Хотіли знести, а в результаті легалізували. Як прибудова ресторану стала законною

Хотіли знести, а в результаті легалізували. Як прибудова ресторану стала законною
Фото: Urban / Міський журнал Вінниці
  • Міська влада спочатку називає прибудовану терасу ресторану до історичного будинку незаконною.
  • А після фактичного відкриття ресторану — видає дозвіл на облаштування майданчику закладу.
  • Раніше цей дозвіл погодили власники ресторану з управлінням культури облдержадміністрації.

У центрі Вінниці, біля площі Європейської, знаходиться історична будівля — особняк лікаря Казиміра Вілінського, побудований на початку ХХ століття. Пізніше будинок належав художнику В’ячеславу Коренєву, засновнику Вінницького краєзнавчого музею. Саме тут і була розташована перша експозиція музею.

Цей будинок, який розташований за адресою Грушевського, 30, оточили парканом на початку літа 2018 року. Паспорта об’єкту будівництва там не було.

Зате на паркані був напис про те, що тут незабаром буде ресторан «Rich», у якому можна буде розкішно відпочити.

Відео дня
Фото 20minut.ua

За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, цей будинок мав двох співвласників: донька депутата Вінницької міської ради Олександра Дана Даніела та Тетяна Немировська — донька бізнесмена Івана Немировського. Інформація станом на 2 жовтня 2018 року.

Зокрема, Тетяна Немировська, за інформацією аналітичної системи YouControl, разом зі своїм чоловіком є кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Акцент-Інвест», якому належать сусідні будівлі з ТРЦ «Мегамолл».

Міська рада підтвердила незаконність

Опублікована 16 серпня електронна петиція про заборону на зміну вигляду фасадів історичних будівель, набрала 368 голосів із 350 необхідних. У цій петиції вінничани просили звернути увагу на те, що забудова закриває фасад історичної будівлі. А ще перевірити дозвільні документи.

Відповідь міська влада надала 4 вересня. Виконком Вінницької міськради підтвердив припущення людей та вказав, що будівництво незаконне.

Департамент архітектури та містобудування міської ради 7 серпня направив листа замовнику будівництва з наступними вимогами:

  • Припинити будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки;

  • Розробити з урахуванням проектної пропозиції впорядкування літніх майданчиків на вул. Грушевського (її можна отримати в департаменті архітектури та містобудування) та погодити належним чином проектну документацію на критий літній майданчик на вул. Грушевського, біля буд. № 30;

  • Отримати письмовий дозвіл управління культури й мистецтв Вінницької ОДА.

 

Дозвіл отримано

На початку жовтня ми запитували головного архітектора Вінниці Олександра Рекуту про те, що заважає прибрати незаконну будову з центра міста.

— Незабаром збереться комісія, яка прийматиме рішення, що з цим робити далі, — казав Рекута. — Це буде комісія разом з органом охорони культурної спадщини облдержадміністрації. Ми погодження поки ніякого не давали. До рішення комісії сказати нічого не можу.

Фото: instagram-сторінка ресторану

А через три з половиною тижні після цих слів ресторан відкрив свої двері для гостей.

Тепер, після відкриття закладу, ми знову зателефонували Олександру Рекуті, щоби запитати, які ж результати обіцяного засідання комісії.

— Я знаю, що було погодження з управлінням культури облдержадміністрації щодо цього об’єкту, — каже посадовець. — Погоджено з органом охорони культурної спадщини. І я знаю, що виконком (міської ради, — авт.) приймав рішення з цього приводу.

Дійсно, на сайті міської ради ми знайшли рішення виконавчого комітету про, яке казав Рекута.

У ньому йдеться про те, що мерія дає дозвіл Івану Немировському на встановлення тераси ресторану. «Майданчик із влаштуванням збірно-розбірної споруди» — так називається ресторанна прибудова, яка закриває собою фасад історичного будинку.

 

При наданні дозволу, чиновники з вінницької мерії врахували й лист від управління культури й мистецтв Вінницької ОДА. Ми написали запити в міську раду та облдержадміністрації з проханням надати нам копію цього листа.

Фото з інстаграм-сторінки ресторану. Ліворуч чоловік, який робив це фото - Gürcan Candaş. Він той, хто відкрив заклад у Вінниці і займається його справами.

Дозвіл дали наступного дня після фактичного відкриття ресторану. І через кілька місяців після того, як прибудову взагалі почали зводити.

«Що ж це, виходить, міська рада розписалася у власній безпорадності?», — риторично запитують на facebook-сторінці «Urban / Міський журнал Вінниці». «Результатом цих відписок, схоже, є звична байдужість до міського середовища як із боку бізнесу, так і влади. Кажуть, то часто одне й те саме. Але «тсс, тут територія розкішного відпочинку», тож не заважайте тут зі своєю архітектурою».

Фото: Urban / Міський журнал Вінниці

«В планах есть открыть целый департамент ТУРИЗМА. Что Вы будет показывать гостям города и нашим детям или внукам? Музеи? Или картинки в книгах, какой была Винница? А может Винницу в миниатюре, а после просмотра сразу в ресторан на Европейской площади?», — пише на facebook архітектор Віталій Плясовиця.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олексій

    Приліпили до історичного будинку сіру будку з золотими колонами і приміщенням у лофт стилі. Мабуть, відповідні смаки будуть у їхніх "клієнтів" — сільських тигриць і норкових шубах. Головне щоб калідор блищав. Це потрібно зберегти, як приклад корупції, і її наслідків для громадського простору, і не треба пиздіти про комфортне місто.
  • Олексій

    Фубля.
  • Наталія Любіцька

    Маргінали...
  • Юлия Подолян

    Страшненькое
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up