До кінця 2017 року замість ринку «Світанок» буде три торговельних центри

До кінця 2017 року замість ринку «Світанок» буде три торговельних центри
Квіткарі просять надати їм інше місце, бо в «не мають грошей, щоб заплатити за місце в Торговому центрі». На фото (передній план) Валентина Пацерук, яка працює більше десяти років на цьому ринку
  • З середини вересня на місці ринку «Світанок» розгорнеться масштабне будівництво
  • Адміністрація ринку просить продавців квітів піти з ринку та пропонує місце в новому центрі
  • Квіткарі не хочуть у торговий центр та просять в міськради відстрочку чи відміну ліквідації ринку

На початку серпня на сайті електронних петицій з’явилося звернення вінничанки Світлани Сич. Жінка вимагає від міськради «відтермінувати чи скасувати рішення про ліквідацію ринку «Світанок».

«Як можливий варіант, пропонуємо відтермінувати ліквідацію ринку до того часу, поки буде надано новий торговельний майданчик, котрий відповідатиме за характеристиками нинішньому, - пропонує вінничанка в петиції. - Врахуйте, що люди, які працюють на ринку, самі вирощують квіти, вкладають в них свої сили та справно платять податок на землю. Якщо ринок існуватиме до 1-го вересня, як заплановано, то що накажете робити з осінніми квітами? Це не товар тривалого зберігання»

Звернення так і не набрало необхідних 350 підписів для розгляду у мерії. Але як запевняли продавці - відстрочку їм все-таки дали: правда тільки до 10 вересня.

Відео дня

Що кажуть продавці квітів?

Квітковий павільйон ринку не схожий на жоден інший квітковий ринок. На відміну від багатьох торгових точок, де торгують квітками під відкритим небом, тут є дах, зливова каналізація. З початку 2000-х років, за розповідями продавців, цей ринок вважається «зразковим».

— Коли ми сюди прийшли, цей ринок був занедбаний, тут було багато сміття та бродячих собак, - розповідає продавець флорист Валентина Пацерук. - Ми два роки тут все прибирали, наводили порядок. І вінничани стали сюди ходити. Так на нас розкрутилася, але тепер вигоняють?

На початку серпня 2016 року продавці на ринку отримали листи від компанії «АВС-Цитрус», яка володіє торговими павільйонами «Світанку». В них написано «прохання звільнити місце роздрібної торгівлі до 1 вересня 2016 року».

Втім, продавці квітів не мають претензій до адміністрації ринку. А у міськради вони тільки просять - надати місце, щоб продовжити діяльність як квіткового ринку.

— Ми просимо міську раду залишити нас як квітковий ринок, — каже квіткар Віра Дуржинська — Ми ж європейське місто, а у Німеччині, Польщі є квіткові ринки. Тим паче, ми є частиною вінницької громади, якою має опікуватися місцева влада. І флористи не мають великих статків, щоб створити власний павільйон.

20 тисяч доларів за місце

У новому торгово-розважальному центрі квіткарі працювати не бажають. І в них є на те дві причини: дуже дорого платити за оренду та те, що «квіти не можуть стояти під замком»

- Щоб отримати місце у торговельному центрі потрібно вкласти у будівництво 20 тисяч доларів, — каже флорист Валентина Пацерук. — А потім сплачувати по 10 тисяч гривень щомісяця. Зараз ми платимо за оренду місця на ринку - 18 гривень і 450 гривень за «ракушку». Завдяки цьому, у нас найнижчі ціни на квіти.

Продавці кажуть, що найдешевшу троянду в них можна купити за три гривні. Тоді як ціни в магазині починаються від 20 гривень за квітку.

Квіткарі просять відстрочку ще й через те, що в них залишилося багато осінніх квітів:

— Не можна було попередити про переїзд ще на початку року? — обурюється квіткар Тетяна Кальніченко. — З весни люди в себе вирощували квіти на продаж, і коли вони виросли, а нам говорять «збирайтеся», то куди діти тепер товар? Наприклад, еустому (трав’яна троянда- авт.) засіяли в лютому і тільки зараз почали продавати. Поки будемо переїжджати вже й нічим буде торгувати!

Серед продавчинь, що торгують квітами є і кілька чоловіків. Василь розповів, що працює флористом близько 25 років (!). До речі, зараз йому 55 роківПродавців, які хочуть залишитися саме квітковим ринком багато. Як вони розповіли, міська рада пішла на контакт з квіткарями:

— Нас запросили на зустріч до Матусяка (заступник міського голови Сергій Матусяк - авт.) щоб знайти вирішення проблеми, яке б всіх влаштувало, - каже квіткар Валентина Пацерук. - Хочемо, щоб надали місце на Муніципальному ринку, а там вже видно буде.

Три торгових центра з різними власниками

Праву частину павільйону ринку “Світанок” вже розібрали та будівельники демонтують колони, що утримували дах; встановлюють паркан навколо будівництва. Як кажуть квіткарі, тут раніше сиділи продавці овочів.

Були і продавці, які почали торгувати квітами прямо під вивіскою ринку.

- Тут буде торговий центр, - відповів один з будівельників. - Що в ньому буде та коли збудують - питайте у директора.

Торгово-промисловою фірмою “АВС-Цитрус” керує директор Леонід Романчук, який розповів журналісту, що на місці «Світанку» буде одразу три торгових центри: візуально схожі, але з різними власниками.

Previous Next

— Будувати торговий центр потрібно, бо треба ж розвиватися, - каже Романчук. - Це будуть двоповерхові будівлі. Ми збудуємо центральний торговий центр, тоді які два інших - це приватні інвестори. В новому торговому центрі перший поверх займатимуть товари промислової групи, а на другому буде ігрова зона для дітей. Будівництво почнеться з середини вересня. Закінчити плануємо за один рік.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Оксана Маньгора

    Реконструкція базару необхідна. Але скільки вже треба тих торгових центрів? Може про виробничу сферу хтось згадає. Не може економіка країни нормально працювати лише на споживанні.
  • Турі Гільяно

    Три гривні за троянду? Вони хоч самі вірять в те, що кажуть?
  • Viktor Berezovskyi

    Нарешті заберуть цей гадюшник.

    Заберуть алкогадюшник магазин "Маки"

    Щодо ринку, так там постійно смердить, скрізь сміття. Воду яку міняють раз в декілька днів у квітів не зливають в якусь там каналізацію, а зливають в лівньовку в обіч дороги. Купував там квіти не раз, тільки крайній раз я квіти так і не до ніс додому, тому що запах визвав рвотний ефект. Букет попросту згнив в середині, а зовні обклали новими квітами. Жодного разу не було щоб квіти прожили більше 24 годин. Єдине нормальне місце де хороші квіти продають це бабулі безпосередньо перед магазином "Маки"

    Ніччю ринок перетворюється в туалет, в місце де всю ніч бухають ті хто скупилися в маках
  • Наталія

    та заборони ви вже зразу ті базари.

    Гайда всі в кіло-мега-гіга-центри від Гройші-Моргойші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up