Чотири роки тюрми за побиття підлітка під дискотекою отримав екс-дільничний. Історія справи

Чотири роки тюрми за побиття підлітка під дискотекою отримав екс-дільничний. Історія справи
«Долю моєї справи вирішить бог…», — казав раніше Мілінчук, а тепер отримав чотири роки тюрми / фото з архіву 20minut.ua
  • Вирок про реальне ув’язнення винесли колишньому міліціонеру Миколі Мілінчуку. В апеляції рішення першого суду трохи пом’якшили, але нарешті надали йому законної сили.
  • Чому чоловіка, який сім років тому розбив обличчя підлітку під дискотекою гумовим кийком і досі тягнув правосуддя, не забрали в тюрму одразу з судової зали? 

Щойно вирок Миколі Мілінчуку прозвучав, його мати впала без тями на підлогу. Син кинувся до неї, хоча головуючий суддя ще дочитував рішення. Інші люди викликали швидку. Активісти, які супроводжували підсудного увесь процес і тут, у Вінниці, і в Хмельницькому, все фільмували на камери.

Це так у Хмельницькому апеляційному суді тиждень тому, 1 червня, завершився розгляд скандальної вінницької справи. Цього разу ситуація так виглядала, наче мати підсудного зовсім не очікувала на те, що рішення буде про реальне позбавлення волі.

Насправді колишнього дільничного міліції засудили ще шість років тому за службовий злочин, скоєний в жовтні 2014-го. Миколі Мілінчуку в першій інстанції (в Тиврівському суді) дали п’ять з половиною років за побиття 16-річного односельчанина Богдана Карпенчука під дискотекою в Шпикові. Чоловік жодного дня не був під вартою. Його запобіжний захід — особисте зобов’язання. Подав апеляцію. Оскарження вироку затяглося аж до цього часу. Тож теперішнє рішення про тюрму, мабуть, неабияк лякає чоловіка.

Відео дня

Цей запис з вироку зробив львівський активіст «Стопкору» та виклав на своїй сторінці у Фейсбуці:

В Хмельницькому, нагадаємо, осередку названої громадської організації немає. Тамтешній голова припинив співпрацю зі «стопкорівцям», бо помітив роботу за домовленістю. Про це він сказав для хмельницького телебачення.

— Декілька раз в мене були підозри, що є якісь домовленості, що гострі теми, гострі сюжети, як кажуть, зливаються за якісь там інтереси, по якимось там домовленостям, — сказав активіст Артур Сторожук. — І це категорично нам не підходило, тому що ми боролися за правду...

Ми раніше розповідали, хто супроводжує розгляд справи Мілінчука. Немісцеві «стопкорівці» були і у Вінниці, коли справа ще не перекочувала в Хмельницький. Організовували акції, пресконференції. Врешті маму колишнього міліціонера взяли у ряди організації. Це та сама жінка, що упала під час проголошення вироку. Навмисно чи ні, можемо тільки здогадуватися. До жінки викликали швидку. І була швидка в тому ж суді на одному з попередніх засідань. Тоді медики рятували сина. Про це більше 20minut.ua писав у цій публікації:

Але нагадаємо обставини справи колишнього дільничного, вирок у якій тепер, аж на сьомий рік від злочину, набуває законної сили.

Суть скандальної справи 

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але близько опівночі відлучився з неї і поїхав до кафе, щоб нібито купити води, на власній машині «Мазда» третьої моделі. Він був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Цим кийком (наче особистим), за словами очевидців і потерпілого хлопця, він двічі влупив по обличчю Богдана Карпенчука. Третій удар наніс у живіт ногою. Це було недалеко від кафе, повного людей. На дорозі, якою хлопець ішов додому.

Дільничний наздогнав підлітка на авто. Зупинився, вийшов і напав на нього з ніде не оформленим міліцейським спецзасобом. Такі обставини виклав суд першої інстанції, опираючись на розповіді свідків та інші докази. Версію обвинуваченого у вироку назвали спростованою. А його варіант перебігу подій такий: був не у формі, без кийка, ударив кулаком за те, що підліток його під кафе образив словесно, а потім гепнув двічі по машині, коли він їхав повз.

У ось не минуло й семи років, як описане рішення першої інстанції підтвердили в апеляції. Єдине, що змінили для екс-дільничного — термін покарання. Якщо перший суд сказав, що колишньому міліціонерові варто відсидіти за скоєне п’ять з половиною років, то тепер вирішили: досить покарання в чотири роки в’язниці.

Нагадаємо що, чому рішення виносила колегія Хмельницького апеляційного суду. Справу передали туди з Вінницького апеляційного, бо тут не стало суддів, що могли б її розглядати — сторона захисту без кінця заявляла відводи й добилася того, що сформувати колегію в нашому місті було вже нікому. 

— Останнє судове засідання в апеляції тривало з трьох дня до дев’яти вечора, — розказує Володимир Карпенчук, батько побитого Богдана. — Дебати були дві години. Поки один адвокат, поки другий встане розкаже, що було дві тисячі років назад… Ми всі не знали, скільки вже можна, а суд витримав. Є порядні чесні судді.

Володимир Карпенчук / фото з архіву 20minut.ua

Постійні провокації

Сторона потерпілих не була у залі 1 червня. Вони з Немирівського суду працювали онлайн, по скайпу.

— За весь період слухання справи відбувалися постійні провокації та затягування справи, як зі сторони самого обвинуваченого, так і його захисників та учасників організації «Стопкор», на що є відповідна реакція правоохоронних органів міста Хмельницький. Різними методами старалися зірвати або відкласти судові слухання і в деяких випадках їм це вдавалося, — підсумовує сьогодні Володимир Карпенчук. —  Але судді діяли об’єктивно та неупереджено. Скажемо так: судді не наробили суддівських помилок, які б дали можливість обвинуваченому уникнути відповідальності.

Сторона підсудного має можливість подати касацію. Ймовірно, так і вчинить. Про це можемо лишень здогадуватися, бо Микола Міліченко на контакт з пресою ніколи не ішов. Він говорив про свою справу тільки на організованій «Стопкором» прес конференції, що самі й записували на відео. Там автор цієї статті зняла його короткий коментар:

— Долю мого кримінального провадження, яке сфабрикували і сфальсифікували працівники правоохоронних органів проти мене і моєї сім'ї, я думаю, що вирішить бог...

Підкуплені свідки

Мілінчука, нагадаємо, звільнили з органів після криміналу, але не за негативом, а за власним бажанням, коли почалося розслідування його службового злочину. Ще варто пригадати факт підкупу свідка, який викрився на суді, коли справа ще слухалася у Вінниці.

Журналістка 20minut.ua бувала на тому судовому засіданні, де свідок сторони захисту признався, що насправді він не свідок. Йому пообіцяли гроші і недоплатили. 

— Мені обіцяли заплатити дві тисячі гривень за те, що скажу, як їм треба, — говорив свідок Максим Мацієнко. — Мене возили на місце події, показували, щоб я маю засвідчити на суді. Дали 200 гривень після того, як дав пояснення їхньому адвокату. Насправді я нічого не бачив. Пізніше дізнався про справу більше і вирішив, що признаюся в обмані. Написав заяву про це.

Адвокати екс-дільничного, коли допитували цього свідка, намагалися натякнути суду: він приїхав на замовлення батька потерпілого. Підсудний, що сидів у залі, вигукував образливі репліки на адресу Максима Мацієнка. Урешті одна з його двох адвокаток тихо перемовилася з матір’ю обвинуваченого і перервала допит. Вона сказала, що її клієнту раптово стало зле.

— Знову цей цирк починається, — відреагував тоді Володимир Карпенчук. — Вони не знають, що робити далі, тому намагаються відкласти розгляд. Зараз побачите, засідання перенесуть…

Про нечесність своїх опонентів каже батько Богдана Карпенчука і сьогодні. Також він припускає, що до виконання рішення колишній дільничний, маючи зв’язки в поліції (його дружина працює там), може просто втекти від правосуддя.

Микола Мілінчук з мамою попадали перед Хмельницьким судом після конфлікту з охороною

Чого не посадили одразу?

Через адвоката дізналися алгоритм виконання рішення, прийнятого відносно мешканця Вінниччини у Хмельницькому. Щоб не конвоювати останнього звідти сюди, його не взяли під варту у залі суду. Натомість ухвалу передадуть за місцем прописки засудженого, і тут його має доправити за грати уже поліція.

— Хмельницький апеляційний суд надрукує ухвалу, направить її в Тульчинський районний суд, там винесуть рішення на відділ поліції — дадуть вказівку зайнятися цією справою, — переказує роз'яснення свого адвоката Володимир Карпенчук. — Тульчинська поліція, коли їй приходять ці документи, призначає відповідальну людину, і та людина з поліції вже має знайти Мілінчука і повідомити йому: «На тебе прийшли папери і ми тебе садимо в тюрму, коли ти готовий?». Він скаже: «Я не готовий, давайте ще тиждень…». І тоді через тиждень його посадять у Вінниці... Адвокат каже, можливо, поки посадять реально, пройде місяць. Я так думаю, і мені всі в один голос говорять, що він зараз буде переховуватися від виконання вироку і далі продовжить оскарження. На касацію піде рік-півтора. І якщо в касації винесуть рішення на його користь, то все це скасується й те, що він не сидів, вже ніякого хвилювати не буде.

Наостанок нагадаємо позицію Мілінчука і його матері-активістки: звинувачення на адресу екс-дільничного сфабриковане, в них вимагали за закриття справи хабар у 5000 доларів.

А травми, отримані Богданом, назвали ушкодженнями середньої тяжкості. В хлопця був перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні.

— Він вилетів із машини з «дубінкою» і почав мене бити. Вдарив раз, другий, а потім з ноги дав. Прибігли мої друзі, забрали мене в сторону, а він бігом сів в машину, крикнув ще щось там на мене і поїхав, — так розказував 20minut.ua раніше про той давній випадок Богдан Карпенчук.

 

Читайте також:

Треті роковини смерті Юри Матвійчука. Чи покарали тих, хто його бив під клубом на Замості?

Як покарають психа, що вигнав з хати лікарів і зарубав матір? Розв'язка трагедії на Бучми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач12

    А чому не пишуть в статті, що мати " потерпілого" і дружина його уєбана баті шлюха....
    Сосала шляпу в Мілінчука і не тільки...
    І через цей факт, Карпенчук вирішив помститись.
  • Виктор Топчан

    мало дали
  • Михайло Хабаль

    прийшов час і на прокурорчика Арсенюка та лапсердачного вишиванчика слідчого Бабія...

    Вячеслав Неймак reply Михайло Хабаль

    Михайло Хабаль Прокурорчику арсенюку давно пора жерти тюремну баланду.
  • Torro Rosso

    Нормально дали підрилі мусорському,ще б дубінкою по харі на останок

    Кононенко Руслан reply Torro Rosso

    Torro Rosso 100%. Забить мразину мусорскую.

    Наталія Гайдучик reply Torro Rosso

    Torro Rosso що він тобі зробив дивитися шей тобі дадуть

keyboard_arrow_up