Чому вінничан пустили в штаб авіації

Чому вінничан пустили в штаб авіації
У Вінниці встановили бойовий реактивний літак МіГ-15 Івана Кожедуба. На його відкриття запросили всіх бажаючих. Проте те, як прошов День відкритих дверей у вінницьких льотчиків, - фоторепортаж.


- Ми відкриваємо унікальний експонат літака МіГ-15. Це перший тип літака, який освоїв легендарний льотчик-винищувач Іван Кожедуб у післявоєнні роки, - говорив під час урочистого шикування особового складу Командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Іван Руснак. - Найбільш результативний пілот винищувальної авіації Радянського Союзу, майстер наступального двобою Іван Кожедуб за роки війни здійснив 330 бойових вильотів, провів 120 повітряних боїв, особисто збив 62 ворожі літаки.

На честь відкриття пам'ятника тричі Героєві Радянського Союзу, маршалу авіації та повітряному асу Івану Кожедубу салютна група віддала шану п’ятьма залпами з автоматів Калашнікова. Кращі військові льотчики, ветерани війни та Збройних Сил поклали квіти до нового пам'ятного експонату в комплексі «Вшанування пам'яті захисників Вітчизни».

За словами начальника Музею Володимира Дернового, такого експонату, як встановили у п’ятницю, немає у жодному музеї:
- Ця машина брала участь у бойових діях у Північній Кореї. Іван Кожедуб тоді очолив групу льотчиків на Міг-15, які отримали завдання захистити небо корейців від нальотів американської авіації. Це була одна із найяскравіших сторінок бойового застосування реактивної авіації. МіГ-15 - це перша реактивна машина в світі, якою захоплювалися авіатори. Перший виліт цей літак здійснив у 1947 році, а на озброєння надійшов у 1949 році.

Нагадаємо, що відкриття пам’ятника відбулося у День відкритих дверей в Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України, що на вул. Червоноармійська, 105. У п’ятницю, 4 червня, на військовий об’єкт був вільний вхід.

Цивільним гостям продемонстрували унікальні експонати: пускову установку легендарного мобільного ракетного комплексу РСД-10 «Піонер», яких у світі зберіглося лише чотири, та спускний космічний апарат «КК Союз».
 
Завершили свято дефіле творчих колективів Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України - військового оркестру під керівництвом майора Юрія Ковальчука та ансамблю «Крила України» під керівництвом майора Ігоря Ковтуна.

Виступити запросили також дитячі творчі колективи вінницької школи-гімназії №6.

- Військові авіатори гідно продовжують славні бойові традиції героїв Великої Вітчизняної війни, - каже заступник командувача Повітряних Сил ЗС України - начальник авіації генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. - Сьогодні на захисті повітряного простору України знаходяться літаки третього та четвертого покоління - бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27, МіГ-29, штурмовики Су-25, розвідники Су-24мр, транспортні літаки Ан-26, Іл-76, які за своїми можливостями та тактико-технічними характеристиками не поступаються кращим зразкам бойової авіаційної техніки провідних авіаційних держав.

Довідка
Іван Кожедуб народився 8 червня 1920 року в селі Ображіївка, нині Шостинського району Сумської області, у родинні селянина. Ім'я тричі Героя Радянського Союзу, маршала авіації Кожедуба, занесене до Книги рекордів Гіннеса, як кращого винищувача Другої світової війни за показниками ефективності.
Під час Корейскої війни 1950-1953 років командував 324-ю винищувальною авіаційною дивізією. Його літак Ла-7 (бортовий номер 27) експонується в музеї ВПС в Моніно. Кожедуб - почесний громадянин міст Чугуїв, Суми, Бельци, Калуга, Куп'янськ. У Сумах його ім'я носить парк, у Шостці відкрито музей. 9 травня 2010 року під час святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні пам'ятник Кожедубу було відкрито у Києві. 
Тепер і у Вінниці, на території Військово-історичного музею Повітряних Сил ЗС України (у Командуванні ПС ЗС України, вул. Червоноармійська, 105) відкрили пам'ятний експонат на честь названого маршала – встановили бойовий реактивниій літака МіГ-15 та меморіальну дошку. Приурочили відкриття до 90-річчя з Дня народження повітряного аса.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    А чё не написали что именно на таком разбился Ю.Гагарин?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:22 Щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях 09:01 Вінниця сьогодні проводжає у вічність трьох військових play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up