Як покарають психа, що вигнав з хати лікарів і зарубав матір? Розв'язка трагедії на Бучми

Як покарають психа, що вигнав з хати лікарів і зарубав матір? Розв'язка трагедії на Бучми
Затримали підозрюваного у вбивстві 23 січня. Фото відділу комунікацій обласної поліції / з архіву редакції
  • Завершили досудове розслідування у справі січневого вбивства сином рідної матері.
  • Чоловік, якому 58 років, забив сокирою пенсіонерку. Ударив по голові більше 16-ти разів.
  • Сталося непоправне тоді, коли медики швидкої чекали надворі прибуття поліцейських.
  • В прокуратурі повідомили, яким чином варто покарати психічно хворого вбивцю.
  • Пригадаймо, чому жінку, що покликала на допомогу лікарів, ніхто не зміг врятувати.

Як так сталося, що медики швидкої, яких старенька мати викликала до агресивного сина, не впоралися з пацієнтом, редакція розповідала в публікації «Психічно хворий зарубав матір, поки медики швидкої чекали надворі поліцію. Чому так сталось?».

Усе відбулося, нагадаємо, у січні цього року на Бучми. Пенсіонерка, якій було 82 роки, викликала швидку допомогу, бо її хворий син поводився агресивно. Дві жінки-медички не змогли впоратися з буйним пацієнтом, тому викликали поліцію. Останні приїхали на виклик, коли було вже пізно. Син вбив матір сокирою... Передбачити злочин і завадити йому не змогли ні медики, ні поліцейські. Одні не впоралися (жінки не пішли проти неадекватного й буйного чоловіка). Другі просто не встигли на місце події вчасно.

В прокуратурі області вчора, 25 травня, розповіли: досудове слідство в цьому провадженні завершили і матеріали справи передають на розгляд суду. Про яке покарання проситимуть для вбивці? Не про тюремне ув'язення, а про примусове лікування.

Відео дня

— Прокуратура клопотатиме про примусову госпіталізацію вінничанина, який у стані психічного розладу вбив рідну матір, — сказали в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

Провадження було порушене за пунктом четвертим другої частини статті 115 Кримінального кодексу України, що означає умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю.

— Слідством установлено, що у січні 2021 року у 58-річного жителя м. Вінниці у його помешканні стався напад, який проявився тимчасовим хворобливим розладом психічної діяльності, — розповідають тепер в прокуратурі про деталі. — Мати чоловіка, з якою він спільно проживав, викликала до сина медичних працівників. Чоловік агресивно відреагував на появу лікарів «швидкої» і силоміць вигнав їх з будинку. Далі він узяв до рук господарську сокиру та наніс нею понад шістнадцять ударів 82-річній матері. Від тяжких тілесних ушкоджень літня жінка померла на місці події. У ході розслідування підозрюваному проведена судова психолого-психіатрична експертиза, яка підтвердила у нього розлад психічної діяльності.

Через результати експертизи прокуратура надіслала клопотання до суду про застосування до підозрюваного примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим режимом нагляду.

Також в пресслужбі прокуратури області роз’яснили:

— Відповідно до частини п’ятої статті 94 Кримінального кодексу України, госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом може бути застосована судом щодо психічно хворого, який вчинив суспільно небезпечне діяння, пов'язане з посяганням на життя інших осіб, а також щодо психічно хворого, який за своїм психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння становить особливу небезпеку для суспільства і потребує тримання у закладі з надання психіатричної допомоги та лікування в умовах суворого нагляду.

Ось, пригадайте, як про цей січневий злочин розповідала поліція — подивіться їхній сюжет:

Як ми раніше розповідали з інформації, наданої поліцією, бригада лікарів тоді на «102» повідомила, що їм потрібна допомога під час обслуговування виклику по вулиці Бучми.

— За словами медиків, під час спілкування з літньою господаркою будинку, до якої вони прибули на виклик, жінка поскаржилась на агресивну поведінку 58-річного сина, — казали в поліції. — Почувши це, розлючений чоловік почав погрожувати медичним працівникам застосуванням фізичної сили. Лікарі вийшли на вулицю чекати поліцейських, аби разом з ними повернутись у будинок та продовжити обслуговувати виклик. 

Поки лікарі надворі чекали підмоги, сталося непоправне. Син зарубав матір, сокирою вдаривши по голові. Як тепер відомо — понад 16 разів. Медики в цей момент були під домом, де таке жахіття відбувалось.

Як затримали вбивцю? Поліцейський екіпаж, під’їжджаючи за адресою, побачив, що з будинку вибіг чоловік та кинувся навтьоки. Правоохоронці його наздогнали та затримали для з’ясування ситуації. А коли інспектори увійшли до будинку разом з лікарями, то побачили мертвою господарку. Бабця була з травмованою головою. Поруч лежала сокира. 

— Затриманий свої дії пояснити не зміг, — сказали у відділі комунікацій поліцейського главку.

Про те, що підозрюваний — психічнохвора людина, тоді не стверджували. Але дали знати, що на чоловіка чекає судово-психіатрична експертиза. Тепер вже відомо: не 15 років тюрми за вбивство загрожує вбивці, а закриття в спецлікарні.  

Чому ж так сталося, що медики не змогли самотужки вгомонити неадекватного, а чекали поліцейських? Пояснив це читачам «20 хвилин» лікар-психіатр, який донедавна працював у спецбригаді швидкої допомоги. Ця бригада мала бути спрямована на виклик до пацієнта на Бучми. Але вона не працює. Її офіційна ліквідація майже співпала з трагедією на виклику.

— Ми боролися, як могли, доводили необхідність існування такої бригади, але ж нас ніхто не слухає, — розповідав 20minut.ua після трагедії лікар. — Претензій до місцевої влади в нас немає. І обласна рада, і міська нас підтримували постійно. Але є такий центр в Києві: Національний центр здоров’я. От з нього все почалося…  

Лікар докладно прокоментував трагедію на Бучми, пояснив, чому не варто винуватити лікарок, які там були. Також він сказав, що проблема психічно хворих з кожним роком загострюється:

— І цей коронавірус додатково дав ще нам психічно хворих людей. І ще скільки дасть, не відомо. Вже не кажу про АТОвців, якими ми займаємося впродовж кількох останніх років. Тобто ще буде і буде...

Докладнішу розповідь психіатра зі спецбригади про особливості її роботи та причину розформування, читайте тут. А наслідки цих змін, як бачимо, Вінниця отримала одразу ж — материна смерть від рук власного сина, що потребував серйозного контролю через свою агресію.

До слова, нагадаємо нашу вчорашню публікацію про мешканця проспекту Космонавтів з неадекватною поведінкою. Його сусіди побоюються і намагаються знайти управу. Поліція не допомогла. Тож люди написали про свою проблему у соцмережах. Наші журналісти запитали у експертів, чим можна зарадити. Чи можуть сусіди, наприклад, направити на лікування психічно хвору людину, якщо її родичів поруч немає або ж вони ігнорують проблему? Читайте:


Читайте також:

Розслідування катастрофи військового літака Ан-26 не завершили, а додали трьох підозрюваних

Перед судом у Хмельницькому влаштували виставу учасники вінницької справи. Що сталося і хто грав?

Хабарі в сервісному центрі. Взяли на гарячому звільнених і поновлених на службі поліцейських

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Sergey Vinnitsky

    як покарають - смертна кара і все.
  • Вера Бащук

    Він хвора людина , це винні ті , хто придумав цей ,,геноцид «....який називають ,,реформою «
  • Вера Бащук

    Це наслідки так званої ,,реформи ‚‘
  • Юра Чупыра

    Він хвора людина ,яка не отримала належну допомогу.стріляти треба тих хто довалює  психіатричні лікарні. І це тільки початок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up