Переселенка у Вінниці вийшла заміж за довічника і вже чекає дитину

Переселенка у Вінниці вийшла заміж за довічника і вже чекає дитину

Вийти заміж переселенці з окупованої Луганщини виявилося простіше, ніж отримати допомогу від держави на новому місці проживання – у селі Яруга Могилів-Подільського району

З дитиною-інвалідом Ольга Фурман прибула з окупованої Брянки на Луганщині в нашу область у лютому 2016-го. Тут її прихистила колишня донеччанка, син якої відбуває покарання у Вінницькій тюрмі. Саме за нього – 41-річного Андрія Тюрюкова 26-річна Ольга вийшла заміж. Тепер вони удвох добиваються поновлення виплат, передбачених державою для переселенців. Андрій пише листи чиновникам. А Ольга оббиває пороги кабінетів. Хоча їй не просто вибратися з села, звідки до Вінниці за 150 кілометрів.

Весільний обряд у в’язниці

Їх офіційно розписали 27 квітня нинішнього року. У цей день до Вінницької в’язниці прибули представники РАЦСу. 41-річний наречений був у костюмі сірого кольору і світлій сорочці, наречена - у червоній сукні, низ якої розшито синіми квітами. У руках у неї були троянди червоного кольору.

Відео дня

Про своє одруження вони відгукуються по-різному. Ольга відповіла стримано, що знала Андрія раніше. Розповісти, чому вирішила вийти заміж за людину, ув’язнену на довічний термін, не захотіла.

-Це моя особиста справа, - сказала жінка. – Вам воно для чого?

Андрій у листі не приховував того, що Ольга погодилася стати його дружиною.

-Вона відчула, що я по-справжньому піклуюся про неї, - йдеться у листі. – Колишній її чоловік знущався над Ольгою, бив, принижував. Їй ледве вдалося розірвати з ним стосунки. Моя мама Наталія Іванівна Тюрюкова прийняла Ольгу, як рідну дитину. Мама проживає у Могилів-Подільському районі, в селі, у невеликій хаті на дві кімнати. Крім неї і чоловіка, нині ще знаходиться внук. Тіснувато всім, але радує, що Ольга з дитиною під опікою і не на вулиці. Коли Ольга стала жити в мами, тоді ми більше познайомилися. Листувалися, вона приїжджала на побачення. Перед тим, як запропонувати їй вийти за мене, сказав, щоб добре подумала. Бо ж у мене довічний термін. Не знав, яку дасть відповідь. Вона погодилася і то був найщасливіший день для мене.

Ще Андрій розповів, що дочка Ольги 6-річна Крістіна потребує повторної операції. Один раз її вже оперували, щоб знову йти в лікарню, нема грошей. Через хворобу дівчинка не може навчатися в школі.

Фотографії з церемонії реєстрації одруження Андрій попросив зробити працівників РАЦСу.

Побачення у довічників не часті. Як написав у листі засуджений, один раз на три місяці дозволена зустріч на три доби. Плюс кожен місяць – на чотири години. Побачення відбуваються у кімнаті для відвідувачів.

-Моя дружина уже чекає дитину, - написав Андрій. – У неї вже є своя дочка. це буде наша спільна дитина. Тепер ще більше маю піклуватися про неї. Жаль тільки, що робити це в моїх умовах не просто. 

"Оля змушена була понад десять разів їздити з села в район, поки добилася довідки"

-Батьків Ольги я знала ще тоді, коли сама проживала в Донецьку, - каже мати Андрія 65-річна Наталія Тюрюкова. – Було це давно, ще при Союзі. Потім я вийшла заміж за чоловіка з Вінниччини і переїхала до нього. Доля розпорядилася так, що тепер їхня дитина розшукала мене і я приютила її в такий непростий час. Якщо вона вирішила бути з моїм сином, то тепер ще більше маю перейматися цією дитиною.

Жінка каже, що їй боляче за те, як у районі поставилися до переселенки.

-Оля змушена була не менше десяти разів їздити для того, щоб отримати довідку переселенки, - розповідає Наталія Іванівна. – З нашого села до райцентру понад 20 кілометрів. Її «ганяли» з соціального захисту до міграційної служби. А хоч один з тих чиновників спитав, за які гроші ти приїхала, жінко? Так я вам скажу: у неї не було своїх грошей. Щоразу на поїздки з села в район я відривала від своєї пенсії. Бувало, що мені доводилося їздити. Ольга хворіла, а треба було їхати.

Приблизно три місяці тому переселенка Ольга Фурман перший раз звернулася по допомогу до RIA. Скаржилася, що не може отримати довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Після розмов журналіста з керівником управління соцзахисту у Могилів-Подільському районі Сніжаною Гаврилюк та керівником міграційної служби Віктором Дончевським посадовці визнали, що зволікання з довідкою для переселенки виникли через зміну в законодавстві. Запевнили, що питання вирішено.

Тепер скаржиться, що не отримала грошей. За її словами, з часу реєстрації на новому місці, тобто з 19 лютого 2016-го, їй не виплатили жодної гривні.

-Гроші для Фурман уже переказали на картку Ощадбанку, - пояснила заступник начальника управління соцзахисту у Мог-Под.районі Лариса Кужелівська.

Після цього Ольга Фурман перевірила рахунок. Через п’ять місяців після реєстрації там з’явилася сума – 2990 гривень.

-Що це за гроші, не знаю, - каже пані Ольга. – Чи це дитині компенсація, чи це пенсія по інвалідності, чи це мені компенсація?

Де мої документи?

Знайти роботу в селі переселенка не може. Вирішила поїхати у Вінницю, сподівалася, можливо, там підвернеться якийсь заробіток. Винайняла житло.  

-Коли хазяйка дізналася, що мій чоловік знаходиться у тюрмі, сказала негайно йти з квартири, - розповідає Ольга. – Вибору у мене не було. Знов повернулася в село. Документи з Могилева на той час вже передали у Вінницю. Просила, щоб їх повернули назад. Вже не раз і не два телефонувала у Могилів, але там спочатку говорили, що документи у Вінниці, а потім взагалі перестали відповідати на дзвінки

Юрій Зиков, керівник ГО «Спільна справа», коли дізнався про ситуацію, в якій опинилася Ольга Фурман зі своєю донькою, запевнив, що їй нададуть матеріальну допомогу.

За що засудили

Андрій Тюрюков на Вінниччину переїхав разом з мамою на початку 90-х. Подався на заробітки в Росію. Потім повернувся до мами. У Вінниці знайшов роботу. Працював у приватному підприємстві із заготівлі вторинної сировини, яке очолює Володимир Воловодюк. У 2004 році у Вінниці вбили жінку. За словами Тюрюкова, він навіть не був на місці вбивства. Каже, його засудили за те, що прикрив того, хто це зробив.

Випадок для нас нетиповий

Заступник директора департаменту соціальної політики Людмила Каратаєва:

-Пакет документів внутрішньо переміщеної особи (ВПО) Ольги Фурман дійсно знаходиться у Вінниці, я це з’ясувала особисто, - каже Людмила Каратаєва. – Його надішлють у Могилів-Подільський, за місцем проживання переселеної особи. Після того, як документи надійдуть, керівник тамтешнього управління соцзахисту запросить переселенку, щоб разом з нею з’ясувати питання, на які Ольга Фурман, за її словами, не знаходить відповіді.

Однозначно можна сказати уже тепер, що виплати на дитину-інваліда буде продовжено, це передбачено чинним законодавством. Але спершу фахівці мають проаналізувати документи, що підтверджують факт надання дитині групи інвалідності. Якщо внутрішньо переміщена особа виходить заміж, також вносяться зміни у надання допомоги. Поки що, як мені повідомили, Ольга Фурман не надала фахівцям департаменту копію свідоцтва про одруження. Законом передбачено, що ВПО зобов’язані повідомляти органи соцзахисту про зміни, що відбуваються у їхньому житті на новому місці проживання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Дитину зробити то найлегша справа ця робота робиться на лежачи.Але вона така гарна дівчина як можна так занапастити своє життя і бути непотрібною нікому.Буде ходити в тюрму то сє треба тим так хвалити .Що та людина може ще дати її в житті 26 років щоб так недружити з головою то страшне та є стільки інвалідів прийшли з АТО бери хоть до схочу  буде рядом щось буде допомагати хоть словом підтримає і буде шанувати бо не винен що став інвалідом в такій ситуації. 

  • Анонім

    Страшне діло не дай Бог каждому з під ринви тай під дощ.Жизнь моя жестянка да ну її в болото.Якби було переселенка вийшла замуж за міліонера  о то булоб чим хвалитися.Кожні мамі дорога своя дитина  але як та дитина довічник і вона забрала життя чиєїсь дитини то сумна ситуація.Але як кажуть не суди человека за прошлое не зная своего будущего.
  • Анонім

    хитрожопi "переселенцi" щось мутять, а держава, як i завжди iм щось винна !
  • Криштопівка

    Вибачаюсь, а яким же чином вона від нього чекає дитину, якщо побачення відбувається в кімнаті для відвідувачів?

    Духом святим? Зразу згадалась народна усмішка про Івасика, який не знав звідки діти, а бабуся дружини пояснила, що то кізонька була чорна, від якої Маруся молоко пила...

    Яна Багрій reply Криштопівка

    побачення на 3 доби раз в 3 місяці, читайте уважніше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up