На Вишеньці діє інклюзивний центр для дітей. Що там є?

На Вишеньці діє інклюзивний центр для дітей. Що там є?
Особливість інклюзивно-ресурсного центру в тому, що тут пояснюють як вчити дитину, а не дають їй діагноз. На перспективу мерія хоче відкрити ще один ІРЦ, на базі колишньої вечірньої школи №24
  • У будинку на Келецькій, 59 діє інклюзивний-ресурсний центр.
  • Тут з дітьми, віком від 2 до 18 років, займаються психологи, логопеди, дефектологи.
  • При тому всі заняття є безкоштовними для батьків

Перший інклюзивний центр у Вінниці створили на Келецькій, 59. Приміщення на першому поверсі капітально відремонтували, закупили обладнання та запустили восени 2018 року. Тут навчаються не тільки діти з Вінниці, а й з Вінницького району.

— Мене запросили на майстер-клас у цьому центрі. Є багато цікавих речей, гарні викладачі. Вважаю, що для людей з особливими потребами цей центр є надзвичайно важливим, адже тут допомагають розкритися особистості та знайти рішення проблем, які вони мають, — сказала 11-класниця Даша з Бохоників.

Відео дня

Особливість інклюзивно-ресурсного центру в тому, що там оцінюють саме освітні потреби дитини і рекомендують, як адаптувати матеріал для ефективного навчання. За потреби дітей забезпечують корекційно-розвитковими заняттями. І як розказали самі батьки дітей, заняття тут безкоштовні.

— Син непосидько, йому 5 років. Ми поміняли 2-3 садочки, бо йому там не подобалося. А сюди прийшли і дитина одразу каже: «Мама, тут такі хороші тьоті, так багато іграшок!», — казала Олеся. — Прийшли сюди, щоб дитині поставили правильну вимову, попрацювали з ним психологи. Бо за кордоном кожна дитина ходить до фахівців, а в нас в Україні чогось соромляться.

Директорка ІРЦ Ольга Гарлінська розказала, що їхні вихованці — це не тільки діти з інвалідністю, а й ті, що мають порушення мовлення, поведінки тощо. Працюють тут і з дітьми переселенців.

— З дітьми від 2 до 18 років займаються практичний психолог, логопед, дефектолог та реабілітолог. Вони спочатку проводять комплексну оцінку, складають висновок як навчати дитину та над чим потрібно працювати. Ця «дорожня карта» полегшує навчання дитини та роботу вчителя в школі, — казала Гарлінська.

Нині комплексну оцінку у центрі пройшли уже 350 дітей. Їм надаються консультації, проводяться майстер-класи, семінари для вчителів і вихователів дошкільних закладів.

За словами міського голови Сергія Моргунова, над впровадженням інклюзивної освіти у Вінниці влада міста працює ще з 2015 року.

— Ми почали впроваджувати інклюзивне навчання з 6-ї школи-гімназії у 2015 році. Але перші кроки по інтеграції діток з особливими потребами у навчальний процес було зроблено в 33-ій школі, коли там почала навчатись Саша Берегута. А нині у Вінниці уже 109 дітей займаються по програмі інклюзивної освіти у школах та садочках. Сьогодні ми побачили, що в цьому центрі достатньо цікаво, тут серйозне наповнення, працюють професійні фахівці, діти займаються з задоволенням.

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що з часом у Вінниці створять ще один інклюзивно-ресурсний центр.

— Зараз опрацьовується питання, щоб зробити ще один центр на базі колишньої вечірньої школи №24. Приміщення знаходиться на Привокзальній, і вони потребують капітального ремонту, на що потрібне значне фінансування. Поки що важко сказати, коли саме почне діяти Інклюзивно-ресурсний центр №2 у Вінниці, але, однозначно, він має бути, — сказала Якубович.

Контакти Інклюзивно-ресурсного центру №1

Адреса: Келецька, 59 (вхід з внутрішнього двору);

Директор — Гарлінська Ольга Миколаївна

Електронна пошта: [email protected]

Телефон: (0432)56-26-37

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up