Дороги від льоду звільнятимуть бішофітом. Його вартість — 5,6 мільйона гривень

Дороги від льоду звільнятимуть бішофітом. Його вартість — 5,6 мільйона гривень
На вулиці міста взимку готові вийти близько 100 спецмашин. Будуть чистити не тільки місто, а й об’їзні шляхи та дорогу до аеропорту
  • Узимку дві вулиці оброблятимуть не сіллю, а бішофітом.
  • Ця речовина буде розтоплювати кригу на асфальті та не має негативного впливу на дерева й взуття городян.
  • Але його головний недолік, як зазначають у міськраді, — ціна

У «Шляховому управлінні», що займається чисткою вулиць від криги та снігу, готуються до зими: ремонтують техніку та заготовляють тисячі тонн солі.

Цього року, в рамках експерименту дві вулиці очищатимуть не сіллю з піском, а бішофітом — речовиною, яка також «розтоплює» кригу, але не шкодить екології.

Як раніше казав керівник КП «Шляхове управління» Володимир Чорновол, бішофітом посипатимуть Замостянську та проспект Космонавтів.

Відео дня

Як мінеральне добриво

Опитали екологів, аби дізнатися, що це взагалі за речовина. Директор Інституту екологічної безпеки ВНТУ Василь Петрук розповів, що бішофіт є мінералом та за характеристиками кращій, ніж сіль.

— Бішофіт не впливає негативно на рослинність та екологію. Адже цю речовину часто додають в добрива, — розказав чоловік та порадив звернутися до своєї студентки, яка цьогоріч написала дипломну роботу на тему протиожеледних матеріалів.

Бішофіт / фото з Вікіпедії

— Традиційна протиожеледна суміш має в своєму складі технічну сіль та пісок, в різних пропорціях. У чистому виді технічною сіллю посипати вулиці не можна: засолюються грунти, відбувається корозія техніки, металевих конструкцій міських комунікацій, — сказала еколог, студентка 5 курсу Діана Поліщук. — Бішофіт такого впливу не має: не накопичується на металевих конструкціях та не залишає слідів на взутті, шинах тощо. До того ж, він є ефективним плавником криги. Технічна сіль розтоплює лід при температурі до 15 градусів морозу, а якщо температура нижча, то весь розчин замерзає. А бішофіт діє навіть при 35 градусах морозу. Тим паче, бішофітом можна посипати вулиці для профілактики, щоб не утворювалася ожеледь.

Головний недолік — ціна

У системі «ProZorro» знайшли закупівлю бішофіту на цей рік: 376 тонн речовини хочуть придбати за 5,6 мільйона гривень. А це майже 15 тисяч гривень за тонну. Це багато чи мало?

Порівняємо з закупівлею технічної солі. Місто закупило в десять разів більше солі, аніж бішофіту — 3600 тонн, на що в сумі витратили 6,4 мільйона гривень. Але ціна на сіль в дев’ять разів менша — 1 794 гривні за тонну.

На території «Шляхового управління» заготовили біля 6 тисяч тонн солі

Там же, в «ProZorro» знайшли минулу закупівлю бішофіту, яку міська влада робила навесні цього року: 46 тонн придбали при ціні 13 тисяч за тонну.

— Тоді ми закупили кілька десятків тонн, аби посипати тротуари та площі, на кшталт майдану Незалежності. Усе-таки технічна сіль краще розтоплює кригу. Але бішофіт теж впорався з завданням та не пошкодив грунт і зелень, що є його перевагою. Цього року ми будемо ще досліджувати, в якій кількості сипати бішофіт та з якими домішками. Взимку буде зрозуміло, як речовина себе покаже на дорогах, — розказав директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко. У кінці розмови він зазначив, що головний недолік бішофіту — ціна.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олексій

    Потрібно сипати тільки схили доріг і крапка. Всі тротуари/дороги посипати все рівно не вийде, а косолапість це показ сидіти вдома, а не вимагати все місто засолити.
  • Юрий Бондарук

    Задайте ТАКЕ питання: а в кого купили ЗА ТАКІ гроші цей бішофіт? І хто отримав відкат за придбання? )))

    Вася reply Юрий Бондарук

    щось здається, що хтось купив цей бішофт та не знає, що з ним робити.

    Ось и втюхав якомусь дурню (в переносному сенсі - якщо за відкат - вже не дурень).

    Друга версія... Хтось, більш розумний, зовсім не виробляє цій бішофт, а лише співає про це. Залишилось взяти гроші, та казати "Є, але не всюди!".

    Женя Иванов reply Юрий Бондарук

    ++++
  • Наталья Степанова

    У нас в Украине есть столько бишофита??Или это просто очередной "разводняк" на деньги бюджетные??
  • Николай Колодеев

    Якщо, авто буде менше псуватися, я тільки за
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up