Кавуни та дині: чи можна їх уже їсти? Журналісти перевірили їх на нітрати

Кавуни та дині: чи можна їх уже їсти? Журналісти перевірили їх на нітрати

Чи безпечно вже купувати та куштувати дині та кавуни на вінницьких риках і супермаркетах?  Журналісти RIA перевірили на вміст нітратів ці смаколики в хімічній лабораторії ДонНУ

 

Зранку 25 липня журналісти RIA пішли на ринок “Урожай” та в супермаркет АТБ за кавунами та динями. Вирішили, що одного ринку та одного супермаркету буде досить. 

В АТБ взяли один з найменших кавунів, який важив близько 9 кг, та диню на півтора кіло. Попросили розрізати, але така послуга в АТБ не зазначена, довелося викласти 75 грн за покупку. 


На “Урожаї” було простіше, там продавчині пропонують не лише порізати свій товар, але й скуштувати, тож кота у мішку не купиш, хіба що про нітрати з зовнішнього вигляду нічого не скажеш. 
- А звідки кавуни? - питаємо у продавчинь, тому що в АТБ на цінниках було просто написано “виробництво Україна”.
- З Херсону все везуть, - відповідають дівчата.
- Раніше якось було багато цього добра з південних країн СНГ, які продавали чорняві хлопці, чого зараз немає? - питаємо
- Та навіщо воно нам, свого вдосталь, - відповідають.
За покупки на ринку журналісти виклали 47 грн. І поїхали до Донецького університету робити аналізи. В. о. завідувача кафедри аналітичної хімії і завідувач наукової частини ДонНУ, кандидат хімічних наук Сергій Радіо запросив журналістів у хімічну лабораторію, де вже разом зі старшим науковим співробітником дослідницької частини університету Наталею Леоновою готували прилади до аналізів.

Відео дня

Не варто купувати половинки
Побачивши навпіл розрізаний та вкритий харчовою плівкою кавун, Сергій Радіо сказав, що краще так не робити.
- Не варто купувати так кавуни чи дині, хоч це і дешевше, і можливо економно в плані, що не всі взмозі з’їсти цілий кавун за вечір, - говорить Радіо. - Справа в тому, що ви не знаєте - мили перед цим кавун чи ні, яким ножем його різали. На розріз можуть потрапити бактерії, доки кавун стоїть на сонці, ці бактерії множаться. Наслідки можуть бути невтішними для нашого шлунка.

Зовні теж багато зрозуміло
Знявши плівку, Сергій Радіо сказав, що окрім лабораторних аналізів, на нітрати кавуни можна перевірити і в домашніх умовах (метод не стовідсотковий, але показовий). Для цього потрібно пару шматочків м’якоті кавуна помістити у скляний посуд з простою водою, трохи перемішати, поставити на декілька хвилин. 
- Нормально, коли вода у посуді стане трохи мутною та блідо-рожевого кольору, погано, коли вона пофарбується в яскраво червоний колір, - говорить Радіо. 
До речі, побутовий спосіб, яким ми теж перевірили кавуни, нічого жахливого та вражаючого не показав. Про вміст нітратів, за словами Радіо, можна дізнатися навіть просто глянувши на м’якоть. Зокрема, на волокна, які в ній містяться і бувають білі, жовтуваті, аж до червоного. Їх, за словами хіміка, взагалі не має бути, але якщо є, то білі, це оптимальний колір. 
А от з динями питання складніше. Якихось видимих зовнішніх ознак у них немає. І тому в динях часто спостерігається перевищення нітратів. 

Прилади показали все
Для початку співробітники університету взяли по десять грамів кожного зразка і залили їх  одновідсотковим розчином, виготовленим на основі амінокалієвих квасців.
- Це такий екстрагент, який затосовують для виявлення різних речовин неорганічної природи, - говорить Сергій Радіо. - Суміш ми будемо екстрагувати протягом 10 хвилин.
Що саме відбувалося - хіміки взяли суміш м’якоті залитої розчином квасців в склянці, кинули туди палички мішалки (використовували саморобні, а саме, звичайних цвях, заварений в стрижень від ручки). Склянку поставили на прилад, що нагадує зовні електричну плитку, з гладкою металевою поверхнею. На ній рухається магніт, на рух відзиваються мішалки, які призводять до помірного вимішування (екстрагування) суміші.


 Після цього в склянку з сумішшю занурюють електроди для вимірювання частки нітратів. 
- Коли ви минулого разу приносили на перевірку ранні овочі: картоплю, капусту, огірки, ми вимірювали вміст нітратів, там усе було добре, але якби і ні, все одно з овочами простіше, - говорить Радіо. - Їх перед їжею замочують у воді, а це мінус 10% нітратів. Картоплю ми чистимо, миємо, ріжемо та відварюємо це мінус 80% нітратів. З цими ж товаришами (киває на кавуни і дині) складніше, тому що вимочувати їх безглуздо, а у вареному, чи якомусь іншому вигляді їх їсти не прийнято. Тому все, що в них є, потрапляє в організм.


За результатами нашого дослідження, у кавунах вміст нітратів майже втричі менший норми, а от с динями варто бути обережнішими. Нітрати, хоч не критично, всього на 5% перевищували у дині, яку журналісти купили у супермаркеті.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    "...- говорить Радіо." =))
  • Анонім

    Авторко, ви зробили не менше 40 помилок. Це навіть не рахуючи розділових знаків.

    За рівень грамотності - оцінка "1".

    Втім, чого можна вимагати від людини, в якої і ім'я, і прізвище записані з помилками. Алёна Рябоконь - це російською. Олена Рябокінь - українською. Так само, як СНГ - російською, а СНД - українською.

    Звісно, не можу не підкреслити, що т.зв. СНД не існує, оскільки ця "організація" нічого не робить.

    Жодного хоча б концерту за участі хорів бабусь кількох країн, не кажучи про щось більш серйозне, ця "установа" за свою "історію" не організувала.

    "За запитом "за підтримки СНД" нічого не знайдено! Будь ласка, спробуйте пошукати без лапок", - пише пошуковик.

    Анонім reply Анонім

    Нічого дивного з помилками. Нині кореспондентом може стати будь-хто, навіть не маючи вищої освіти, тим більше філологічної. І тексти не читають перед виданням "у світ" літературні редактори, бо їх у редакціях нема. Через те і страждає наша мова, бо помилки авторів, таких, як АЛЬОНА,

    множаться не тільки на число читачів, які у свою чергу поширюють їх далі...
  • Анонім

    Вислів "херсонські кавуни" - це стереотип. вас не турбує, що вислів "миколаївські кавуни", "запорізькі кавуни", "одеські кавуни" ніхто не пише, хоча умови - практично однакові?

    Кавуни централізовано привозять на базар з якого-небудь Чечельника, пишуть "очєнь сладкій арбуз хєрсон" і виставляють на продаж))))

    А якщо і не з південних районів Вінницької області, то десь з-під Кодими, Гайворона, Кривого Озера...

    Маленькі кавунці на 5 кг, які почнуть продавати уже через тижнів два - це вже 100% вінницькі.

    Цікаво, що якщо поїхати в іншу область, ви здивуєтеся: там ніхто не чув про те, що "херсонські кавуни - найкращі". В Тернополі їдять заліщицькі кавуни і помідори, в Хмельницькому - з-під Кам'янця.

    Баштани є навіть в Летичівському районі. Хто буде їхати у вихідний день, зайдіть зранку на базар зліва за автовокзалом (з дороги його не видно) і подивіться на власні очі на місцеві кавуни і дині.

    Чому немає під самою Вінницею? А тому, що у нас дуже важкий грунт, а кавуни люблять легкий і родючий. Тим, хто верещить про те, що херсонські - кращі, бо там на 2 градуси жаркіше, можу заперечити: так, кавуни наливаються завдяки перепадам температур. Але найголовніше - це склад грунту, правильна сівозміна з 7-річним циклом. Землю не можна ВИСНАЖУВАТИ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up