Тубдиспансер на П'ятничанах ліквідують. Туберкульоз переїжджає

Тубдиспансер на П'ятничанах ліквідують. Туберкульоз переїжджає
За паличкою Коха. Доля тубдиспасера на П'ятничанах практично вирішена. Заклад ліквідують, лікарів переведуть у новостворене відділення фтизіатрії на базі міської лікарні №3 - але не всіх. Будівлі диспансеру передадуть у міську власність?

На чергові нараді головних лікарів, яку скликала директор обласного департаменту здоров’я Людмила Грабович, вирішили ліквідувати тубдиспансер на П’ятничанах.
- Споруди і будівлі начебто перейдуть у міську власність, про людей ні слова, - говорять лікарі тубдиспансеру. - Хоча наш заклад штормить уже п’ять років, такого повороту ми не очікували.

Лікарі припускають, когось зацікавив надто ласий шматок П’ятничанського парку. Територія майже в центрі міста, там вже є тенісний  клуб, ресторани. Але навіщо заклад знищувати? 


А що буде з хворими
- Якщо звільнять фтизіатрів, в місті почне зростати рівень захворюваності на туберкульоз, а надання кваліфікованої медичної допомоги погіршиться, - говорить Галина Гуменюк, завідувачка диспансерного відділення. - Уже на перший квартал 2016 року ми бачимо зростання захворюваності в два рази. На 2017 рік буде ще більше, адже маємо амністію та АТОшників. Причому ми не говоримо про особливі верстви населення, хворіють звичайні люди, адже це хвороба, яка залежить від соціального та економічного стану. 

Відео дня


У тубдиспансер хворих направляють сімейні лікарі. Тут проводять аналізи, підтверджують результат, беруть на облік, направляють в стаціонар на 7 км Гніванського шосе. Після того, як хворий перестає виділяти бактерії, він продовжує лікуватися в тубдиспансері на П’ятничанах. Таке лікування триває від 6 до 20 місяців. 
- Нас начебто збираються приєднати до третьої лікарні, але там Центр матері та дитини, пологовий будинок, і ми? - каже Світлана Шипунова, фтизіатр тубдиспансеру. - Але для лікування таких хворих мають бути умови, окремі кабінети, окремі будівлі, розмежування хворих. А там в одній черзі на рентген будуть стояти всі?

На прийомі в директора
Делегація з лікарів та пацієнтів навідалася до Людмили Грабович у вівторок, 5 квітня, питали, навіщо так з ними. Просили не закривати заклад. 
- Грабович нам сказала, що про ліквідацію неодноразово говорили головному лікарю тубдиспансеру (він зараз на лікарняному), для персоналу це стало сюрпризом, - каже Яна Поліщук, заступник головного лікаря. - Нам пояснили, що місто не може взяти нас на забезпечення, а область не має коштів.
Лікарі зверталися по допомогу до голови обласної ради Олійника. Той порадив боротись, доки  питання про ліквідацію розглянуть на сесії в кінці червня.  Але в департаменті охорони здоров’я сказали, що вирішать все зовсім скоро на позачерговій сесії. 

Галина Гуменюк, завідувачка диспансерного відділення каже що захворюваність на туберкульоз зростає, адже це соціальна хвороба 

 

На базу третьої лікарні
Директор міського департаменту здоров'я Олександр Шиш має приїхати до колективу тубдиспансеру 6 квітня та розповісти, яка доля чекає на них.
- Попередньо розглядається питання про створення в місті фтізіатричного відділення на базі третьої міської лікарні, але всі наші дії будуть залежати від того, яке рішення прийме обласна рада (тубдиспансер підпорядкований області), - каже Олександр Шиш. - Ми хочемо зберегти фтизіатричну службу у місті, але не в тому форматі, в якому зараз працює тубдиспансер. Юридично цей заклад ліквідують, і персоналу мають повідомити про звільнення за два місяці. З нашого ж боку буде створене фтизіатричне відділення.

Вони просто табличку поміняють
В обласному департаменті охорони здоров'я кажуть, що рішення про ліквідацію має виноситися на позачергову сесію. Його вже підтримали бюджетна комісія, охорони здоров’я та комісія комунальної власності. Адже не може у нас існувати два обласних диспансера. 
- Усі робочі місця збережуть, звільнять лише санітарок, працювати будуть в двоповерховому корпусі, там є поліклінічне відділення, окремий вихід,тобто усе збережеться, змінять лише статус (з обласного на міський), - говорить Ольга Задорожня, заступник директора департаменту охорони здоров’я. - А на місці тубдиспансера буде амбулаторія сімейної медицини для мешканців Кореї та П‘ятничан. 

Довідка:
Тубдиспансер був створений у 1922 році. В його складі були поліклінічне та стаціонарні відділення. В 1976 році до обласного протитуберкульозного диспансеру, що на 7 км. Гніванського шосе, перевели стаціонарні ліжка міського тубдиспансеру. Міський тубдиспансер функціонував як амбулаторно–поліклінічний заклад. В 2006, відповідно до рішення Вінницької обласної ради, на базі Вінницького міського протитуберкульозного диспансеру створили комунальний заклад «Вінницький обласний протитуберкульозний диспансер № 2». Який  є закладом вторинного рівня, та надає амбулаторно-медичну допомогу. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    може хтось знає, де голосувати за збереження тубдиспансера?
  • Анонім

    А может администрация сайта прекратит блокировать ненужные комментарии??

    Ещё раз напишу-эта больничка, как назвал её один из предыдущих комментаторов, обслуживает всех больных Винницы,в том числе и инфекционных,мало того,ни один семейныцитата то  доктор не бегает за своими пациентами,как там!!а предлагают коллективу переехать на Старый город,но одну территорию с 3-м роддомом,Центром матери и ребенка,и там где садик!!

    Круто!!и то не факт!!
  • Тетяна Коломієць

    Безлад в головах та душах наших чиновників призводить до безладу їхньої праці. Вони не розуміють, що таке - туберкульоз, наскільки важке та підступне захворювання. Коли 25 років тому я прийшла працювати лікарем в облтубдиспансер, я гадки не мала,наскільки поширена хвороба.За ці роки до туберкульозу ще приєднався ВІЛ.У нас є діти , хворіючі на туберкульоз з ВІЛ інфекцією.Жах.Невже цьому не буде кінця?
  • Анонім

    Чиновники за "бабло" готовы на все, невзирая на эпидемии и смертность
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up