За два тижні буде чотири роки від вбивства Сергія, знайденого на «Хіміку». Винесли вирок

За два тижні буде чотири роки від вбивства Сергія, знайденого на «Хіміку». Винесли вирок
  • У п’ятницю, 11 червня, завершився судовий розгляд, а у понеділок, 14 червня, винесли вирок у справі вбивства 28-річного Сергія Чмири.
  • Його тіло вранці 28 червня 2017-го року знайшла прибиральниця недалеко від берега пляжу «Хімік».
  • Хлопця пограбували і убили в гаражі на Хмельницькому шосе, а потім тіло вивезли до річки.
  • Хто це зробив, як ховав сліди злочину та яке покарання за це отримав? Про деталі справи і судове рішення.

Щось червоне у воді, за кілька метрів від берега, помітила прибиральниця 15-го ЖЕКу Надія. Жінка вранці збирала сміття біля пляжу «Хімік» й подумала, що хтось з відпочивальників забув надувне коло. Підійшла ближче, придивилася і зрозуміла — бачить плечі потопельника в червоній майці…

Чотири роки через два тижні виповниться відтоді, як знайшли мертвим Сергія Чмиру. Весь цей час до тепер йшло досудове, а потім судове розслідування у справі, де достатньо швидко знайшли і затримали винуватців злочину Вадима Ємельянова і Євгена Сергєєва. Вони були знайомі з Сергієм, якого убили з корисливого мотиву, але до останнього не визнавали своєї вини. Обидва перекладали вину один на одного. Нібито інший убивав, а другий просто змушений потім був допомагати убивці замітати сліди…

Батьки Сергія у суді, під час перегляду відеозапису з відтворення злочину

Про цей злочин, його розслідування та судове розбирання, що затяглося на роки, редакція 20minut.ua розповідала в цих публікаціях:

Відео дня
Убитому Сергію було 28 років. Фото з архіву 20minut.ua

Не визнали вини убивці і перед проголошенням вироку. Учора, 14 червня, колегія суддів Вінницького міського суду оголосила звинувачувальне рішення. Вироку передували дебати, що були 11 червня. Тоді мало бути останнє слово підсудних, але обоє, як розповів редакції 20minut.ua батько вбитого юнака Василь Чмира, як і досі, відмовилися говорити.

— Обом дали по 15 років тюрми з конфіскацією майна, — говорить батько. — Прокурор просив 15 років, його думка була непохитна. Я прокурора підтримав. І саме таке рішення й було винесене судом. Це справедливе рішення колегії судів.

На вироку були слухачі, як з боку потерпілих, так і підсудних. Несподіванки ні для кого не сталося. Арештантів привезли почути вердикт колегії й потім забрали назад до СІЗО, де вони провели вже по кілька років.

Євген Сергєєв і Вадим Ємельянов. Фото в судовій залі, зроблене на одному зі слухань

Ці двоє убили Сергія Чмиру в гаражі на Хмельницькому шосе вдень 27 червня. А вночі, щоб приховати сліди злочину, вивезли тіло в машині на пляж «Хімік», де вранці труп знайшла прибиральниця.

Вони залишали на СТО телефони, щоб шлях їх руху не могли потім прослідкувати поліцейські. Поки їхні мобільні лежали на Сабарівському шосе, позбувалися речдоків у різних місцях. Ось так плутали сліди.

Тим не менше за кілька днів правоохоронці розкрутили ланцюг подій, а суд арештував підозрюваних. Подивіться поліцейський сюжет про розкриття цього вбивства:

Журналіст 20minut.ua була присутньою на слуханнях до запровадження карантину. На одному з засідань, нагадаємо, перелік зібраних слідством документів, які підтверджують винуватість двох підсудних Сергєєва і Ємельянова, озвучив прокурор Валерій Шиманський. Серед ряду доказів представник державного обвинувачення читав результати слідчих експериментів і експертиз. Сказав, що Сергія задушили зашморгом, затягнутим руками. Що перед смертю його били дерев’яною биткою по голові й проламали кістки черепа.

Також прокурор розповів, де знаходили речові докази, яких вбивці намагалися позбутися в різних кінцях міста. Наприклад, телефон жертви знайшли в лісопосадці за кладовищем на Арабея. Сам злочин, нагадаємо, скоїли в гаражі на Хмельницькому шосе. Пізніше, за кілька годин потому, тіло викинули в річку біля вулиці Гонти.

Робота слідства на тому місці, де знайшли тіло

Позбавили життя Сергія, нагадаємо, з корисливого мотиву. З нього зняли золотий ланцюжок з хрестиком, подарований батьками на День народження. Здобуте золото вбивці продали ювеліру, з яким домовилися про це заздалегідь, ще до злочину. Тобто, якщо не вбивство, то щонайменше пограбування юнака планували.    

Звинувачувані були знайомі з жертвою злочину. Старший з них, Сергєєв, раніше був судимий. Ємельянов опинився під слідством вперше. З даних про нього, озвучених під час дослідження доказів, знаємо: чоловік вживав наркотики. В матеріалах справи є експертні висновки про канабіоїди та амфетамін.

Ємельянов на початку досудового слідства погодився співпрацювати з правоохоронцями і називав Сергєєва головним виконавцем злочину. Сказав, сам він був ззовні гаража, поки всередині його старший товариш убивав хлопця. 

Той самий гараж, де убили Сергія. Тут поліція знайшла його кепку, яку не помітили злочинці, замітаючи сліди

Якийсь час Ємельянов був під домашнім арештом. Але збираючи нові докази, слідство змінило лояльне ставлення до цього підозрюваного та клопотало і про його арешт.

Тепер з вироку про 15 років тюрми для обох зрозуміло — обидва підсудних діяли разом й не було головного виконавця.

Мешканцю Калинівського району Сергєєву трохи більше 40-ка років, вінничанин Ємельянов молодший за нього на 10 років. За особливо тяжкий злочин — умисне вбивство, вчинене з корисливих мотивів і за попередньою змовою групою осіб — вони могли отримати й довічне ув’язнення. Санкція статті звинувачення така: від 10 до 15 років тюрми або довічне позбавлення волі.

Захист має 30 діб на оскарження вироку і, ймовірно, подасть скаргу, аби спробувати хоч трохи зменшити термін покарання. Редакція обов'язково повідомить, коли вирок набуде законної сили і чи не зміниться він, тож слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua.

 

Читайте також:

Чотири роки тюрми за побиття підлітка під дискотекою отримав екс-дільничний. Історія справи

Треті роковини смерті Юри Матвійчука. Чи покарали тих, хто його бив під клубом на Замості?

Як покарають психа, що вигнав з хати лікарів і зарубав матір? Розв'язка трагедії на Бучми

Вбивство на окружній. Винесли вирок чоловіку, який завіз дружину до лісу й там зарізав

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Карук-Джига

    ДОВІЧНЕ ВБИВЦЯМ ТРЕБА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:11 На Калецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:45 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up