Добірка до Дня журналіста від 20minut.ua: 5 фільмів та серіалів про роботу медіа

Добірка до Дня журналіста від 20minut.ua: 5 фільмів та серіалів про роботу медіа
Кадр з фільму «Ранкове шоу»
  • У неділю, 6 червня, в Україні відзначають День журналіста.
  • З цього приводу пропонуємо огляд фільмів, які показують багатогранність цієї професії — цікавої, непередбачуваної, відповідальної, а іноді й небезпечної.
  • У кінці добірки знайдете фільм з двома «Оскарами», який неодмінно варто подивитися. 

Шантаж, дискримінація, скандали, тиск та переслідування — такими можуть бути «побічні ефекти» у роботі журналіста. Журналістика — професія для сильних та сміливих, адже часто вона передбачає роботу в гарячих точках, занурення у складні й табуйовані теми та спілкування зі небезпечними людьми. 

Всі ці моменти знаходять відображення у фільмах та серіалах, де журналістів часто показують як відважних, наполегливих, принципових людей, які готові на все, аби отримати необхідну інформацію та розповісти правду.

У цій добірці — п’ять фільмів про те, з якими спокусами та складнощами можуть стикатися журналісти у своїй роботі. 

Відео дня

«Сенсація», 2019

У 2019 році на екрани вийшла стрічка «Сенсація» режисера Джея Роуча з Шарліз Терон, Ніколь Кідман, Малкольмом Макдауеллом та іншими голлівудськими зірками.

Події відбуваються у офісі Fox News — однієї із найбільших та найвпливовіших медіакорпорацій світу. Ця компанія була заснована у 1996 році та належить австралійському бізнесмену, підприємцю Руперту Мердоку.

Тривалий час гендиректором Fox News був Роджер Айлс, американський медіаконсультант, який помер у 2017 році. Під час роботи в медіакорпорації Айлса звинуватили у сексуальних домаганнях до працівниць каналу. В результаті, Айлса звільнили з займаної посади, виплативши йому 40 млн доларів відступних. А передував цьому величезний скандал.

Цей фільм про те, яку ціну часом доводиться платити жінкам за те, щоб досягти успіхів у роботі. Розумні професіоналки з великим досвідом часто змушені терпіти образливі коментарі на свою адресу та слухати, як чоловіки оцінюють їх не за інтелектуальними, професійними якостями, а за довжиною спідниці чи кольором волосся. 

А ще цей фільм про те, чому важливо не мовчати. І про підтримку, маючи яку, будь-хто може подолати труднощі. 

«Ранкове шоу», 2019

Серіал, який починається як чергова драма про Me Too, а ближче до кінця сезону стає гостросоціальною сатирою, де взагалі немає героїв, які б викликали симпатію. Всі вони кар’єристи, які використовують будь-яку історію заради успіху, влади або підвищення.

Після звільнення співведучого найпопулярнішого ранкового шоу через звинувачення в харасменті, його партнерка залишається одна — і канал хоче позбутися її, щоб не нагадувати глядачам про скандал; до того ж, у неї падають рейтинги. Їй знаходять заміну — молоду, амбіційну журналістку без досвіду роботи у студії. Добровільно поступатися місцем зірка каналу не хоче й використовує недосвідчену конкурентку, щоб утриматися в шоу.

Серіал — така собі лайт-версія «Гри престолів», де кожен намагається скористатися слабкістю інших, аби отримати бажане. Книжка журналіста CNN Браяна Стелтера, на якій засновано шоу, вийшла у 2013 році й отримала дуже змішані відгуки — як і сам серіал. Але всі чекають другого сезону.

«Ціна правди», 2019

Це історія британського журналіста Гарета Джонса. Раднику колишнього прем’єр-міністра країни в розпал економічної кризи на початку 1930-х Джонсу не давала спокою думка, чому в той час як багато країн потерпають від труднощів, СРСР нарощує експорт зерна.

Щоби з’ясувати це, він дістався Союзу, де випадково дізнався про замовчуваний голод в Україні. Джонс зумів потрапити до українських сіл і фактично став першим журналістом, який заявив про голодомор 1932-33 років.

Та в Москві він має надто сильного противника, відомого прорадянського журналіста зі США Волтера Дюранті, який хоче знеславити публікації Джонса. Про боротьбу між ними, а також пошуки матеріалу про голодомор і йдеться у фільмі.

«Спадкоємці», 2018

Тріумфатор «Еммі», двосезонна сага про спадкоємців медіамагната, який заробив мільярди, але не виховав жодної дитини, якій міг би довірити свій бізнес. Сімейна драма досить швидко перетворюється на соціальну сатиру, їдко висміює й американський спосіб життя, й американську мрію.

Вважається, що у «Спадкоємців» є прототип — сім'я медіамагната Руперта Мердока. Але насправді британський сценарист і режисер Джессі Армстронг, який знімає «Спадкоємців», мав на увазі не тільки цю родину.

Дещо він додав від сім'ї ще одного медіамагната, Вільяма Херста, а деякі персонажі нагадують про найголовнішу британську родину — королівську.

«У центрі уваги», 2015

До редакції газети The Boston Globe приходять анонімні повідомлення про випадки педофілії серед місцевих священиків. Доказів немає, тому журналісти-розслідувачі починають шукати свідків, вмовляючи їх розповісти про свій досвід.

Після перших опублікованих історій до редакції починають телефонувати десятки інших людей, які в дитинстві теж потерпали від наруги священиків, і не лише в Бостоні. Інформації було так багато, що розслідування затягнулось на два роки, та в результаті стало одним із найбільш гучних і шокуючих в історії американської журналістики.

Фільм отримав дві нагороди «Оскар» — за найкращий сценарій та як найкращий фільм року.

 

Читайте також:

В'ячеслав Узєлков прийшов на шоу знайти обраницю, але зізнався в коханні іншій жінці

Відомий вінницький співак Олександр Онофрійчук взяв Гран-прі конкурсу імені Квітки Цісик

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up