Сьогодні День велосипеда. Пригадуємо цікаві історії та ОПИТУВАННЯ

Сьогодні День велосипеда. Пригадуємо цікаві історії та ОПИТУВАННЯ
  • Щороку популярність велосипеда зростає. У Вінниці є станції велопрокату. Постійно оновлюють та розширяють мережу велодоріжок.
  • Сьогодні, 19 квітня, відзначають День велосипеда. Ми розкажемо цікавий факт, який сприяв заснуванню цьому дню та пригадаємо велоновини міста за 2021 рік.

День Велосипеда відзначається в пам'ять про 19 квітня 1943, коли швейцарський хімік Альберт Гофман навмисно, перший із людей, прийняв 250 мкг ЛСД. Про це розповідають на сторінці wikipedia.

Хімік почав відчувати зміну в світосприйнятті через годину після вживання ЛСД. Гофман після цього сів на велосипед та поїхав додому.  Під час руху хіміку ставало зле, з'явилося відчуття тривоги та різні марення. Гофману ввижалося, що його сусідка — зла відьма, а навколишні предмети покрилися кольоровими плямами. Це все було неправдою, така дія ЛСД. Першим у світі її відчув хімік Альберт Гофман.

«Так він відчув дію ЛСД, зробивши цей день датою першого у світі «кислотного тріпу». Дія ЛСД проявилась у тому, що суб'єктивні відчуття Гофмана (дуже повільна їзда) не відповідали об'єктивним (дуже велика швидкість руху). Як з'ясувалося пізніше, Гофман більш ніж в десять разів перевищив порогову дозу препарату, — пишуть у статті wikipedia. — 22 квітня він написав про свій експеримент, а пізніше помістив цю замітку до своєї книги «ЛСД — моє складне дитя».

Відео дня

Вийшов новий велокалендар. Цьогоріч він у вигляді розмальовки і розповідає про ВелоЛосиків

Цьогорічний календар має дюжину тематичних ілюстрацій ВелоЛосиків. Їх авторкою є київська художниця Марія Моспан. Свою вже готову роботу дівчина описує так: «Як живуть лосики і як тренуються. Як катосять і як матрасять. Як розважаються і страждають».

Сюжети для своїх малюнків художниця бере з розповідей друзів-велосипедистів і з власного досвіду, адже вона також катається.

ВелоСТО, 110 км шляхів та нові станції прокату. Як будуть розвивати вело-Вінницю?

На сесії міськради 29 січня ухвалили Програму розвитку велосипедного руху на території Вінницької міської тергромади. Термін реалізації — 2021-2023 роки.  І серед цілей програми: створення зручної велоінфраструктури, яка з’єднає центр з районами Вінниці та приміськими селами; популяризація велосипеду як альтернативи автотранспорту; зниження показників забруднення повітря.

Нині у місті є 79 кілометрів велосипедних шляхів різного типу. Найдовший веломаршрут налічує майже 9 кілометрів (Хмельницьке шосе – просп. Юності – вул. А.Первозванного – вул. Пирогова – Гніваньське шосе – Об’їзне шосе – Барське шосе). До кінця дії програми у 2023 році має бути 110 кілометрів велошляхів. Деталі ТУТ.

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?

У Вінниці стартував велосезон. Що нового з’явиться у місті цього року?

29 березня велосипеди Nextbike повернули на станції. Запрацювали вони у тестовому режимі. На повну — з 1 квітня.

— Усі велосипеди пройшли технічне обслуговування, я тільки підкачую шини, якщо десь це потрібно, — каже представник компанії у Вінниці Олександр Царевський — Дві станції наразі не працюють, це Палац школярів та Студентська, там йде налаштування. Усіма іншими вже можна користуватися. 

«Вже можна користуватися»: у Вінниці стартував сезон велопрокату Nextbike

Керівник розвитку велоінфраструктури Андрій Сорокін раніше розповідав нам, що Вінниця починала ставати дружньою до велосипедистів з 2011 року. Каже, починалось все з велосмуг на проспекті Космонавтів. 

За словами Андрія Сорокіна, як і останні десять років, цьогоріч продовжують активно розвивати велорух у нашому місті. На 2021-й рік заплановано облаштувати 11 кілометрів велосипедних доріжок та смуг. Також заплановане поновлення розмітки по основним веломаршрутам, а також впорядкування руху велосипедистів на перехрестях. Детальніше у матеріалі.

Редакція 20minut.ua не радить під час карантину без нагальної потреби гуляти в людних місцях. Але ніхто не відміняв велосипед і прогулянки на ньому.  Саме тому ми склали кілька веломаршрутів, куди може дістатись навіть початківець. Деталі: Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?

До речі, у Вінниці вдруге порахували велосипедистів. Які нові результати?

Опитування

На вашу думку, Вінниця — зручне місто для велосипедистів?

 

Читайте також:

«Велосипед зробив для емансипації жінок, більше, ніж щось інше у світі…». Факт з історії

Наскільки ви небезпечні за кермом велосипеда? Тест від 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up