Перед судом у Хмельницькому влаштували виставу учасники вінницької справи. Що сталося і хто грав?

Перед судом у Хмельницькому влаштували виставу учасники вінницької справи. Що сталося і хто грав?
Стоп-кадр з відео, розміщеного на сторінці ГО «Стоп корупції»
  • В цій справі шість років розбиралися у Вінниці, а тепер її слухають у Хмельницькому апеляційному суді.
  • Брехня, акції та провокації супроводжують розгляд цього кримінального провадження постійно.
  • Вчора, 28 квітня, підсудний та його матір-активістка були центром подій під судовим приміщенням.
  • Відео виклали на сайті громадської організації, яка підтримує цих людей, а ми — знаємо усю передісторію.

У Хмельницькому апеляційному суді слухається кримінальна справа з участю вінничан. Її перенесли туди, бо у Вінниці для збору нової колегії не вистачило суддів, які б раніше не виносили рішень в цьому провадженні. Суть справи: дільничний (тепер вже колишній) побив підлітка, отримав за це п'ять з половиною років тюрми і оскаржує вирок в апеляції. Узагалі судове розбирання триває вже сьомий рік. І, судячи з того, як розвиваються події зараз, буде ще тягнутись.

Учора, 28 квітня, як розповів редакції 20minut.ua батько потерпілого в цій справі юнака Володимир Карпенчук, на вході до Хмельницького апеляційного суду влаштували провокацію. В цей день мали нарешті відбутися дебати, які передують винесенню рішення. Але конфлікт на вході до суду зірвав слухання. Дебати відклали аж на початок літа.

Що за провокація, хто її влаштував та як виконував головні ролі, знаходимо в стрічці ukr.net. Там бачимо новину з сайту stopcor.org — організації «Стоп корупції», яка і раніше активно виступала на підтримку сторони підсудного в цій справ Миколи Мілінчука. В жовтні 2014-го року, нагадаємо, йому було 26 років і він служив дільничним міліціонером, а побитому підлітку — 16. Отримані травми потім судмедексперти назвали травмами середньої тяжкості: перелом лицьової кістки, черепно-мозкова травма, струс головного мозку і ще супутні тілесні ушкодження.

Відео дня

Повернемося до вчорашньої події, яка відклала дебати в цій справі аж на два місяці. Її Володимир Карпенчук називає цирком, влаштованим підсудним і його матір’ю — секретаркою вінницького осередку «Стоп корупції». Виклали інформацію про подію перед судом на сайті цієї організації з красномовним заголовком: У Хмельницькому суді побили літню активістку та її сина, обидва в лікарні (фото, відео).

У цій статті читаємо опис подій зі слів свідків, активістів тієї ж організації, які ніби спостерігали за усім осторонь. Чого ж не втрутилися, якщо дійсно все так було, як вони пишуть? А пишуть ось що:

«28 квітня під Хмельницьким апеляційним судом охорона суду душили, фізично тиснули та штовхали активістів. Літню жінку — секретарку відокремленого підрозділу «Стоп корупції» на Вінниччині (матір засудженого в першій інстанції Мілінука, - авт.) — повалили на землю. Її син від побиття зблід і втратив свідомість. Обидвох забрала «швидка»…».

На сайті організації дають фото і відео. На відеозапису не бачимо описаних подій, тільки те, як син і мати лежать перед входом до суду, у дверях стоять охоронці, загороджуючи вхід. Врешті Мілінчука затримує поліція. Мати чіпляється за сина і не дає його підвести. Побиття не бачимо, тільки опір затриманню.

Ось, подивіться відео, яке було розміщене на фейсбук-сторінці організації:

Як розповів батько потерпілого Володимир Карпенчук, почали провокацію його опоненти по справі з того, що намагалися пройти в приміщення суду без захисник масок і натовпом, судова охорона їх не впустила, зважаючи на карантинні обмеження. Далі була штовханина, крики і артистичне падіння на землю нібито від отриманих під час сутички з охороною травм.

Тим часом на сайті «Стоп корупції» описали події у емоційному стилі та повідомили, що учасники акції викликали швидку, і лікарі госпіталізували Мілінчуків — сина і матір:

«Коли я побачила Колю блідого, як крейда — думала, до лікарні не дотягне... А як штовхали і повалили літню жінку! Я багато чого бачила: розбірки у 90-ті, бандитів. Але такий жах бачу уперше!», — каже одна з активісток.

Побитих активістів забрали у лікарню, їх обстежують та надають невідкладну допомогу. Літня жінка перебуває у шоковому стані та не може розмовляти, її постійно нудить.

Після інциденту місцева поліція почала складати протокол про порушення карантинних заходів учасниками акції».

Фото з названої вище публікації

 Ця вистава була влаштована для того, аби дебати не відбулися,  говорить батько побитого Мілінчуком хлопця.  Я вже сьомий рік ходжу по судам і спостерігаю їхні акції. У Вінниці, тепер в Хмельницькому… У Вінниці вони відводами суддів добилися того, що нікому було продовжувати слухання і суд перевели до Хмельницького. Тепер їздимо сюди і ще скільки будемо їздити, невідомо. Вчорашнє засідання перенесли аж на початок червня.      

Також пропонуємо продивитися сюжет хмельницького телебачення про події під судом 28 квітня. У цьому сюжеті є коментар заступника начальника територіального управління судової охорони, який каже, що Мілінчук напав на співробітників. Крім того, місцеві журналісти поговорили з колишнім головою хмельницького осередку «Стопкору», і той розповів, що пішов з організації через її нечесну роботу, за домовленістю.

Редакція 20minut.ua писала про розгляд кримінального провадження «Карпенчук проти Мілінчука», коли справа слухалася у Вінниці. З того, що нам відомо: дільничний спершу розлучив подружжя, а потім побив їхнього сина під дискотекою гумовим кийком по обличчю. У першій інстанції Мілінчука засудили за побиття підлітка до до п'яти з половиною років, він подав апеляцію. А батько побитого юнака доводить підкуп свідків захисту та бореться з затягуванням правосуддя.

Про підтримку Мілінчука активістами Львівського осередку громадської організації «Стоп корупції» ми писали позаторік, коли матеріали його справи ще були на розгляді Вінницького апеляційного суду. 31 травня 2019-го активісти ходили зі прапорами своєї організації під прокуратуру, суд, проводили брифінг. Все фіксували на відеокамеру. Робили селфі. Знімали себе самі, бо ніхто з місцевої преси на анонсований захід не прийшов, крім нашої журналістки. Після її публікації про захід зі «Стоп корупції» телефонували, щоб висловити своє невдоволення кутом подачі інформації.

Нагадаємо позицію Мілінчука і його матері-активістки: звинувачення на адресу екс-дільничного сфабриковане, в них вимагали за закриття справи хабар у 5000 доларів.

А ось історія з іншого боку, доведена стороною звинувачення у першій судовій інстанції: Богдан йшов з кафе додому, коли дільничний перегородив йому шлях своєю «Маздою-3» і без слів кинувся бити гумовий кийком по обличчю. Травми, отримані Богданом, назвали ушкодженнями середньої тяжкості. В хлопця був перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні.

— Він вилетів із машини з «дубінкою» і почав мене бити. Вдарив раз, другий, а потім з ноги дав. Прибігли мої друзі, забрали мене в сторону, а він бігом сів в машину, крикнув ще щось там на мене і поїхав, — так розказував 20minut.ua раніше про давній випадок Богдан Карпенчук.

Хлопець сказав, що він на суді дізнався: неприязні стосунки з його кривдником має батько. Володимир Карпенчук раніше пояснив все так: «Ми з мамою Богдана розлучилися через нього. Вона зараз не з ним. Взагалі виїхала з країни...».

Володимир Карпенчук: «Він на моїй дитині пасію зігнав» (фото з архіву редакції)

Перекажемо коротко, як обставини злочину, кваліфікованого, як службовий, виклав Тиврівський суд у вироку, який вже впродовж шести років оскаржує сторона захисту в апеляційній інстанції:

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але вночі, близько 24.00 поїхав до кафе, щоб купити води, на власній машині. Був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Про це теж були свідчення. Але в обвинуваченого був свій варіант перебігу: він був в цивільному одязі, без кийка і бив кулаком підлітка, який образив його словесно ще й гепнув двічі по його машині. Цю версію Тульчинський суд назвав спростованою доказами в справі та свідченнями очевидців і виніс звинувачувальне рішення.

У Вінницькому апеляційному суді журналіст 20minut.ua спостерігала на одному з засідань, як свідок сторони захисту зізнався в дачі брехливих свідчень за гроші. Автор статті тоді підходила до підсудного за коментарем, але він не захотів говорити. Засідання завершилося раптовим погіршенням його самопочуття, і суд перенесли.


Читайте також:

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Хабарі в сервісному центрі. Взяли на гарячому звільнених і поновлених на службі поліцейських

У квітні завершать розслідування катастрофи АН-26, де загинули двоє курсантів з Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up