«Мене тут вкусив бомж» Фоторепортаж з найстрашнішої «заброшки» на Соборній

«Мене тут вкусив бомж» Фоторепортаж з найстрашнішої «заброшки» на Соборній
  • Розвалений дах, розбиті вікна та вибиті двері. Всередині будівлі відчуття, ніби стіни можуть у будь-який момент впасти.
  • На Соборній вже багато років валиться приміщення колишнього підприємства «Вінницяфармація». За цей час дім облюбували бомжі, які час від часу влаштовують тут пожежі.
  • Прогулялись по руїнах будинку і дізнались, що буде з ним найближчим часом.

Будівля колишнього приміщення фармацевтичного підприємства «Вінницяфармація» пустує вже багато років. Вона розташована по сусідству з ретро-музеєм та готелем-хостелом за адресою Соборна, 9. З дороги видно, що в будинку провалився дах.

Обвалиний дах «Вінницяфармація» видно з дороги та на Google Maps

Google Maps зняв панораму з цим будинком у 2015 році. У цей час двері та більшість вікон зі сторони Соборної там ще були.

Відео дня

Зараз всередину можна потрапити одразу з кількох сторін, дверей немає. 

Вхід з вулиці Соборної
Вхід з провулку Князів Коріатовичів

Зі сторони Соборної на другий поверх ведуть дерев’яні сходи. Всередині збереглась частина коридорних дверей.

На підлозі багато сміття. Хтось навіть приніс його у сміттєвих пакетах і склав за вцілівшими дверима.

На стінах вилущилась фарба. Від дотику вона ламається і обсипається.

Сходи без поручнів, але вони добре збереглись. Сходинки не хитаються і не прогнили.

На другому поверсі у кімнатах зірвана підлога. Стіни розмальовані графіті. Багато де впала стеля.

На стелі, яка вціліла, місцями зустрічається ліпнина.

У декількох кімнатах залишились каркаси від шаф, але вони перекинуті і розбиті.

На підлозі багато сміття і слідів.

В одній з кімнат вціліли деревяні стелажі.

Сходи на горище також обвалені. Від горища, взагалі, мало що залишилось.

В кількох місцях, на стелі, видно сліди від пожеж.

Середній частині будинку пощастило ще менше. Вона обвалилась всередину разом з перекриттям.

На подвір’ї ретро музею зустрічаємо молодого чоловіка, який порається біля старої автівки.

- Чоловік, який будував поряд готель розповідав, що хотів взяти цю територію. Розчистити її і зробити автомобільну стоянку. Але виявилось, що для цього потрібно багато різних дозволів. Здається будівля вважається пам’яткою архітектури. Також потрібен дозвіл від медиків, бо тут займались ліками і могли залишитись шкідливі речовини і ще, від міськради, - розповідає чоловік. - Особисто я кілька разів вже викликав сюди пожежників, бо бомжі підпалювали будинок. Звична справа, пожежники стільки разів приїжджали, що вже мене впізнавали і здоровались за руку. Дітвора бігає, б’є шибки.

Вздовж тротуару вулиці Соборної нависає карниз із цегли. Виглядає це небезпечно.

Поки розмовляємо, тротуаром, під самою стіною, проходить жінка з двома дітьми.

- Ми звертались до влади, щоб вони щось зробили з цим, - каже працівник ретро музею. - Вони обіцяють, а потім або влада міняється, або ці працівники звільняються і все залишається на своїх місцях. 

- Я неодноразово ходив сюди розганяти бомжів, - каже вінничанин Дмитро. – Взимку вони тут гріються, обривають дошки і тут же спалюють. Поліцію викликали, але вони ж не можуть постійно тут чергувати. Одного разу виганяв двох бомжів, які палили вогнище на подвір’ї, вони не хотіли йти. Один з них вкусив мене за руку.

Зі сторори провулку Коріатовичів потраплаємо на перший поверх. Тут також понаносили сміття, хтось навіть приніс старі автомобільні шини.

А ось так виглядає територія за залізними воротами:

Зі сторони вулиці Коріатовичів територія огороджена парканом, але зайти сюди неважко.

 

Дім перебудував Артинов

Аварійна будівля на Соборній, 9 не є в переліку пам’яток архітектури. Головний архітектор міста Євген Совінський розказав, 

— Цей будинок стоїть на старшому, дату будівництва якого вже неможливо встановити. Колишній дім був розібраний, від нього лишилися тільки підвали. І на старому фундаменті, в 1911 році, був споруджений новий будинок. 

Фасад перебудував архітектор Григорій Артинов, у тому числі зробив башту. На першому поверсі діяв магазин металевих виробів, а на другому поверсі жили, — каже Совінський.

Будинок стояв на першій лінії, коли центральна вулиця Соборна була «кривою» і 
прямувала не на Центральний міст, а в бік острову Кемпа. Через острів були залізні мости та трамвайна колія.

Володіла домом родина Львовичів — євреї, які займалися промисловістю та торгівлею у Вінниці.
— Цей будинок був однією з садиб Львовичів. Спочатку належав Мойсею Львовичу, а на початку 20 століття власником є його син — Янкель. За деякими джерелами відомо, що Янкель Львович володів цукровими заводами в області. Але точної інформації по ньому немає, бо не було повноцінного дослідження.

У радянський час садибу Львовича на Соборній, 9 націоналізували і створили в ній управління фармакології «Вінницяфармація». 

— По суті, це був перевальний пункт, куди доставлялися ліки, а потім розвозилися по аптеках. На початку 2000-х будівля приходить у занепад. Купол, який був на даху, скоріш за все прибрали через ветхість, — каже головний архітектор міста.

Що буде з будинком (нічого)

У травні цього року міськвиконком погодив надати містобудівні умови на будівництво готелю за Соборною,9. Він матиме 5 поверхів та 26 номерів. Заплановані 17 паркомісць для автомобілів, велопарковка і зарядні станції для електрокарів.

До цього влада міста віддала землю в оренду, терміном на 10 років. А через три місяці — міськвиконком погоджується продати цю земельну ділянку.

Вісім соток землі (0,0819 га) посеред центру міста викупили за 771 тисячу 498 гривень (сума вказана з ПДВ). При тому, вартість землі в центрі у декілька разів більша.

Питаємо, чи будуть зносити «Вінницяфармацію»?

— Будівництво готелю, яке там заплановано, це поряд з домом на Соборній, 9. Це дві різних ділянки, що чітко видно по кадастровій карті. Що буде з домом, в якому працювала «Вінницяфармація» — точно не скажу. Земельна ділянка є в комунальній власності, а будинок є приватною власністю, — відповів головний архітектор міста Євген Совінський.

А от підприємство «Вінницяфармація» цим аварійним будинком не володіє і перебуває в стані припинення.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрий Бондарук

  • Виктор

    МолодцI.Готель  там в нагодI. Дякую!!!!
  • Anonymous

    "Google Maps зняв понораму з цим будинком"

    А що таке понорама?
  • Дмитрий Рутской

    гарний готель вийде , ще й на такому  місці  ,  годі дивитися на ті розвалин  й давати  житло бездомним , нехай йдуть працюють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up