Сейсмолог розповів RIA, чому не усі вінничани відчули землетрус

Сейсмолог розповів RIA, чому не усі вінничани відчули землетрус
Фото за посиланням http://obozrevatel.com/society/25403-parapsiholog-predrek-rumyinii-i-ukraine-razrushitelnoe-zemletryasenie.htm

У ніч на 24 вересня в одних вінничан дрижали стіни домівок, а інші не відчули анічогісінько. Землетрус — не таке вже й незвичне явище для Вінницької області, розповів RIA/20minut київський сейсмолог

Приблизно у четвер, 22 вересня, сейсмологи через всеукраїнські засоби масової інформації попередили українців про те, вони можуть відчути підземні поштовхи через землетрус у Румунії.

Коли близько другої години ночі, 24 вересня, у Румунії стався землетрус магнітудою 5,7, жителі Вінничини тут же відчули його відлуння.

Із коментарів у соцмережах стало зрозуміло: хтось з вінничан відчував суттєві поштовхи, хтось бачив, як стіни ходуном ходили, а деякі взагалі не відчули ніяких коливань.

Відео дня

Читачі групи “Новини 20 хвилин” у Фейсбуці розділилися у своїх міркуваннях. Так, Михайло Домосєдов написав у коментарі під репостом статті про землетрус: “”А коли повтор[землетрусу - авт.], а то я пропустив?(“.

Вінничанин Андрій Марчак на сторінці ФБ написав наступне:

“24 вересня, приблизно 2 год ночі, я ще працюю, Аліна майже спить і тут мій робочий стіл, ліжко з Аліною та й стіни починають рухатися з горизонтальною амплітудою десь 2 см протягом 3-4 сек! “.

Олександр Кендзера, керівник відділу сейсмічної небезпеки Інституту геофізики імені С.І. Субботіна, розповів журналісту RIA/20minut, що такі поштовхи  є характерними для Вінницької області.

 - Востаннє сильні землетруси відбувалися ще в минулому столітті: у 1940, 1977, 1986 та 1990 роках. Я досліджував землетрус 1986 року у Вінницькій області, і можу сказати, що тоді були набагато сильніші ефекти, порівняно із сьогоднішніми. Магнітуда землетрусу, що стався в ніч на 24 вересня, склала 5,7. Це величина землетрусу у його вогнищі. А коли мова йде про його прояви на поверхні, то використовуємо макросейсмічну шкалу (MSK-64). Згідно неї інтенсивність сейсмічних струшувань вимірюється у балах. Рівень інтенсивності землетрусу по Вінницькій області за цією шкалою може сягати максимум 7 балів. Для нормально побудованих будинків інтенсивність землетрусу у 7 балів - це безпечно.

На питання, чому одні вінничани відчули поштовхи, а інші - ні, Олександр Кендзера відповів наступне:

 - Середовище під кожним будинком може резонувати по-різному. Воно, немов фільтр, деякі частоти пропускає, деякі зменшує, а деякі підсилює. Тому жителі Вінничини й відчували прояви землетрусу по-різному: поштовхи можуть увійти в резонанс із частотами будинку, тим самим підсиливши його коливання. І навпаки, якщо середовище під будинком не пропускає або зменшує частоти поштовхів, жителі будинку коливань не відчують.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up