Жіноча правда, дев’ять смертей і право на відродження. Скандальна «Леді Лазарус» у Вінниці

Жіноча правда, дев’ять смертей і право на відродження. Скандальна «Леді Лазарус» у Вінниці
  • 19 жовтня Вінниця першою побачить «Леді Лазарус» культової поетеси Сильвії Плат.
  • Постановка 18+ вразить жіночністю, містикою та максимальною відвертістю.
  • Творці гарантують: після показу ніхто не вийде таким, яким був на початку...

«Якби я не думала, я була би значно щасливішою.

Якби я не мала геніталій, я не була б постійно на грані нервового зриву і сліз»

Такий відвертий епіграф отримала перша українська постановка легендарної «Леді Лазарус», яку вінничани у наступну суботу побачать у рамках фестивалю Contemporary music days in Vinnytsia-2019.

Відео дня

Українська прем’єра моноопери за підтримки Українського культурного фонду відбудеться 19 жовтня о 19.00 у концерт-холі «Моnt Blanc». І це дійсно буде надзвичайно сміливо, щиро й потужно.

- У «Леді Лазарус» не буде жодних масок, усталених правил і поступок. Героїня без останку ділитиметься з глядачами своїм єством, не ховаючись, буде вивертати себе навиворіт, – їй немає чого втрачати і берегти, вона психологічно спалює себе дотла, у примарній надії відродитися з власного попелу, як Фенікс, - зазначає режисер-постановниця Юлія Журавкова. – В моноопері пульс відкритого оголеного серця героїні входить у нищівний поліритмічний психодинамічний антирезонанс до пульсу світу. Але це сама та єдина мить, коли вони відкрито звертаються один до одного і вже не можуть одне одного не чути.

Відкриємо світ геніальної самогубці Сильвії Плат.

У основі моноопери – твори Джеймса Джойса, Річарда Баха та однієї з найсильніших американських авторок ХХ століття Сильвії Плат, яка, на жаль, досі для українських читачів залишається великим пробілом. Хоча у всьому світі її ім’я – це справжній культ, легенда. Цитати з творів Сильвії Плат на Заході давно стали успішним маркетингом: їх друкують на одязі й листівках, а найбільш затяті фани навіть увічнюють на своїх тілах у татуюваннях.

Шалений інтерес до Сильвії Плат виник після того, як поетеса після тривалих депресій та розлучення з чоловіком у 30 років наклала на себе руки.

За життя авторки було видано лише дві її книжки — поетичну збірку «Колос та інші поезії» і напівавтобіографічний роман «Під скляним ковпаком», що став справжнім маніфестом представниць тогочасної феміністської літературної критики. Сильвію Плат порівнювали із Селіджером і визнали однією із засновниць жанру сповідальної поезії.

Вже після смерті чоловік видав її збірник «Аріель», який миттєво став одним із головних бестселерів англо-американської поезії XX століття. А у 1982 році за книгу «Collected Poems» Сильвія Плат посмертно одержала Пулітцерівську премію. Таке відбувається вкрай рідко: Пулітцерівська премія дається, як правило, за життя. Але не дати її Сильвії Плат було неможливо – такої сили й віртуозності поезія постала перед журі.

- Самобутній стиль Сильвії Плат – сильний, відвертий і водночас надзвичайно жіночний - скорив увесь світ. І ми щасливі, що зможемо відкрити його усім глядачам на нашому фестивалі, - відзначає засновниця Contemporary music days in Vinnytsia, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Прем’єра «Леді Лазарус» - це творчий експеримент та Co-Production OPERAFEST TULCHYN разом зі знаменитою режисеркою Юлією Журавковою та відомою сучасною українською композиторкою Людмилою Юріною.

«Після показу ніхто не вийде таким, яким був на початку»

Постановницям «Леді Лазарус» вдалося створити унікальний зразок сучасної опери: насиченої тонкими психологічними нюансами та глибокою образністю.

У моноопері голос виконавиці, пластичне і мінливе сопрано вбирає в себе і відтворює звучання всіх голосів світу. А поезії Сильвії Плат, що були переосмислені композитором як лібрето, є відлунням складного душевного стану поетеси. Зокрема, фінал «Леді Лазарус» є своєрідним прощанням Сильвії Плат із земним світом, адже ці рядки були написані нею за кілька тижнів до самогубства і перекликаються зі змістом передсмертної записки.

Через нерозривний інтонаційний комплекс музики і поезії героїня опери висловлює весь спектр пограничних станів своєї душі: переживання, почуття, відчуття і передчуття.

Декораціями у моноопері будуть 11 «панянок» навколо

Завдяки унікальній режисерській концепції та сценографічному рішенню перед очима глядачів народжується унікальне, майже зриме розмаїття образів: думок-голосів-звуків-відзвуків. Несвідомий, незв’язний, на перший погляд, потік запаленої свідомості героїні, амплітуда якого сягає шепоту-крику-реготу-квиління, відтворює насправді напрочуд струнку, наскільки це можливо, картину суперечливих взаємин особистості і світу, які поглинають одне одного і розчавлюють.

- І з цієї дуалістичної взаємотрансформації – знищення і переродження – ніхто не вийде таким, яким був на початку, - обіцяє режисер Юлія Журавкова. - Цією виставою ми привертаємо увагу глядача до крихкості і беззахисності людської душі, примарності і непевності приземлених орієнтирів, буденного «заземлення», якорів свідомості. Ми закликаємо глядачів прислухатися один до одного і берегти своїх близьких.

Про що моноопера «Леді Лазарус»?

Розповідає Юлія Журавкова, режисер-постановниця:

- В хвилини депресії страх і біль зірваними струнами бринять у скронях героїні. Вона починає чути всі голоси самої себе, які до того були заглушені шумом зовнішнього життя. Тепер вони говорять до неї всі разом: шепочуть, кричать, скиглять, квилять, плачуть, хихотять, регочуть.

Вона відчуває себе розколотою на численні скалки, немов старе стомлене дзеркало, в якому досі відбивалися чужі обличчя і лише тепер, розколоте на друзки, воно робить відчайдушну спробу знайти себе, зібрати себе воєдино. Множинність і роздробленість героїні дають їй надію зустрічі із самою собою, що виливається у психоделічний монолог. Обеззброєнність. Незахищеність. Тривога, що поселилася у її серці, подібна до чіпкого спрута: вона то відпускає серце, то стискає його в смертельних обіймах. Отрута лихого передчуття, здається, навіть змінила склад її крові.

У понівечених часом чи роз'їдених самими собою обрисах жіночих постатей кожен глядач вгадає щось своє. Чи це численні віддзеркалення героїні, чи застиглі відлуння, чи скалки, на які розбилась від болю її душа, може, це тіні її сестер, лиш деяких з мільйонів загублених у світі? Можливо, мовчазні жіночі постаті це насправді надгробки її попередніх восьми смертей, крізь камінь яких перероджені душі проросли вічними квітами-флюгерами?..

У своїй режисерській концепції ми дозволяємо героїні стати нашим провідником у світ незвіданого себе, огорнути усіх глядачів невидимою матерією наших власних почуттів.

Композитор Людмила Юріна і режисер-постановниця Юлія Журавкова

Головну роль у моноопері «Леді Лазарус» виконає знаменита співачка Анна Зарецька 

Вхід буде за безкоштовними запрошеннями. Як їх замовити?

Вхід на прем’єру моноопери «Леді Лазарус» у Вінниці, як і на всі інші події Contemporary music days in Vinnytsia-2019, для глядачів буде за безкоштовними запрошеннями.

Щоб їх отримати, потрібно витратити усього 5 хвилин свого часу.

Після реєстрації і заповнення форми за цим посиланням кожен отримує іменне запрошення на електронну пошту.

Ті ж, кому важко самотужки замовити запрошення онлайн, можуть звернутися за допомогою у інформаційний центр фестивалю, який з 14.00 до 18.00 працює на першому поверсі приміщення «ВІНТЕРИ» на вулиці Театральна, 15.

Про інші концерти Contemporary music days in Vinnytsia-2019 читайте тут

Генеральний інформаційний партнер фестивалю – RIA.

У відеоанонсі фестивалю використана чудова музика маестро Максима Шоренкова.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді Від читача 18:58 смс для Анечки 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up