Польовий куліш на багатті

Польовий куліш на багатті
Секрет приготування справжнього кулішу відомий лише козакам. Обов'язкова умова - страва готується на вогні під відкритим небом
  Із півтора кілограма пшона виходить до п'ятдесяти порцій кулішу. А на свята козаки готують і на двісті У давнину на Запорізькій Січі жили тільки чоловіки, жінкам вхід до цієї "святині козацтва" був заборонений. Тому й не дивно, що рецепт справжнього українського кулішу відомий лише козакам. Дізнатися про таємницю приготування цієї страви "20 хвилин" спробувала у козаків Вінницького полку ім. Івана Богуна. - Справжній куліш готується в польових умовах, - відразу зазначив отаман вінницьких козаків Володимир Воловодюк. Тому за секретом довелось їхати аж на край Вінниці, до кремезного козака на прізвисько Іван Забабаха. - Панянко, ви, напевно, прямуєте до нас, - сказав він і протяг склянку кави. Розповів, що саме козаки навчили Європу пити каву, тому й не дивно, що наше знайомство з паном Іваном розпочалося з цього запашного напою. Йдучи вздовж лісової стежки, ми нарешті дістались до місця, де козаки вже розпалили багаття. На столі красувались овочі, крупа, а на вогні грівся величезний казан. У цей час воєводин В'ячеслав нарізав сало, яке першим потрапило на дно казана. До нього додав цибулю і зауважив, що смажитись вона має до золотавого кольору. - Цибуля при смаженні виділяє сік, і тому м'ясо, яке вкидається після сала, не підгорає, - розповів воєводин, і через п'ятнадцять хвилин відбірні шматочки телятини опинились у казані. У цей час козаки нарізали моркву, помідори, перець. Оскільки вони працювали гуртом, то часу на це пішло небагато. - А взагалі на Січі все готував один чоловік - кухар, оскільки інші козаки були зайняті військовими походами, - зауважив В'ячеслав. - До речі, кухар мав бути лисим, аби жодна волосинка не потрапила у страву. Не часто козаків балували м'ясом, адже ситий воїн - поганий боєць. За розмовою ми не встигли помітити, як м'ясо дійшло готовності і прийшла черга кидати овочі. Впоравшись із цим завданням, козаки приступили до промивання пшона, якого знадобилось півтора кілограма. - Цим кулішем можна буде нагодувати чоловік п'ятдесят, а на свята ми готуємо і на двісті порцій, - приєднався до розмови Іван Забабаха, який тим часом долив води і додав дров у полум'я. - А тепер ми кидатимемо спеції, козацькі найулюбленіші - перець, м'ята і різні трави, адже це додає сили і енергії. Аромат, що доносився від страви, не міг залишити мене байдужою, і хотілося, аби куліш уже був готовий остаточно. Останнім штрихом стала зелень, яку додали, знявши казан із вогню. Узявши великий черпак, воєводин В'ячеслав кожного наділив порцією, і хоча моя здалась мені надзвичайно великою, з'їла я все, ще й добавки попросила. Ще б пак: від такої смакоти відмовитися просто неможливо. Спробуйте і ви, не пожалкуєте!   Козацький куліш Розпалити вогнище і поставити на нього казан. Порізати шматочками сало, м'ясо та цибулю. У розігрітий казан кинути сало та цибулю і дочекатися, поки цибуля набуде золотавого кольору. Кинути телятину і смажити до готовності. Нарізати квадратиками перець, помідори та моркву і додати в казан. Промити пшоно (1,5 кілограма на п'ятдесят порцій) і варити до готовності. Додати спеції та зелень за смаком.  Бліц-анкета. Улюблена козацька страва? Куліш та рибна юшка. Із чого козаки починають ранок? Із молитви і кухля узвару. Улюблений спиртний напій? Медовуха. Дієти козаки визнають? Такого поняття немає, їдять менше м'яса перед військовими походами. Що беруть з їжі в походи? Кожен повинен мати воду і два мішки сухарів. Катерина ВІТЕР

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up