Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця

Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця
Шахраї масово „розводять” людей по телефону і паралельно вигадують нові схеми. Оперативники розповіли RIA, кому віддав свої 40 тисяч гривень вінничан після СМСки про виграш „Шевроле” та хто облапошив ПриватБанк на мільйони

Брали участь у шахрайській схемі, під час якої банкомати помилково віддавали гроші наліво й направо, сотня людей. Хто головний шахрай у цій афері, націленій проти банку, правоохоронцям ще належить з’ясувати. А от одеського обманщика, що заробив 100 тисяч гривень на простих людях, уже спіймали.

- Якби ви мене не взяли, я б тут ще багато заробив, - говорив одесит, якого судитимуть за серію епізодів одного шахрайства, про дуже зручну для його „професії” довірливість вінничан, працівникам міліції.

Цей чоловік приїхав у Вінницю до товариша й ошукав на немаленькі суми щонайменше п’ятьох людей, які в період стрибка долара хотіли вигідно вкласти гривні – купити техніку.

- Він казав, що працює в магазині і може продати техніку за старою ціною, без підвищення, - розказує начальник кримінальної міліції міста Кирило Доценко. - Заводив покупця в „Техномаркет”, „Фокстрот” чи інший магазин, показував техніку, здоровкався з консультантом і говорив у стороні, наче свій, а потім казав: „Я домовився, зараз винесуть”. Брав гроші (суми різні, від 20 до 40 тисяч гривень), щоб оплатити покупку на складі. Виходив з торгової зали і тікав через задній вихід. Більше його не бачили.

Чотирьох покупців техніки раніше судимий за шахрайства одесит обманув цього року, ще одну людину торік. Всього заробив на вінничанах близько 100 тисяч гривень.

- Ми його взяли по дорозі в магазин, вирахували оперативними методами, - каже Кирило Доценко. – Казав, що приїхав у Вінницю, бо тут щирі і добрі люди.

Мільйонні обороти
Продовжують користуватися довірливістю вінничан й телефонні обманщики. Щотижня в п’ятьох людей видурюють гроші під приводом звільнення родича з міліції або за порятунок від відповідальності за ДТП.



Нагадаємо, що то засуджені ночами продзвонюють купу випадкових телефонів, доки не натраплять на жертву - абонента, який повірить у легенду „вашого сина затримали”. Потерпілі пересилають „відкупні” на рахунок шахрая гроші через термінал. Найбільша сума - три тисячі доларів.

- Стільки заплатила бабуся, якій за 70, - розказує Кирило Доценко. – Їй зателефонували на міський номер: „якщо ви не допоможете, то ніхто не допоможе”. Вона на сходах передала чоловіку пакунок з грішми, він взяв і поїхав. Все, що запам’ятала – темний автомобіль з фішкою таксі.

З таксистами, за словами правоохоронців, шахраї теж спілкуються по телефону. Водіїв замовляють через диспетчера, щоб щось перевезти, і просять телефон. Уже коли таксист на маршруті, „клієнти” міняють плани. Разом з тим, не здогадуватися, що допомагають у злочинній схемі, таксисти не можуть, якщо їх просять переслати гроші з пакунка через термінали.   

- Буває й так, що таксиста просять поміняти долари за відсоток. Кажуть, що зайняті, не можуть зустріти – поміняй і перешли, - розказує Кирило Доценко. – Це не можна назвати співучастю, його використовують.

На питання, скільки всього грошей на телефонних обманах втратили вінничани, Кирило Доценко відповів:

- Скажу одне. Коли ми стали займатися такою схемою, то з’ясували, що лише через одну картку пройшло більше мільйона гривень.

Не твоє „Шевролє”
Не вмирає й схема шахрайства з банківськими картками – коли обнулюють рахунок, випитавши особисті дані власника, псевдопрацівники банків. Передувати такому дзвінку може ваше оголошення про покупку-продаж якогось товару в інтернеті. Ще один вид, здавалося б, очевидної афери, в яку люди чомусь продовжують вірити - з СМСкою про виграш автомобіля.

- На днях чоловік мав отримати машину, яку він нібито виграв, - розказує начальник карного розшуку обласної міліції Олександр Цимбалюк. – Він захотів замість машини забрати 270 тисяч гривень і в решті перерахував своїх 40 тисяч, й не має ні грошей, ні машини. Написав заяву, порушене кримінальне провадження.

Більшої за цю суму, що заплатив шахраям вінничанин, ще не було. Як правило, в учасників розіграшу видурюють дві чи три тисячі гривень.

- Шахраї відчули, видно, що з цієї людини можна виманити багато, і розкрутили його, - каже Олександр Цимбалюк. – Це був внесок, щоб зберегли його в списку призерів... Мені мої знайомі теж дзвонили через таку СМС і просили поради. З них хотіли чотири тисячі гривень. Я дав пораду: краще мені позичте, то хоч колись віддам. Насилу вмовив не вірити в цей розіграш. А шахраї роблять тимчасові сайти, куди вносять дані абонентів, як учасників акції. Людина бачить себе серед виграшних номерів і сприймає це за підтвердження.  



Лікують заочно
Продовжують люди вірити, як каже Олександр Цимбалюк, фірмам з пошуку оренди квартир. Досі підписують договори, де дрібним шрифтом написано про те, що гроші платять не за пошук квартири, а за інформаційні послуги, і вони не повертаються.

- Є в нас недобросовісна фірма, яка міняє адреси. Ми цього року вже отримали з десяток заяв, - каже полковник Цимбалюк. – Тому прошу громадян бути уважними під час підписання документів, думати про свою безпеку і свої кошти.

А начальник кримінальної міліції міста радить не користуватися послугами фірм, що лікують заочно. Каже, вже є кілька заяв і на такі.  

- Це шахрайство межує з цивільно-правовими стосунками, - каже він. – Пенсіонери зараз бачать на багатьох каналах рекламу ліків від артритів і артрозу. На УТ-1 є стрічка, що біжить, - фахівці, ліцензія і все таке. Дзвониш – і тебе лікують прямо по телефону, не знаючи людини, не бачачи діагнозу, призначають ліки. Не допомагає? Призначать щось інше. Тобто беруть в оборот. І присилають прямо додому кур’єра з препаратами і апаратами, які недешево коштують, але не мають навіть інструкції з використання... Щоб вінничани не їздили потім у Київ (фірми звідки) на суди, я б радив обережніше ставитися до таких заочних методів лікування.

Як дурили ПриватБанк
Як можна надурити банкомат, знала сотня людей, - кажуть у міліції. Але не розповідають, хто саме розкусив прогалину банківської програми ПриватБанку і інших навчив, що можна зняйти з однією карткою одну й ту саму суму одночасно з багатьох банкоматів.

- Цю функцію вже закрили. Був пробіл у програмі і його вже знайшли, - каже полковник Цимбалюк. – А він дозволяв з однієї картки одночасно зняти гроші через банкомати ПриватБанку багатьом людям. Система була така: один підходив до банкомату з карткою і тримав усіх поплічників на конференц-зв’язку, натискали клавіші одночасно і одну й ту саму суму видавали, скажімо, десять банкоматів. Чим більше банкоматів було задіяно, ти більше коштів знімалося. Дуже багато вінничан „попали” по цьому кримінальному провадженню як співучасники. Сума збитку дуже значна. Кілька мільйонів.

Чи є серед підозрюваних колишні чи діючі банківські працівники? Звідкись же треба було взнати про помилку програми. Олександр Цимбалюк каже – немає клерків. А Кирило Доценко, поки розслідування не завершилося, цієї версії не відкидає.



Читайте також:

Відео дня

Як сто людей обдурили ПриватБанк на мільйони гривень

Пропали гроші з банківської картки? Ви - лох!

Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Засуджені ночами продзвонюють купу випадкових телефонів, але дзвонять мабуть не випадково до кого-попало, на це багато часу знадобиться, мабуть задіяна ще одна людина яка знаходиться на волі і прослідковує людину, дізнається про неї, куди ходить, коли приходить, хто живе і т.д., а потім по цій наводці продзвонюють та дурять людей. По виграшу авто мені також приходило sms повідомлення і не одне про участь авто, а потім два рази писали, що я виграла авто, на такі речі не потрібно вестись, бо даром ніхто не буде роздавати машини на право і на ліво. А схема з ПриватБанком цікава, ще такого не чула, мабуть задіяні працівники банку які знали, що виник збій в системі. Ще потрібно додуматись до такого. Одним словом, працюють професіонали, які знаються на цьому. Сподіваюсь усіх винних зловлять та покарають.
  • Анонім

    "то засуджені ночами продзвонюють купу випадкових телефонів" -

    якшо ви вже такі немощні що не можете в засуджених позабирати телефони яких у них не повинно бути, то поставте вже хоча б "глушилки" сигналу на тюремні корпуса.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up