«Це унікальний виняток» Чотири роки біологиня з Хмільника виборювала перше місце в Україні. І не тільки вона

«Це унікальний виняток» Чотири роки біологиня з Хмільника виборювала перше місце в Україні. І не тільки вона
Шестеро вихованців вчительки біології Ольги Кулініч (на знімку) ставали переможцями або призерами Всеукраїнських олімпіад з біології. У нинішньому році перше місце виборов восьмикласник Дмитро Пахолюк
  • Як біологи й біологи ні з невеликого містечка Хмільник з школи-гімназії №1перемагають учнів спеціалізованих навчальних закладів
  • Ще один диплом за перше місце отримав восьмикласник Дмитро Пахолюк на 40-й Всеукраїнській олімпіаді з біології у Харкові
  • Він уже шостий з їхньої школи, хто перемагав у такому змаганні
  • Найкращий результат у Наталії Янкової, вона чотири роки поспіль ставала кращою ученицею-біологинею в Україні
  • Всі юні біологи – вихованці талановитого педагога Ольги Кулініч

Цього року місцем проведення фінальної частини олімпіади юних біологів став Харків. Змагання відбувалися наприкінці березня на базі національного фармацевтичного університету. Традиційно у них беруть участь переможці обласних турнірів, учні 8-11 класів.

Три дні поспіль учасники виконували завдання. Після першого етапу наш земляк Дмитро Пахолюк перебував на другому місці. На другому етапі, після виконання практичних завдань, йому вистачило очок, аби обійти конкурентів.

Як усе відбувалося, 20 хвилин/RIA розповіли наставниця і її вихованець - Ольга Кулініч і Дмитро Пахолюк.

Відео дня

Переміг у Харкові – аплодували у Лодзі

Ольга Кулініч не мала можливості супроводжувати свого учня на олімпіаді. У той час вона з групою педагогів перебувала у Польщі. На відстані тримала кулаки за восьмикласника.

-Мені скидали на телефон результати змагань, - розповідає пані Ольга. – Перші два дні  учасники відповідали на тестові питання. Результати оприлюднювали  на дошці оголошень у гуртожитку, де проживали олімпіадники.

За словами пані Ольги,  після тестових випробувань, її учень за кількістю балів перебував на другому місці. У третій день виконували практичні завдання. Перемогу йому забезпечила максимальна кількість очок за практичні.

-Повідомлення про перемогу Дмитра надійшло на телефон, коли ми їхали в автобусі у місті Лодзь, - говорить вчителька. – Зізнаюся, не могла стримати емоцій. Змахнула сльозини  радості і повідомила про перемогу учня. Колеги довго аплодували, вітали. На знак подяки роздала всі цукерки, які мала з собою.

Він кращий ще й серед математиків

На відміну від вчительки, в її учня емоції не беруть гору. Принаймні так стверджує Ольга Кулініч. Каже, що Дмитро у відповідальні моменти вміє зосередитися на головному. Не панікує, як це буває в інших учнів.

-Його спокій вражав, коли ми брали участь у міській олімпіаді, так само це було у Вінниці на обласних змаганнях, куди Діма поїхав після перемоги у своєму місті, - розповідає пані Ольга. – Олімпіада це ще й боротьба темпераментів, нервів, а не тільки знань. Він ніколи не поспішає з відповіддю. Спочатку все добре  обдумає, а потім уже відповідає. У нього  математичний склад розуму. А це для біолога теж добре. Деякі завдання потребують обрахунків, використання статистичних даних, з цим він добре справляється.

Дмитро Пахолок переміг у нинішньому році ще й на обласній олімпіаді з математики. Втім, біології не зрадив. Бо займається нею на додаткових заняттях з шостого класу. Саме тому поїхав на всеукраїнські змагання з улюбленого предмету.

Сюрприз не вдався

Найскладнішим для Дмитра було одне з практичних завдань. Про це він сам розповів під час спілкування з журналістом.

-Треба було визначити, які саме водорості входять до складу пігулки, - каже Дмитро. – Тобто виділити їх з-поміж інших речовин. Для цього пігулку подрібнюєш. Одну частинку кладеш на скельце. Змочуєш краплею води. Зверху накриваєш іншим скельцем і починаєш дослід під мікроскопом.

Учень зізнається, що справа не заладилася на найпростішому етапі. Ніяк не вдавалося подрібнити пігулку. Вона ковзала по склу, не піддавалася подрібненню. Втрачав дорогоцінні хвилини. На кожне завдання відводили конкретний проміжок часу.

-З окремої частки завжди складно визначити будову предмета, - говорить Дмитро. – У моєму випадку у пігулці, крім інших речовин, була водорость спіруліни.

Загалом він виконував три практичних завданнях. На кожне дав правильну відповідь.

Коли побачив себе у списку переможців, спершу хотів зателефонувати додому. Але не зробив цього.

-Думав, повернуся додому, скажу, у мене для вас сюрприз, покажу диплом, тоді про все розповім детальніше, - розповідає учень. – Але не вийшло. У той день батько зателефонував. Довелося розповісти.

Обстановка на олімпіаді дуже сподобалася нашому земляку. Каже, між учасниками панувала дружна атмосфера. Після кожного етапу збиралися разом, обмінювалися думками, розповідали, хто, що і як робив.

У його групі 8-класників було 32 учні з різних шкіл України. Дехто представляв спеціалізовані школи чи класи. Зрозуміло, що вони мали більше можливостей для опанування предмету. Втім, перемога дісталася не їм.

Якби не ЗНО, не знаю, чи мої діти навчалися б у вишах

У сім’ї Пахолюків шестеро дітей. Троє з них уже закінчили школу. Найстарший брат і сестра золоті медалісти. Брат закінчив академію МВС у Києві, сестра навчається у Вінниці в медичному університеті. Вона також брала участь у Всеукраїнській олімпіаді. Ще один брат навчається в Одесі у морській академії. Дві найменші сестри Діми школярки – одна у п’ятому, друга – у першому класі.

-Якби не ЗНО, не знаю, чи могли б мої діти поступити вчитися у виші, - каже батько пан Анатолій. – Звідки у нас гроші на хабарі. Своїм розумом, стараннями добиваються.

Батьки працюють на залізниці провідниками. Часто відлучаються з дому.

-Діма, а хто вам їсти варить, коли залишаєтеся самі?- запитую співрозмовника.

-Наготовують багато, то вистачає, або я й сам можу дещо зварити, - каже він. – Сестрички допомагають посуд мити.

Всі Пахолюки навчалися або ще навчаються в одній школі – школі-гімназії №1.

Хто допомагав вчительці готувати переможця

Шестеро вихованців Ольги Кулініч (крайня ліворуч) (четверо дівчат і два хлопці) ставали переможцями й призерами всеукраїнських олімпіад з біології.

Найкращого результату досягла Наталія Янкова: чотири роки поспіль, у 8-11класах, поверталася зі змагань з дипломом першого ступеня. Був рік, коли шестеро її учнів ставали переможцями і призерами обласної олімпіади.

Нині у школах не фінансують роботу гуртків. Раніше пані Ольга працювала з обдарованими дітьми. Після припинення оплати за гурткову роботу ще рік вела заняття на особистому ентузіазмі. Тепер працює з найбільш обдарованими. Каже, це важка робота і для вчителя, і для учня. Займатися доводиться у вихідні, після уроків.

Ольга Кулініч вдячна декану біологічного факультету ДонНУ Юлії Овчинніковій та кандидату біологічних наук педагогічного університету імені Коцюбинського Віктору Рогачу за сприяння у підготовці Дмитра Пахолюка о змагань. Своїми порадами поділилася з Дмитром також рекордсменка-біолог, 4-разова переможниця змагань,  Наталія Янкова, яка нині навчається у медуніверситеті імені Пирогова.  

-Постійні перемоги учнів з школи-гімназії №1 з Хмільника – це виняток з правил, - каже Вероніка Захарова, вчителька  Вінницької школи №6, керівник групи учнів з Вінниччини на олімпіаді у Харкові,- Щоправда, унікальний виняток. Бо насправді складно змагатися з учнями, які опановуують біологію у спеціалізованих класах або таких само спеціалізованих школах. Можна тільки уявити, скільки зусиль і старань витрачає вчителька Ольга Кулініч і її вихованці для досягення високих результатів! Їхня школа не спеціалізується на вивченні предметів біологічного напрямку.Але результати - очевидні. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Инна Инна

    Вітаю . Молодці!!!
  • Lyudmila Boyko

    Молодець
  • Надежда Зилинская

    Молодець!
  • Wiktoria Podobanska

    ось це новина, ось за це дякую і пишаюсь ❤️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up