Сьогодні Святителя Івана Златоуста. Що не можна робити у цей день?

Сьогодні Святителя Івана Златоуста. Що не можна робити у цей день?
  • Говорили, що на Златоуста все зупиняється в рості - природа завмирає, і це зайвий раз нагадує людям про настання зими. Чому не можна лаятися 26 листопада, а вирушити саме зараз у подорож - вдала ідея, читайте далі.

У четвер, 26 листопада, у православній церкві вшановувалась пам'ять святого Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського, який жив приблизно у IV-V столітті. Народився Іоанн на території Антіохії в сім'ї чиновника і отримав гарну освіту. Згодом, коли Іван став ченцем, його вважали гідним кандидатом на посаду єпископа, але той вважав за краще відмовитися від сану і відправився в пустелю, де проводив час у постійній молитві та роздумах. Іван виявився чудовим проповідником і навіть отримав прізвисько Златоуст від своєї пастви.

Протягом 20 років приблизно два рази в тиждень Іоанн постійно проповідував у храмі і також займався написанням великої кількості навчань, бесід.

У 397 році Іван стає патріархом у Константинополі, активно займається вдосконаленням діяльності священнослужителя.

Відео дня

Головні заборони свята

26 листопада прийнято молитися Іоанну Златоусту про суд над хабарниками і шахраями. Люди вірили, що правильна молитва, промовлена рано вранці, виведе на чисту воду будь-який обман і захистить людину від усього злого. При цьому не можна було проклинати шахраїв, щоб не прогнівити Бога.

Крім того, в цей день одна із заборон свідчила: "не можна лаятися на Івана, інакше Бог ніколи молитов не почує".

А як правильно потрібно молитися Святителю Іоанну Златоусту від недобрих наклепів заздрісників, сімейних сварок і інших напастей, дивіться у відео:

У народі про свято говорили: "Скликає зима на Івана Златоустого свою свиту — хуртовини та завірюхи — і дає їм наказ відлиги вгамувати". З цього періоду морози ставали набагато суворіші, все живе завмирало, рослини засипали, а звірі ховалися в нори. "На Златоуста все поле пусте", — відзначали наші предки.

26 листопада часто дули досить сильні вітри, яких селяни боялися. Вони зміцнювали споруди у дворі і вірили в те, що стихія вражає тільки лінивих і злих людей. Вірили в божество Мороза, який носив негативний відтінок. Уявляли його як старого високого зросту з довгою бородою. Все, до чого доторкається мороз, моментально перетворюється в лід.

 

Читайте також:        

Нові подробиці смертельної ДТП біля Бару. Прокурор дав покермувати працівниці суду

На Вінниччині від коронавірусу померли двоє людей. Цифри по районах

Нові дані по COVID: скільки випадків на 23 листопада в Україні та на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up