Милослава Черній :"Підкова Пегаса" стала купальським чудом

Милослава Черній :"Підкова Пегаса" стала купальським чудом
Милослава Черній, вінницька поетеса, володарка "Підкови Пегаса 2014":

"Русалка Дністрова" - це не легенда. Не подільська Лорелея.Це літературно-мистецьке свято, на якому відчуваєш себе жаданим гостем:)

А "Підкова Пегаса" - це незрівняна суміш творчої молоді, поезії нон-стоп, цікавих історій та непересічних місць, які хочеться навіть не знімкувати - а, радше, вживляти у пам'ять.

В цьому році мені пощастило стати частинкою всього цього дійства. Поетичний фестиваль "Підкова Пегаса", організований відомими вінницькими літераторами Андрієм Стебелевим та Леонідом Борозенцовим, проводиться щороку. І щороку він дивує: новими місцями нашого подільського краю, новими обличчями і голосами, які читають власні вірші, новими знайомствами, які переростають у міцну творчу дружбу.

Відео дня

21-22 червня у прекрасному селі Буша, де трипільська культура огортає тебе давниною і таємничістю, де хмари особливо якісні і взбиті, наче подушки, де зливаються у тихому співі дві річки Мурафа і Бушанка, люди, які не можуть жити без поезії, ділилися один з одним частинками своєї душі.

З ранку до ночі невтомні організатори проводили літературні конкурси: "найкраща пейзажна лірика", "найсильніші метафори", "вірш з містичним змістом", нічний поетичний батл на Співочому полі. Жюрі було непохитне, справедливе і навіть інтернаціональне: до організаторів Андрія та Леоніда приєднались поет, член НСПУ Дмитро Штофель та відома білоруська поетеса Тетяна Шеіна.

Все закінчилось народним святом, адже саме на дати 21-22 червня припав День літнього сонцестояння та народне свято Купали за старообрядним стилем. Тому було все: і вінки, пущені на воду, і високі ватри, і пошуки квітки папороті, і народні купальські пісні. Лауреати фестивалю читали бушанцям свої вірші, бажали мирного неба і збереження недоторканної краси чарівної Буші.

А щодо мене - мені випала велика честь прийняти диплом переможця "Гран-Прі" Фестивалю від секретаря НСПУ по роботі з молодими авторами та просто чудової людини Сергія Пантюка. Але і диплом - то не найголовніше. Головне - це те тепло, яке залишилось всередині, ті обійми, якими поети заспокоювали моє хвилювання, Гайдамацький Яр, що слухав наші вірші, які читалися зі скелі, і від того ставав ще вдумливішим.

І, звісно, визнання. Віра в те, що ти займаєшся вірною справою.

Дякую всім, хто зробив червневі вихідні особливою сторінкою 2014-го року.

 

На губах у сонця запеклася кров,
Язиком провести - спека й гіркота.
Я полюю тихо, наче сонцелов.
Кулю багрянисту ловлю у бокал.
Розірвати навпіл - бризне теплий сік,
Окропивши вечір сотнями зірок.
Я тебе шукала щонайменше рік,
Серце вишивала жменями дірок.
Сонце все зцілило. Мабуть, недарма
Я його любила більше, ніж людей.
"Сонце у бокалі" випити до дна,
Нести в шлунку світло, наче Прометей.
Покладу світанок тобі під подушку,
Місяць з неба вирву - перетру у джем.
"Ти - єдине сонце", - прошепчу на вушко.
І впаду в долоні сонячним дощем.

Милослава Черній, переможець Фестивалю "Підкова Пегаса"

 

І ще один вірш, який заслуговує на увагу. Найулюбленіший з того, що було почуто на Фестивалі.

 

Коти на моїх руках –
на кожній по одному.
Щодня приходять отак,
сідають щоб в чергову
варту свою стерегти
спокій моїх рук.
З ними приходиш і ти –
творець їх і ліпший друг.
Гріють коли зима,
муркочуть коли грім.
Хто, як не ти сама,
попрацював над цим.
Вони справжніші за все,
у що все життя вірив,
і я перейду на фальцет,
електричних співаючих звірів.
Ти тіло їх і душа,
і погляд двох пар очей,
що завжди світять, хоча
вогнем від них не пече.
Завжди є куди іти,
та краще не було досі,
адже іноді ти
їх гладиш своїм волоссям.

Олександр Горчинський, преможець у номінації "Найсильніші метафори"

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up