Пікет Педагогічного: проблема чи вибори?

Пікет Педагогічного: проблема чи вибори?
В понеділок студенти та викладачі Педагогічного протестували проти передачі свого гуртожитку Донецькому національному університету. Однак, в області подібну акцію розцінюють як «замальовку» до майбутніх виборів ректора цього вишу

- Ми не можемо втрачати сьогодні 400 або 500 місць для проживання. Ми такі ж студенти, як і молодь з ДонНУ. Нашим батькам доводиться платити за оренду квартир. Давайте зробимо так, щоб з думкою колективу нашого університету рахувалися, - говорить голова студентського самоврядування Вінницького державного педагогічного університету Олександр Забіяка.
У понеділок, шостого квітня, кілька сотень студентів та викладачів навчального закладу зібралися на віче на подвір’ї свого вишу. Учасники заходу кажуть, що хочуть відстояти право на власне майно у вигляді гуртожитку на вулиці 50-річчя.
 

Чекають рішення по гуртожитку
Історія з гуртожитком Педагогічного, що на вулиці 50-річчя Перемоги, і який уже кілька років як визнаний аварійним, піднімається практично з моменту появи у Вінниці Донецького національного університету. Офіційно гуртожиток належить Міністерству освіти та науки, проте його фактичним розпорядником є саме Педагогічний.  Неофіційно, саме фактор гуртожитка називали однією з причин відставки колишнього ректора Педагогічного — Олександра Шестопалюка. Начебто те, що він виступив проти можливої передачі, прискорило процес його звільнення.
Підтримку в передачі гуртожитку евакуйованому вишу в свій час висловлював особисто міністр освіти Юрій Квіт.
Хоча, за словами керівництва ВДПУ, представники Вченої ради Педагогічного намагалися переконати міністерство в тому, що гуртожиток повинен залишатися на балансі ВДПУ, однак в разі його ремонту частину місць готові були надати студентам Донецького національного університету.
Минулого тижня на офіційному сайті Вінницької обласної державної адміністрації з’явилася інформація про зустріч керівництва області з керівництвом ДонНУ. На зустрічі обговорювали подальшу долю гуртожитку. Голова ОДА розповів, що пакет документів знаходиться у МОН і всі чекають рішення майнової комісії.
Та в Педагогічному переконують — їх на зустріч не запрошували.
- Представників ВДПУ на зустріч не запрошували. Прикро, що з ситуації навколо гуртожитку скористалися, щоб «вбити клин» між нашими студентами і студентами ДонНУ. Частину місць ми готові надати для проживання донецьким студентам. Однак колектив хоче бути почутим, адже місць у гуртожитках не вистачає й тим, хто навчається у ВДПУ. Більше шестисот студентів педагогічного університету вимушені винаймати житло, - каже в. о. ректора ВДПУ Ірина Руснак.
В результаті учасники віче проголосували за написання листів до Президента України, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради України, а також до голови Вінницької ОДА, голови Вінницької обласної ради і до в. о. вінницького міського голови. У тому разі, якщо студентські голоси не будуть почуті, активісти університету обіцяють провести віче під Вінницькою ОДА, а також у Києві.

Мітинг пов’язаний з виборами?
У свою чергу в обласній державній адміністрацію понеділкове віче в Педагогічному розцінюють не інакше як складову процесу виборів ректора цього університету.
На сьогодні, в передвиборчій гонці уже зареєструвалися десяток кандидатів. Серед бажаючих очолити університет числяться як представники нинішнього викладацького складу навчального закладу, так його колишні випускники і навіть колишні заступники губернатора області. За кого проголосують студенти та викладачі, має стати відомо після 16 квітня, коли мають пройти вибори.
- Думаю, те що ми бачили в понеділок — це так чи інакше пов'язано з виборчим процесом в університеті, - каже заступник голови обласної державної адміністрації, директор департаменту освіти та науки Ігор Івасюк. - ... Посудіть самі, чому питання гуртожитку не піднімалося раніше, адже він аварійний не перший рік. Більше того, тут немає системи опалення. Чому студенти не висувають питань з цього приводу — хто до цього довів і так далі. Крім того, якби насправді ситуація з місцями в гуртожитку була настільки критична — можна було б щонайменше заповнити близько 100 місць, які є в профілакторії цього закладу. Додам, що за весь час не робилося нічого, щоб вирішити питання з гуртожитком — наприклад, досі немає навіть проектно-кошторисної документації, з приводу того, скільки може коштувати виведення гуртожитку з аварійного стану. Є тільки приблизні оціночні цифри.
 


На ремонт гуртожитку потрібно 15 мільйонів гривень

За оціночними даними, як зазначає Ігор Івасюк, ремонтні роботи можуть обійтися приблизно в 15 мільйонів гривень.
Проектна кількість місць в будівлі — 500, але в області не приховують, що при потребі будівля може розмістити і більшу кількість студентів. Також в області підтверджують — питання з передачею гуртожитку ДонНУ майже вирішене і після роботи та висновків майнової комісії має бути прийняте остаточне рішення.
- Так, ми розуміємо, що до початку нового навчального року — це питання навряд чи можна буде вирішити, адже уже квітень, а ще має бути виготовлена проектно-кошторисна документація,  далі, у випадку позитивного рішення, має бути виділення коштів, думаю, фінансову сторону візьме на себе міністерство, а потім самі роботи, дай Бог, щоб ми встигли до кінця року.
На сьогодні, в ДонНУ нараховується 5,7 тисячі студентів, з яких 4,2 тисячі — на денній формі навчання і 1,5 — на заочній. Близько тисячі усіх студентів — постійно перебувають у Вінниці. Частково вони проживають у гуртожитках інших вінницьких навчальних закладів, частково орендують житло, або проживають в готелі “Південний Буг”.
За словами Ігоря Івасюка, крім житла університету не вистачає і аудиторій, тому частину приміщень вони орендують, наприклад, на Фрунзе, 4. Щодо гуртожитку, то крім будівлі Педагогічного розглядається ще і гуртожиток коледжу Харчових технологій, але той не використовувався досить тривалий час і теж потребує ремонту.
 

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up