Охорона в школах для «галочки». Ми перевірили заклади в центрі Вінниці

Охорона в школах для «галочки». Ми перевірили заклади в центрі Вінниці
  • Після того, як хлопець у патріотичній кепці наробив галасу із своїми залицяннями до старшокласниць, деякі вінничани забили на сполох.
  • Батьки почали хвилюватися за безпеку своїх дітей, коли ті знаходяться в школі.
  • Журналісти RIA перевірили, наскільки легко стороннім особами потрапити до навчальних закладів.

На початку листопада у місті почали говорити про дивного хлопця, який біля школи-гімназії №1 чіпляється до школярок та студенток. Новина спричинила великий розголос, через що деякі містяни охрестили хлопця маніяком.

Одну дівчину він схопив за косу та затуляв їй рота. Це зафіксовано на шкільних камерах відеоспостереження. Іншу, студентку, яка проходила повз навчальний заклад, переслідував. Батьки розцінили вчинок як напад та звернулися у поліцію.

Вже 8 листопада, «копи» повідомили, що особа нападника встановлена. Ним виявився 22-річний вінничанин з психічними та розумовими порушеннями. Хлопець страждає від самотності, тому свій вчинок пояснив бажанням познайомитися з дівчатами.

Поліцейські не побачили в цьому протизаконних дій. І пояснили, що справу за «хуліганство», яка була відкрита, закриють за відсутністю складу злочину.

Стоп-кадри з відео на Ютубі.

Чи може така історія повторитися з учнями інших шкіл? Скажімо, якщо ще комусь закортить познайомитися зі школярками. Чи зможе така людина безперешкодно пройди у навчальний заклад і робити там те, що їй заманеться? Чи у безпеці наші діти? Ми перевірили це!

Заходили у школи, під приводом «до директора», а потім гуляли закладом. При цьому, в трьох із чотирьох шкіл, нас ніхто не зупинив та не спитав, чому сторонні люди, себто ми, прогулюємося шкільними коридорами.


Школи обирали за принципом найближчих до редакції. Тому упередженого ставлення чи злого наміру щодо навчальних закладів у нас не було.

Школа №26. «Прохід контролюється по мірі можливостей»

Заходимо в школу. У холі до нас звертається працівниця техперсоналу. Питає куди ми йдемо. Відповідаємо, що до директора. Називаємо його ім’я та по батькові, які з легкістю нагуглили. Нас пропускають. Піднімаємося сходами.

Спочатку на другий поверх. Там зустрічаємо жінку. Орієнтовно вчительку. Вона нічого не питає. Далі йдемо в інше крило закладу. Потім на третій поверх. І на вихід.

Через пару хвилин заходимо вже удвох із оператором. Виглядаємо мабуть довірливо. Адже тепер нас навіть не спиняють. Знаходимо директора. Хочемо дізнатися, які засоби безпеки є у школі.

– На відміну від багатьох інших шкіл, ми акцентуємо значну увагу саме на безпеці, – розповідає директор школи Віталій Козаченко. – У нас є охоронець, також до чергування підключено технічний персонал, на перервах чергують діти. Наразі це все, що ми можемо зробити.

За словами директора, охоронець, який не приділив достатньої уваги нашому перебуванню в школі, буде відповідати перед батьками. Бо саме вони його наймали для більшого убезпечення перебування своїх дітей у закладі.

– Найближчим часом у школі має з'явитися муніципальна охорона. Можливо тоді безпека дітей покращиться, – продовжує Козаченко. – Школа – це громадська організація, яка не має режиму контролю доступу. Ми контролюємо прохід у навчальний заклад по мірі своїх можливостей і компетенцій.

Школа №2. «До школи може зайти майже кожен»

Заходимо всередину. На рецепції сидить чоловік у військовій формі. Це ветеран АТО.  Він працевлаштований за програмою, яка сприяє соціалізації та реабілітації учасників антитерористичної операції.

Наразі у двадцять одній вінницькій школі працює 42 колишніх військових. Вони є інспекторами муніципальної поліції. Їх обов’язки охороняти дітей.

Питаємо, як знайти директора. Ім’я та по батькові вже не говоримо. Вказує на сходи: «На другий поверх ліворуч».

Піднімаємося і йдемо праворуч. Потім на третій поверх. Прогуляємося коридорами. Починається перерва. Із кабінетів виходять школярі та викладачі. До нас ніхто не підходить, нічого не питають.

Заходимо у приймальню директора. Секретарка питає мету візиту. Говоримо, що журналісти, треба поговорити. Посвідчення не просить. Заходимо у кабінет очільника школи.

– У нас немає пропускного режиму, тому до школи може зайти майже кожен, – розповідає директор школи Володимир Мріщук. – Але черговий мав спитати вас до кого ви та яка мета вашого візиту. У його обов’язки входить аналіз зовнішнього вигляду людини та речі, з якими вона входить до закладу. На підставі цього охоронець пропускає, не пропускає чи доповідає адміністрації про людину, яка хоче пройти у школу.

Школа №4. «Інспектор бачить, але нічого не питає»

Пробираємося у заклад з натовпом батьків. Вочевидь муніципальний полісмен нас не помічає. Тому ми знову вивчаємо шкільні коридори.

Блукаємо зо п’ять хвилин. І здається за цей час нас мав хтось помітити. Адже по всій школі встановлені відеокамери. Проте, ми знову нікому не потрібні. Виходимо.

Через хвилину повертаємося із оператором. Натовпу батьків з нами вже немає. Інспектор нас бачить, але нічого не питає. Йдемо до директора.

– Ви думаєте чому охоронець так вільно себе почуває? Бо в нашій школі повсюди камери. По кілька на кожному поверсі, в актовій залі, їдальні. Вони всюди, де ви ходили, – говорить директор школи Сергій Загородній. – Але охоронець все одно мав дізнатися мету вашого візиту.

Підходимо до інспектора. На вигляд він охайний. По спілкуванню – ввічливий. Питаємо, чому не зупинив, адже це входить у його обов’язки.

Відповідає, що через великий натовп міг не помітити. За другий візит не випровдовується. Визнає, що це його недопрацювання. Говорить, що в подальшому такого не буде.

Насправді ж інспектори дієві

Звертаємося до керівництва Муніципальної поліції, якому підпорядковується інспектори. Дізнаємося про обов’язки та повноваження шкільних охоронців.

– Порядок роботи інспекторів визначає адміністрація школи. Але головні їхні обов'язки – це запобігання проникнення у школу сторонніх осіб чи проведення на її території хуліганських дій. У випадку такої ситуації, вони мають затримати порушників до приїзду поліції, – розповідає начальник Муніципальної поліції Олександр Гайовик. – Ми постійно моніторимо, наскільки дієва робота інспекторів. За нашими даними, після впровадження програми дисципліна та правила внутрішнього розпорядку шкіл підвищилися.

Гімназія №1. «Безпека школи на належному рівні»

Останнім навчальним закладом, у якому побували журналісти, стала гуманітарна гімназія №1. Саме біля неї сталися інциденти зі школяркою та студенткою. Які заходи безпеки діють у школі?

Нас одразу зупиняють дві жіночки, які сидять біля вхідних дверей. Вітаються та питають мету нашого візиту. Говоримо, що прийшли до директора. Просять почекати кілька секунд.

Приходить інспектор. Жінки кажуть, що нам потрібно до керівника закладу. Чоловік у військовій формі проводжає нас до приймальної. Тільки після цього йде.


Зустрічаємося з директором. Пояснюємо, що його школа єдина із чотирьох навчальних закладів, де такий рівень безпеки. Питаємо, чи так було завжди.

– Безпека нашої школи на належному рівні, – говорить директор школи Микола Свіржевський. – Але про заходи, які було вжито після того випадку говорити не можу – розпорядження департаменту освіти.

Телефонуємо керівництву цього департаменту. Питаємо, чи було таке розпорядження та у зв’язку із чим його давали?

– У директора не може бути такого розпорядження, тому що за новим законом школи мають автономію, – говорить очільниця департаменту освіти Оксана Яценко. – Директор має фінансову, управлінську, кадрову незалежність, і може коментувати такі ситуації самостійно. І повірте мені, таких розпоряджень я нікому не даю. Хоча б тому, що не маю на це повноважень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • ВАся

    Хочуть поставити "правильну охорону" тай компроментують нин1шню, ви як д1ти мал1, що тут не понятно))
  • Soj Stein

    Справа в тому, що охороняти територію навчального закладу теж потрібно, а тільки в середині, адже той хлопець був зовні будівлі. Навчаючись в Києві, був випадок, що студент залишив біля входу свій велосипед на 5 хвилин. Прийшов, а велосипеда вже нема, хоч охоронець майже біля входу, хоч і в середині. Хто вкрав невідомо і всім байдуже.
  • Oleksandr Stoliarov

    А чи у безпеці наші діти на вулиці поза школою, під школою, по дорозі туди-назад, коли на гуртки йдуть, коли просто гуляють після школи, коли в магаз йдуть?)

    Про що стаття то? Школа - це останнє місце де людина, яка насправді замислила щось погане, захоче здійснити свої задуми, навіть попри відсутність КПП.

    А тепер питання до журналіста, в якого навіть судячи з його коментару, дуже упереджене ставлення до теми, що не відповідає стандартам журналістики, а де яка імперативна норма вказує на заборону для людини заходити в школу і повноваження вахтерів, щось у когось перевіряти чи допитувати?

    Михаил Курдюков reply Oleksandr Stoliarov

    Там же сказано, що "Школи обирали за принципом найближчих до редакції. Тому упередженого ставлення чи злого наміру щодо навчальних закладів у нас не було". Ми не мали мети перевіряти всі школи. Взяли центральні.



    Останнє місце? А чому хлопець у кепці не побіг на ринок чи на площу чіплятися до дівчат? Чому обрав саме школу?



    Тож, про що ваш коментар?

    Oleksandr Stoliarov reply Михаил Курдюков

    Ти не зрозумів, твоє упередження ставлення в акцентах у самій статті і в твоєму коментарі "І це дуже добре!". Ти не повинен топити за те щоб не пускали, бо ти журналіст, ти лише показуєш реальний стан речей. І ти не відповів на запитання, де про імперативну норму, де заборона в школи заходити то?

    Міша, ти дійсно не розумієш чи прикидаєшся дураком. Тому що цей хлопець неосудний. А я чітко ж написав "насправді замислила, щось погане". Ти слово умисл чув колись? Читай коментра прес-служби мусорів Олійник у вашій же статті: "кримінальне провадження закрили, бо не було УМИСЛУ". Він нічого поганого не хотів зробити, лише познайомитися. Повторю, той хто при свідомості і дійсно задумав погане не піде в школу!

    https://vn.20minut.ua/Kryminal/politsiya-znayshla-hloptsya-yakiy-kidavsya-na-starshoklasnits-pid-gimn-10650872.html

    Михаил Курдюков reply Oleksandr Stoliarov

    Акцент у тому, щоб показати реальний стан справ. Ми його показали. У статті моєї особистої думки немає.

    "І це дуже добре" - це коментар, і він під статтею. Отже  до матеріалу прямого відношення немає, як і ваш коментар. Це перше.

    Друге. Такої норми справді не існує. Але, якщо людей цікавить безпека дітей, і вони почали писати про це у мережі, то варто перевіряти. Ми це зробили.

    З приводу умислу. Якщо б моїй дитині закривала рота якась людина (хвора чи ні), то мене навряд чи б задовольнив коментар поліції: "Не було умислу". Мене це не цікавило б, тому що мені потрібна безпека дитини. А охоронці (не вахтери, як ви пишите), які реально є у 21 школі, повинні її забезпечувати - це їх прямі обов'язки, за це вони отримують гроші. І якщо у них є інструкція спитати, хто я і що я , то нехай це роблять.

    Сподіваюся, що відповів на ваше зауваження.

    Oleksandr Stoliarov reply Михаил Курдюков

    А тепер повертаємося до мого першого коменту, в частині "про що стаття". Писати про те що до школи можна вільно потрапити, при тому що заборони не існує якось дивно) "Журналісти RIA перевірили, наскільки легко стороннім особами потрапити до навчальних закладів".

    Тому реальний стан справ такий і є: зайти може будь-хто бо це право кожної людини.

    Друге. Людей завжди цікавить безпека близьких і це не каже про те, що хтось через когось має право обмежувати права інших людей. Ти б краще поцікавився статистикою криміналу у школах за останніх 5 років, оце реальний стан речей би був і ми б побачили, чи існує якась проблема. А також статистикою нападу на дітей поза школами. Думаю цифри на користь останнього будуть в рази більшими. І також чи не ініціювала облосвіта змін до законодавства про пропускний режим у школах.

    Третє, твоїй дитині рота можуть закривати і поза школою і цей ризик поза школою в рази більший, бо немає стримуючого фактору. Тому  коментуючи, ти схожий на типову яжематєрь.

    Ті "охоронці" співробітники підприємства, яке має ліцензію на охоронну діяльність? За інструкцією, вони можуть питати що завгодно і у кого завгодно. Обмежувати пересування чи інші права ніхто не має права.

    Сподіваюся, ти зрозумів, що я хотів донести до тебе.

    Михаил Курдюков reply Oleksandr Stoliarov

    Закриваємо нашу дискусію. Гарного дня!
  • Олена Тарасюк

    в 35-ю надо было зайти. Не пускают

    Михаил Курдюков reply Олена Тарасюк

    І це дуже добре! Але вона далеко від нас, а ми обирали школи, які близько до редакції.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up