Як сто людей обдурили ПриватБанк на мільйони гривень

Як сто людей обдурили ПриватБанк на мільйони гривень
Як можна надурити банкомат, знала сотня людей, - кажуть у міліції. Але не розповідають, хто саме розкусив прогалину банківської програми ПриватБанку і інших навчив: можна знайти з однією карткою одну й ту саму суму одночасно з багатьох банкоматів.

- Цю функцію вже закрили. Був пробіл у програмі і його вже знайшли, - каже начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Цимбалюк. – А він дозволяв з однієї картки одночасно зняти гроші через банкомати ПриватБанку багатьом людям. Система була така: один підходив до банкомату з карткою і тримав усіх поплічників на конференц-зв’язку, натискали клавіші одночасно і одну й ту саму суму видавали, скажімо, десять банкоматів. Чим більше банкоматів було задіяно, ти більше коштів знімалося. Дуже багато вінничан „попали” по цьому кримінальному провадженню як співучасники. Сума збитку дуже значна. Кілька мільйонів.

За даними міської міліції, помилку банківської програми почали використовувати минулого року і схему розповсюджували від одних людей до інших. „Я так вмію робити, хочеш тебе навчу?”. Чи брав першовідкривач плату за „рецепт” легкого заробітку, в міліції поки не говорять. Підозрюваних саме допитують.

- Зараз проводяться слідчі заходи по встановленню всього ланцюга, тому що кожному відводилася роль, яку він мав виконувати, - каже начальник кримінальної міліції міста Вінниці Кирило Доценко. – „Обрізали” цю схему, коли вона розрослася, як сітьовий маркетинг серед людей різного віку, кому потрібні були гроші. Це юнаки від 18 років і більше. Звісно, не пенсіонери.

Чи є серед підозрюваних колишні чи діючі банківські працівники? Звідкись же треба було взнати про помилку програми. Олександр Цимбалюк каже – немає клерків. А Кирило Доценко, поки розслідування не завершилося, цієї версії не відкидає.

- Ми від низів до верхівки зараз рухаємося. Від учасників, які знімали гроші, до осіб, які знали, чому так виходить і як працює система, - каже він. - От коли дійдемо до самого верхнього щабля схеми, розкажемо, хто, де і що робив.  
 

„Зловмисники провели близько семи тисяч транзакцій на суму 7,6 мільйона”

Ірина Ярошинська (42), прес-секретар Вінницької філії ПриватБанку:
- Наприкінці осені минулого року до Служби безпеки банку надійшла інформація від вінницьких правоохоронців про підозрілі фінансові операції через банкомати. Розслідуванням зайнялась Служба безпеки Головного офісу банку. Було встановлено, що, користуючись уразливістю програмного комплексу, дійсно проведено ряд несанкціонованих операцій.
За сервісом ПриватБанку “Екстренні гроші” клієнт може отримати кошти без наявності самої картки за номером телефону та СМС-кодом, що надходить на телефон. Група зловмисників - а це 92 людини - діяли за такою схемою. Наприклад, п’ять чоловік одночасно підходили до різних банкоматів, по телефону підключались до спільної скайп-конференції. Один з учасників групи вводив свій номер телефону для отримання, наприклад, 2000 грн зі своєї картки. СМС-пароль, який приходив на телефон, одразу повідомляв своїм спільникам, і вони, одночасно натискаючи кнопки банкомату, отримували однакові суми - 2000 грн. Фактично з рахунку клієнта списувалось 2000 грн, але насправді зловмисники мали на руках 10000 грн.
Таким чином впродовж року у Вінницькій області зловмисники по 100 картах провели близько 7000 транзакцій на суму 7,6  мільйона гривень.
Після проведення розслідування співробітники IT-департаменту ПриватБанку внесли технічні зміни у програмний комплекс банкоматів. На сьогодні сервіс "Екстренні гроші" працює коректно - банкомат видає кошти лише один раз.
 


Читайте також:

Відео дня

Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дарья

    Це ж потрібно було ще додуматись до такого, явно працював профі, який розуміється на цьому, не виключено, що до цього замішана людина яка знала про збій у системі у ПриватБанку.
  • Абрамович Геннадий

    кто-то всё слил милиции))))) в самом банке даже не подозревали))))
  • Анонім

    Какая хорошая новость!
  • 8

    Це не зловмисники,а електронно-фінансові генії!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up