Буде гучно й відверто! Сьогодні у Вінниці стартують «Дні сучасної музики». Чим здивує фестиваль?

Буде гучно й відверто! Сьогодні у Вінниці стартують «Дні сучасної музики». Чим здивує фестиваль?
  • До 20 жовтня Вінниця буде епіцентром сучасного мистецтва.
  • Гучні прем’єри будуть кожного дня!
  • А побачити монооперу 18+ «Леді Лазарус», перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками», проект «Венера у хутрі» і допрем’єрний показ опери «Ярослав Мудрий» можуть всі бажаючі!
  • Вхід - за безкоштовними запрошеннями

CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA – фестиваль, який щороку дивує глядачів унікальними концертами найкращих сучасних українських музикантів та композиторів. А цьогорічна програма взагалі настільки потужна, що «Дні сучасної музики у Вінниці» стануть фестивалем суцільних прем’єр.

Від сьогодні і до неділі, 20 жовтня, кожного вечора вінничан та гостей міста чекають проекти, кожен із яких вразить сміливими музичними експериментами, сучасними інноваційними підходами, поєднанням глибокого змісту та вражаючої візуалізації.

А головна приємна новина для усіх меломанів  – вхід на концерти буде безкоштовним!

Відео дня

Тож єдине, що потрібно зробити глядачам – витратити 5 хвилин свого часу, обрати концерти, які хочеться відвідати й поспішити зареєструватися на офіційному сайті contemporary-vinnytsia.blogspot.com. Після заповнення форми кожен отримає іменне запрошення на електронну пошту.

- Радимо не зволікати із замовленням запрошень. Адже вже у перші дні з початку старту роботи електронної реєстрації у нас такий шалений ажіотаж, що на перші дві події фестивалю запрошення вже розібрали, - звертає увагу куратор CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 Володимир Черевик. – Така активність глядачів свідчить лише про одне : Вінниця – дійсно дуже музичне місто, жителі якого жадають нових яскравих вражень. І їх на наших концертах всі отримають сповна! Завдяки потужній підтримці Українського культурного фонду та Вінницької міської ради цьогорічна програма фестивалю надзвичайно сильна, цікава та багатогранна. Щодня ми презентуємо проекти, які вражатимуть яскравим синтезом мистецьких стилів, блискучим виконанням найкращих артистів та грою світла, кольору й тіні.

Перформанс, який поєднає «красу і жах»

Сьогодні на відкритті фестивалю о 19.00 на малій сцені театру ім. Садовського глядачі побачать  проймаючий до мурашок музично-театральний перформенс за мотивами твору Девіда Ленга «The little match girl passion», що був удостоєний «Греммі» та Пулітцерівської премії. Приголомшливу постановку «Страстей за дівчинкою із сірниками» спільно з вокальним ансамблем Alter Ratio створив знаменитий український режисер, один із творців першого в Україні підземного театру TEO Дмитро Костюмінський.

- Це неймовірної сили музичний та літературний шедевр про байдужість, цинізм, самотність у натовпі і те, як крихта підтримки рятує або забирає життя. Головна героїня – дівчинка, що помирає від холоду через байдужість сусідів, - розповідає Володимир Черевик. – Постановка дійсно дуже глибока. У ній дивовижним чином переплітається жах і краса, глибокий зміст і паралелі із сучасністю, а ще – промовиста пластика й танці, барабанні соло та неповторний спів знаного у всьому світі вокального ансамблю Alter Ratio, яким керує Ольга Приходько.

«Кітч-музика» і «Венера у хутрі» Захер-Мазоха.

Під час другого дня фестивалю, 18 жовтня о 19.00 у концерт-холі «Моnt Blanc», глядачі будуть насолоджуватися музикою найкращих сучасних українських композиторів. Неординарний проект «Венера у хутрі» представить Ukrainian Festival Orchestra зі Львова і видатний диригент Іван Остапович.

- Коли ми 18 років тому започаткували фестиваль сучасної музики у Вінниці, наша головна мета була показати наших чудових сучасних митців і познайомити глядачів із унікальним концептуальним музичним продуктом, який гідний позиціонуватись на світовому мистецькому ринку і презентувати Україну у контексті європейської культури, - відзначає засновниця фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. – І саме на концерті «Венера у хутрі» глядачі зможуть почути твори композиторів, з якими сьогодні можна привітатися за руку. Вони живуть і творять прямо тут і прямо зараз! Їхня музика про нас і для нас. Вона легка для сприйняття та незабутня за враженнями.

«Libera me» Святослава Луньова, що відкриватиме концерт, ніби написана для оскароносного голлівудського кіно. «Кітч-музика» Валентина Сильвестрова — це музика-стан, твір-післямова, відлуння, що триває вічно. «Етюди старого міста» Любави Сидоренко — літопис у звуках, про те, що оточує нас та наповнює наше життя, де ми шукаємо сенси і знаходимо себе. А «Венера у хутрі» — твір Богдани Фроляк, написаний 2004 року за новелою Леопольда фон Захер-Мазоха. Актуальний, емоційний та експресивний. Він прозвучить на завершення концерту, який є найкращим плейлистом сучасної української класичної музики без жодних стереотипів, яку справді хочеться слухати, відчувати й неодмінно мати на своєму гаджеті на всі випадки життя.

Вперше в Україні культова «Леді Лазарус».

Всеукраїнська прем’єра моноопери «Леді Лазарус» на фестивалі відбудеться у суботу, 19 жовтня, о 19.00 у «Моnt Blanc».

Це творчий експеримент та Co-Production OPERAFEST TULCHYN. В основі постановки лежить поезія культової американської поетеси Сильвії Плат, яка є однією із засновниць жанру сповідальної поезії. Її самобутній стиль – сильний, відвертий і водночас надзвичайно жіночний - скорив увесь світ. Режисеру Юлії Журавковій та відомій сучасній українській композиторці Людмилі Юріній вдалося створити унікальний зразок сучасної опери: насиченої тонкими психологічними нюансами та глибокою образністю.

Головну роль у моноопері «Леді Лазарус» виконає знаменита оперна співачка Анна Зарецька (сопрано), яка співпрацює з найкращими музичними колективами України й багато виступає на найпрестижніших сценах усього світу, зокрема, у США, Канаді, Данії, Норвегії, Польщі.

Як обіцяють творці, «Леді Лазарус» вразить максимальною відвертістю: жодних масок, жодних усталених правил, жодних поступок! Героїня без останку ділитиметься із глядачами своїм єством, не ховаючись, вивертатиме себе навиворіт, – їй немає чого втрачати і берегти, вона психологічно спалює себе дотла у примарній надії відродитися з власного попелу, як Фенікс.

- У опері голос виконавиці, пластичне і мінливе сопрано вбирає в себе і відтворює звучання всіх голосів світу, - інтригує постановниця Юлія Журавкова. – Проникливі поезії Сильвії Плат, а також твори Джеймса Джойса та Річарда Баха, що були переосмислені композитором Людмилою Юріною як лібрето, є відлунням складного душевного стану поетеси. Зокрема, фінал «Леді Лазарус» є своєрідним прощанням Сильвії Плат із земним світом, адже ці рядки були написані нею за кілька тижнів до самогубства і перекликаються зі змістом передсмертної записки. Наша моноопера відтворює напрочуд струнку, наскільки це можливо, картину суперечливих взаємин особистості і світу, які поглинають одне одного і розчавлюють. І з цієї дуалістичної взаємотрансформації – знищення і переродження – ніхто не вийде таким, яким був на початку…

На закритті – вся правда про Ярослава Мудрого.

У фінальний день фестивалю,  20 жовтня, о 19.00 у театрі імені Садовського відбудеться допрем’єрний показ однієї з найбільш складних і масштабних опер в українському репертуарі – «Ярослав Мудрий» Георгія Майбороди.

На здійснення цієї постановки режисер та художній керівник Хмельницької обласної філармонії Богдана Латчук отримала грант Президента України. Постановниця пропонує унікальне філософське узагальнення й новітнє прочитання образу Ярослава Мудрого, який майже тисячоліття залишається взірцем українського державотворення.

У опері Ярослав Мудрий постане у різні моменти свого бурхливого і наповненого подіями життя: у колі сім`ї - з доньками, які невдовзі виїдуть до інших країн і він уже ніколи їх не побачить, з будівничим Софійського собору Журейком та у роздумах із ченцем Сильвестром. На фоні виразних історичних подій розкриється внутрішній світ князя-мислителя, будівничого і воїна, який крок за кроком переборював підступні інтриги своїх ворогів і недругів. Про що він думав, об'єднуючи два береги Дніпра, які плани будував і як давні події перекликаються із сьогоденням? Усі відповіді на ці запитання дасть опера «Ярослав Мудрий», яку у Вінниці презентують найкращі солісти, Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії та Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля».

Посилання на замовлення безкоштовних запрошень на усі концерти CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 шукайте офіційному сайті фестивалю contemporary-vinnytsia.blogspot.com.

Генеральний інформаційний партнер – RIA.

У відеоанонсі фестивалю звучить прекрасна музика маестро Максима Шоренкова (shorenkov.com).

 

Читайте також:

* Жіноча правда, дев’ять смертей і право на відродження. Скандальна «Леді Лазарус» у Вінниці

* Вони вражають Ларса фон Трієра і весь світ! Скоро у Вінниці - твори сучасних композиторів, які знищують всі стереотипи про українську музику

* CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 - 4 дні гучних прем’єр

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up