Депутати провалили голосування за продаж землі під «Вінницяфармацією»

Депутати провалили голосування за продаж землі під «Вінницяфармацією»
Тільки одне з 80-ти питань не підтримали депутати на сесії / Фото: vmr.gov.ua
  • Депутати не дали дозвіл на проведення експертної грошової оцінки землі, що на Соборній, 9, з її подальшим викупом. Для прийняття рішення не вистачило голосів.
  • Цікаво те, що ідентичний проект рішення розглядали і не ухвалили на сесії у вересні 2020-го. Але його змушені виносити на розгляд знову і знову, на вимогу Окружного суду Києва.

Ті люди, які слідкують за роботою Вінницької міськради, добре знають, що депутати погоджують всі питання, винесені на розгляд сесії. Сьогоднішня сесія також не була винятком з цього «правила» до того моменту, як депутатам винесли на розгляд 59-те питання у порядку денному: «Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільгосппризначення».

З трибуни директор департаменту земельних ресурсів Сергій Кушнірчук каже, що проект рішення розглянули на виконкомі, заслухали у всіх депутатських комісіях і зауважень, пропозицій не отримували. Мер міста Сергій Моргунов звертається до депутатів «Чи є зауваження?». У відповідь — тиша, стартує відлік таймеру на голосування. «Рішення не прийнято». Про що це земельне питання?

Відео дня

Війна за землю під «Вінницяфармацією»

Цим проектом рішення мали б дозволити товариству «Компанія «Бізнесторгінвест» замовити оцінку вартості ділянки на Соборній,9 та далі надати право викупу цієї землі. За цією адресою розташована закинута будівля «Вінницяфармації». Дім зі зруйнованим дахом, пошарпаним фасадом і вибитими вікнами знаходиться за сто метрів від першої лінії міста.

Цікаво те, що ідентичне рішення «Про дозвіл на оцінку землі» розглядали на сесії у вересні 2020-го. І тоді його також не прийняли. Але раз за разом його виносять на розгляд депутатам, на вимогу рішення Окружного адмінсуду Києва. З тексту рішення ми дізналися, що між приватною компанією та міськрадою тягнеться судова «війна», яка почалася з 2017 року.

Земля, яка в оренді у «Бізнесторгінвест» з 2005 року. Будівлю «Вінницяфармації» ця фірма викупила у 2006-му

Тоді київське товариство «Бізнесторгінвест» звернулося до міської ради з проханням надати дозвіл на оцінку ділянки, що на Соборній, 9. Але такий дозвіл в мерії відмовилися надати: мовляв, є борг по оренді та необхідність привести до належного стану дім на Соборній, 9. За актом «Бізнесторгінвест» мав сплатити ще й 1 мільйон 21 тисячу гривень, як компенсацію за заподіяні громаді збитки.

Кияни не погоджуються з рішенням чиновників і йдуть до суду. Дніпровський суд Києва постановив, що «борг за оренду» і «неналежний стан будівлі» не є підставою, яка забороняє продаж землі. І скасував рішення міськради, яким товариству «Компанія «Бізнесторгінвест» відмовили в оцінці земельної ділянки з подальшим викупом.

У 2018 році київська компанія звертається повторно до міськради, з проханням оцінки та викупу землі. Виконком міськради дає відповідь — «проект рішення був знятий з розгляду сесії міськради через необхідність перевірки стану благоустрою земельної ділянки по вул. Соборна, 9». Кияни вдруге подають позов до суду.

Нерідко «Вінницяфармацію» підпалюють. Жителі з будинків поряд кажуть, що в домі живуть безхатьки, які палять вогнища, щоб зігрітись

У червні 2020-го Окружний адмінсуд Києва приймає рішення, що розгляд заяви про надання дозволу на оцінку землі протягом трьох років є бездіяльністю Вінницької міської ради. Судді зобов’язали міськраду нарешті ухвалити рішення по суті.

На сесії міськради 25 вересня 2020-го голосування за рішення провалили: 20 «за» надання дозволу для оцінки ділянки, одне «проти», 11 «не голосували» і ще 11 «утримались».

Аналогічне рішення за текстом, хоч і з новим номером, винесли на сесію 26 березня 2021 року. Це була вимога державної виконавчої служби. І знов провалили голосування: «за» 14 депутатів, чотири «Проти», вісім «Утрималось», а 23 депутати «не голосували».

Кому належить київська фірма? 

«Компанія «Бізнесторгінвест» зареєстрована у Києві, займається «Організацією будівництва будівель» та має 115 тисяч статутного капіталу. Власник — Костянтин Капусенко. Він є засновником та / або власником ще ряду фармацевтичних компаній. 

Деякі фірми він заснував спільно з Ігорем Пустовітом, Олександром Кощеєм, Андрієм Варченком. А ці люди є засновниками компанії «Сіріус-95», на яку зареєстрована мережа аптек «Бажаємо здоров’я».

Будівля «Вінницяфармації» на Соборній, 9 нині в жахливому стані: розвалений дах, розбиті вікна та вибиті двері. Всередині будівлі відчуття, ніби стіни можуть у будь-який момент впасти. Володіла домом родина Львовичів — євреї, які займалися промисловістю та торгівлею у Вінниці. 

У радянський час садибу Львовича на Соборній, 9 націоналізували та створили в ній управління фармакології «Вінницяфармація», куди доставлялися ліки, а потім розвозилися по аптеках. На початку 2000-х будівля приходить у занепад. Поряд з цим домом, нагадаємо, збираються побудувати готель. Про все це в матеріалі: «Мене тут вкусив бомж» Фоторепортаж з найстрашнішої «заброшки» на Соборній.

 

Читайте також:

Вінницьким підприємцям платять за нові робочі місця. Скільки та як отримати гроші

Біля суду на Соборній хочуть зробити закритий паркінг. Але є нюанси його роботи

Вінницьку окружну прокуратуру очолив Євген Комаровський. Що про нього відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    фильм ужасов снимать можно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up