвалити на сесії міськради. Але проекту рішення немає в переліку питань до сесії, що відбудеться 27 червня.

У березні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила муніципалітетам самостійно визначати час продажу алкоголю у містах та селах. Міські чиновники взялися розробляти власний проект заборони. Тим паче, існує запит від громади: протягом 2017-2018 років подали три петиції з вимогою заборонити нічну торгівлю алкоголем.

У листопаді минулого року опублікували проект рішення. У ньому пропонували обмежити продаж алкоголю з 23.00 до 7.00. Але дані, що обґрунтовували потребу в забороні, обурили підприємців: 

Бізнес стверджував, що чиновникам не вдалося довести те, що злочини були скоєні після купівлі алкоголю в нічному магазині. Тому обмеження наробить тільки шкоди: закриється малий бізнес та «розквітне» нелегальна торгівля. У результаті заборону на продаж алкоголю з 23.00 до 7.00 не прийняли. Утім, остаточно, від цієї ідеї не відмовилися.

Відео дня

Втрати для бізнесу та бюджету

Навесні 2019-го, на сайті міськради публікують новий документ. Під дію заборони, як і раніше, підпадає продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з 23.00 до 07.00. Обмеження діятиме не тільки у Вінниці, а й на території селища Десна.

У обґрунтуванні йдеться, що потреба в регулюванні виникла через порушення громадського порядку та збільшення кількості злочинів. Зокрема, за 2017 рік було 1514 злочинів, скоєних п’яними людьми, а у 2018-му — 3546.

За даними спілки підприємців «Стіна», за п’ять років дії заборони бізнес втратить понад 4,5 мільйона гривень. Зменшаться на 0,26% податкові надходження до міського бюджету. І прогнозують сплеск нелегальної торгівлі спиртним сумнівної якості. 

При тому посадовці зазначають, що «регулювання нічної торгівлі алкоголем може і не призвести до зменшення кількості злочинів». І додають, що немає підтвердження, що «причиною злочинів є саме факт придбання спиртного вночі у торговельній мережі міста».

Заборонити на один рік

Попри негативні наслідки виконком ухвалив проект заборони, 6 червня. Експерт з юридичних питань Євген Зільберт каже, що до цього було засідання ради підприємців при міському голові, де вони радили не приймати обмеження. Оскільки таке регулювання можна обійти.

— Судячи з досвіду інших міст, де вже діє така заборона, варіантів обходу — безліч: продавати алкоголь і не пробивати по чеках; перереєструвати нічний магазин як магазин-кафе, — каже експерт. — До речі, у Вінниці вже забороняли нічну торгівлю спиртного. Як наслідок, продавали горілку таксисти. Очікую, що знов буде сплеск нелегального продажу алкоголю.

Питаємо, чи будуть оскаржувати цю заборону підприємці?
— Навряд чи. Підприємці внесли рекомендацію, щоб заборона на нічну торгівлю діяла протягом одного року. Ця правка потрібна, щоб скасувати неефективний регуляторний акт. Бо якщо кількість п’яних злочинів — не зменшиться, то не буде сенсу в цій забороні, — відповів Зільберт.

Проблема в контролі

Голова ГО «Твереза Вінниця» Віктор Долецький стверджує, що обмеження торгівлі алкоголем вже показало свою ефективність в інших містах.

— Бачив статистику, що в Тернополі після введення такої заборони вдвічі впала злочинність. Схожа ситуація в Івано-Франківську. У Львові злочинів стало менше в чотири рази!

Активіст каже, що заборона зачепить людей, що після вживання алкоголю «біжать за добавкою».

— Алкоголь — це легальна, наркотична речовина. Твереза людина завчасно купує собі алкоголь і розраховує свої «сили»: комусь це 0,25 на людину, комусь півлітра. Далі наступає вечір, дозу приймають і наркотик говорить, що мало, треба догнатись! 

Людина не планувала у тверезому стані докуповувати алкоголь і вночі біжить за добавкою. Докуповує і сприймає більше. І саме люди в такому нетверезому стані вчиняють вандалізм, сідають п'яними за кермом, скоюють злочини.

Заборона на нічний продаж алкоголю знизить споживання спиртного у Вінниці, і як результат — зменшується кількість злочинів. Як показує практика зі зниженням вживання алкоголю падає рівень вживання фальсифікату, — каже Долецький.

Якщо мерія приймає обмеження на нічну торгівлю алкоголем назріває ще одна проблема — магазинів, де продають алкоголь, дуже багато і всі неможливо контролювати.

— Великі мережі супермаркетів будуть дотримуватися і не продаватимуть алкоголь після 23:00. Маленькі магазини, нічні кіоски – з цим складніше. Напевно, потрібні регулярні рейди з поліцією по магазинах, — каже Віктор. — У європейських країнах разом з забороною на нічний продаж алкоголю обмежують кількість ліцензій на цю торгівлю. Бо, погодьтесь, 50 магазинів легше контролювати, аніж 500.

Ухвалити рішення про обмеження часу продажі алкоголю мають ще депутати міської ради. Але його немає в переліку питань до чергової сесії, 27 червня. Тому, наразі невідомо, коли розглядатимуть проект заборони.

Ознайомитися з повним аналізом обмеження продажу алкоголю можна за цим посиланням.

У Вінниці вже був «сухий закон»

Заборона на нічну торгівлю алкоголем діяла у нашому місті та в області загалом 11 років тому. У вересні 2008 року, згідно з рішенням Вінницької облради, алкоголь не продавали з 21.00 до 11.00 в закладах торгівлі та з 23.00 до 11.00 — в закладах громадського харчування.

Був заборонений продаж спиртного особам молодше 21 року, а також торгівля біля закладів соціального спрямування. Не дозволялося рекламувати алкогольні напої в місцевих ЗМІ та засобами зовнішньої реклами.

Через три місяці цю заборону скасував обласний адмінсуд: судді постановили, що депутати перевищили свої повноваження.

Опитування

Чи потрібно обмежувати продаж алкоголю?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Ivan Dyakov

    Впринципі прикольно але...
    Якщо цілодобовий магазин купив ліцензію на продаж алкоголю/тютюну, то чи мають йому компенсувати чверть (за 6 годин ) ліцензії?

    Вася reply Ivan Dyakov

    А чому не більше? Якщо вночі торговля жвавіше?
  • Женя Иванов

    при прошлом запрете можно было охренеть сколько пьяных в зюзю людей было через час после наступления запрета....набирали гору сразу ибо потом не купят и упивались в усрач...
  • Mihail Lavrenyuk

    Не страдайте фигней, есть куча других проблем, кто хочет бухнуть тот бухнет , хоть все магазины закрой, дай людям достойный уровень жизни , молодожь заитересуй
  • Анна Жорняк

    В Крыму,когда ввели такой запрет,тоже визгу много было. Самогон, подпольная торговля. Ничего, пережили. Ну есть пару магазинов,которые по-тихому торгуют после десяти. Но в общем, такой запрет только к лучшему.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up