«У нашому районі скоро буде труп». Чим занепокоєні жителі Вишеньки і як вирішити проблему?

«У нашому районі скоро буде труп». Чим занепокоєні жителі Вишеньки і як вирішити проблему?
  • Мучить тварин, нападає на людей і лякає дітей, привселюдно б’ється головою об бетонні стовпи, матюкається та випорожнюється просто посеред вулиці.
  • Історію про сусіда з ймовірним психічним розладом, через якого страждає весь район анонімно розповіла вінничанка у Facebook.
  • У лікарки-психіатра Аліни Кобець ми дізналися про можливі механізми госпіталізації людей з психічними розладами, які загрожують життю та здоров’ю оточуючих.  

Вінничанка скаржиться на сусіда, який мучить бездомних тварин у дворі їхнього дому. Від таких дій страждають не лише собаки, а й мешканці будинку. Поліція, за її словами, лише розводить руками. 

Поспілкуватися особисто з авторкою журналістам «20 хвилин» не вдалося, тому публікуємо її пряму мову з допису. В коментарях вінничани зазначають, що йдеться про жителя мікрорайону Вишеньки, який проживає на проспекті Космонавтів.   

«Викликайте нас, коли буде когось вбивати»

— На подвір'ї живуть собаки — окрема історія, але нікого не чіпають, все ок. Періодично ця, вибачте, тварюка, іншого слова підібрати ніхто не зможе, б'є їх, душить, кидає об асфальт, скиглення і виття слухати просто нестерпно, і нехай ми це чуємо, але тварини страждають, — пише вінничанка. — Поліцейські кажуть: «Так, звичайно, кожного разу, коли це знову трапиться, викликайте поліцію, нехай хоча б фіксують таку його поведінку».

Відео дня

За її словами, днями довелося викликати поліцію, адже цей чоловік душив собаку. Однак обіцяного екіпажу ніхто так і не дочекався.

 — Не просто приїжджають пізно, а взагалі не приїжджають на такі виклики. Говорити, виясняти, сповістити — до нього бояться підходити дорослі чоловіки, це просто, як би некоректно це не звучало, агресивна і неадекватна машина для вбивства, — каже вона. — У поліції радять завжди їх викликати, це правда, але чомусь ніколи не приїжджають на ці виклики. А у нас в районі точно скоро буде труп, і не обов'язково когось із тих собак, яких він б'є. Кажуть: «Ну, ми поки нічого не можемо зробити, викликайте нас, коли він дійсно буде когось вбивати».

І люди потрапляють «під гарячу руку»

За її словами, сусід може «сходити в туалет посеред двору і продовжувати ходити з незащібнутою ширінкою далі», а на зауваження сторонніх людей — «кидається на них». Окрім того, в приступах люті чоловік зривається на людях, які потрапляють під гарячу руку. 

— Восени була свідком сцени: до когось приїхало таксі й зупинилося біля під'їзду. Сусід (ред.) почав спочатку ногами бити по машині, потім виволік водія, водій вирвався, бігав по двору, намагаючись врятуватися, ледве потрапив назад в машину, але довго не міг виїхати, тому що цей нелюд просто не давав автомобілю проїхати і продовжував бити у вікна і по кузову, — згадує вінничанка. 

За її словами, чоловік лякає всіх оточуючих і тим, що може битися головою об бетонні стовпи та стіни, кричати та некоректно висловлюватися. Нарікає жінка і на те, що часто його можна зустріти з викруткою, сокирою чи ножем в руках. 

«Герой» з проспекту Космонавтів 

— З причини вище написаного я впевнена, всім зрозуміло, чим це загрожує. Відео Ситуаційного Центру про те, як цієї осені хтось повивертав всі урни на алеї по Космонавтів від фонтану, вночі ходив і бив їх ногами — це і був наш герой. Причому в поліції так і сказали: «Так, ми знаємо, хто це, встановили відразу. А сенс — він шизофренік», — зазначає авторка допису.  

Редакція 20minut.ua розповідала про той випадок у цій новині: Погром на Космонавтів. Шукають вандала, який «відірвався» на урні

Таких вражаючих епізодів, зі слів вінничанки, багато. Вона підозрює, що цей чоловік зловживає алкоголем, «швидше за все, іншими речовинами». 

— У нього є мама — жива і здорова адекватна жінка, що живе в Хмельницькому. Їй, як кажуть, абсолютно плювати на те, що відбувається, вона намагається максимально убезпечитися від цього, — підкреслила вінничанка. 

Ми звернулися до експертів із запитанням про те, чим можна зарадити в описаній вінничанкою ситуації? Чи можуть сусіди, наприклад, направити на лікування психічно хвору людину, якщо її родичів поруч немає або ж вони з іншої причини не бачать проблеми? 

Що радить лікар-психіатр? 

Заступниця головного лікаря поліклінічної роботи у лікарні ім.Ющенка Аліна Кобець каже, що примусова госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги — складний процес, який вимагає максимальних зусиль від кожного, хто опинився у такій ситуації. 

— Слід сказати, що діагноз психічного розладу може встановити лише лікар психіатр і лише після психіатричного огляду. У відповідності до даного акту госпіталізація може бути добровільна та примусова, — каже Аліна Кобець.

За її словами, добровільна госпіталізація можлива за умови, якщо особа, яка відчуває певні психічні розлади, дає усвідомлену письмову згоду на огляд лікарем психіатром.

— Письмова згода фіксується в медичних документах. За її наявності лікар психіатр встановлює заключення про наявність або відсутність даного розладу психіки та рекомендує подальшу тактику лікування. Зазначу,  що наявність психічного розладу потребує госпіталізації в період загострення, тоді як в ремісії показано підтримуюче амбулаторне лікування, — пояснює лікарка-психіатр.

Госпіталізація до відповідного закладу можлива і за письмовою згодою опікуна. Однак, за словами Аліни Кобець, не кожен користувач психіатричної допомоги має опікуна та визнаний недієздатним.

— Дієздатність і працездатність — це різні поняття. Встановлення особи недієздатною, або частково дієздатною відбувається після судово-психіатричної експертизи, яка настає після ухвали суду. Крім того, опікун зобов'язаний протягом короткого періоду часу повідомити про госпіталізацію підопічного в опікунську раду. Примусова госпіталізація відбувається за умови гострих проявів розладів психіки та поведінки. Для того, аби отримати дану послугу лікар психіатр має оглянути особу, — розповідає Аліна Кобець.

За її словами, у зв’язку з наказом № 1063 від 13.05.2019 року, який відмінив чинність закону 2007 року «Про затвердження Інструкції з організації диспансерного та консультативного нагляду осіб, які страждають на психічні розлади, при наданні амбулаторної психіатричної допомоги», диспансерізація осіб з вадами психічного здоров'я не проводиться, а лікарі амбулаторної мережі надають лише консультативну допомогу за місцем юридичної адреси закладу.

— З цього випливає те, що для того, аби лікар встановив в особи погіршення стану психічного здоров'я, загострення чи інше, зацікавлені особи мають транспортувати її до лікарні, — пояснює Аліна Кобець. — В результаті огляду лікар має встановити наявний стан психічного здоров'я і визначитись з тактикою подальшого ведення захворювання. У випадку, якщо лікар приймає рішення, про необхідність госпіталізації, зацікавлені особи мають надати документ, що підтверджує особу користувача послуги, написати заяву, в якій чітко аргументувати потребу в госпіталізації, надати докази.

Отримавши пакет документів для проведення госпіталізації, протягом доби лікарі проводять комісійний огляд особи та формують подання на суд.

— Там вказують всю інформацію щодо даного випадку, протягом 72 годин відбувається судове засідання, на якому мають бути присутні усі сторони. А суд вже приймає рішення про призначення чи відмову в поданні лікарів, — сказала вона. 
 

Читайте також:

Вінниця очима «Телебачення Торонто». Яким у популярній програмі бачать наше місто

У Вінниці вмикають гарячу воду. На травень для котелень є газ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Кристина Сливка

    Это все очень печально. Но к большому сожалению наша полиция реально ничего не будет делать, пока это псих не убьёт не дай Бог человека...
  • Тетяна Ящук

    розмова про ніщо. то лише хвора людина яку потрібно ізолювати. при великому бажанні. а при малому просто терпіти. а що робити з людиною - чоловіком. який зробив чотирьох дітей. ніде не працює і при цьому живе на квартирі - хто за це платить - а платять за це ті діти яких він зробив - така у нас чоловіча сила - дітей робити. або на роботу ходити
  • Татьяна Максименко

    Національна поліція України ‼️‼️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі долларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up