Машина в кар’єрі, в багажнику тіло: як у Вінниці судять за вбивства

Машина в кар’єрі, в багажнику тіло: як у Вінниці судять за вбивства
  • Поцікавилися, які вироки в справах про вбивства виносили судді міського суду Вінниці у 2018-му. У судовому реєстрі знайшли сім таких документів.
  • Читайте, як судили обвинувачених в одному з найтяжчих злочинів — вбивстві людини.

Усі розкриті. Так казав головний поліцейський міста Сергій Синявський тільки про умисні вбивства. Говорив, як швидко знаходять винних у побутових історіях. Якщо ж на злочині спрацювала злочинна група або якийсь немісцевий злодій, то є над чим потрудитися. Про кримінальну ситуацію правоохоронець розповідав у жовтні 2018-го.

Пояснив, чому стовідсоткове розкриття умисних вбивств не означає, що всі кримінальні смерті вже розслідували. Є нерозкриті з летальними наслідками злочини, але вони просто інакше кваліфіковані.

У цьому матеріалі ми зібрали кримінальні історії, по яким вже є судові рішення від Вінницького міського суду. В публікацію потрапили сім вироків, які винесли з початку цього року. Чотири з них вже оскаржуються в апеляції.

Відео дня

Брат на брата

№ справи: 127/3400/17

Судді: Ярослав Іванченко, Ольга Ан, присяжні

Обвинувачений: Едуард Коваленко, Потерпілий: Артем Коваленко

Обставини:

За версією слідства, брат «замовив» свого рідного брата. Але на заваді стали поліцейські, які провели цілу спецоперацію. «Виконавець» співпрацював із правоохоронцями. Вбивство було інсценоване для того, щоби мати доказову базу.

Коли вже замовник передавав гроші за нібито виконану брудну роботу, його затримали.

На суді обвинувачений провину повністю заперечив.провину та відмовився надавати будь-які пояснення. Але були свідки, які давали пояснення проти нього.

Перший вирокЗасудили на 6 років ув’язнення.

Оскарження. Справа переглядається в апеляції.

Рештки тіла розкидав по Вінниці

№ справи: 127/13809/17

Судді: Ярослав Іванченко, Василь Антонюк, Олена Вохмінова

Обвинувачені: Олексій Гордійчук, Василь Стецюк. Потерпілі: Анатолій Іллінзер, Наталія Семенюк

Обставини:

Увечері, 3 листопада 2016-го, троє чоловіків випивали у якісь недобудові. Двоє з них посварилися, бо, як написано у вироці суду, мали «розбіжності в поглядах про відбування покарання в місцях позбавлення волі». Один узяв у руку сковорідку, на якій ще були залишки їжі, та почав бити нею другого по голові. Від ударів той помер на місці.

Третій чоловік цього не бачив, бо кудись вийшов. Коли повернувся, то тільки порадив своєму товаришу сховати тіло. Той послухав. Переніс труп у підвал та розрізав його «болгаркою». Склав фрагменти тіла в пакети, які потім розкидав у різних куточках міста.

За ці злочини судили двох людей. Одного за те, що приховував злочин. Цей чоловік провину визнав. Іншого за вбивство. Цей провину відмовився визнавати. Сказав, що вбивати знайомого не хотів.

Перший вирок. Той, хто приховував злочин, отримав три роки ув’язнення. Його відпустили за так званим «законом Савченко» — він свій термін відсидів поки йшло слідство.

Другому дали 12 років позбавлення волі.

Оскарження. Справа переглядається в апеляції.

Тіло в багажнику, авто в кар’єрі

№ справи: 149/1627/17

Судді: Дмитро Шлапак, Василь Антонюк, Олена Вохмінова

Обвинувачені: Станіслав Коваль, Олександр Ковальчук

Потерпілі: Вадим Браславський, Тамара Мироненко, Владислав Горобець

Обставини:

Двоє чоловіків, яких судили по цій справі, раніше опинялися на лаві підсудних. У 2016-му вони продовжували займатися крадіжками в Хмільнику. Але в планах мали ще й інші злочини.

Грудневого ранку один із цих чоловіків зустрівся зі своїм іншим знайомим. Хотіли, ймовірно, обговорити плани по збуту наркотиків. Не домовилися. Дійшло до того, що один почав бити по голові каменем іншого аж до смерті.

Вбивця поклав тіло в багажник Renault Clio Symbol, на якій і приїхав загиблий. Пізніше автомобіль разом із тілом затопив у кар’єрі.

Убитого звали Віталій Мироненко. Ми знаємо про це через те, що поліція тоді просила допомоги в його пошуках.

Злочинець забрав із кишені у вбитого з кишені, зокрема, ключі від квартири. Потім зателефонував своєму поплічнику й запропонував «обнести» житло загиблого. Так вони і зробили.

Після цього зловмисники запланували ще злочин. Почали слідкувати за місцевим підприємцем, щоби пограбувати його. Напали на нього тоді, коли чоловік знали, що чоловік буде нести із собою велику суму грошей. Молотком вдарили в потилицю. Забрали гривні та долари. Сума збитків була понад 150 тисяч гривень. Після цього випадку злочинців затримали. Тоді вже вони й розповіли про інші епізоди своєї протизаконної діяльності.

На суді обвинувачений у вбивстві сказав, що наміру позбавляти життя Віталія Мироненка в нього не було.

Мати Віталія на суді говорила, що її сину хтось подзвонив вранці, після чого той швидко одягнувся та кудись поїхав. Сказав, що скоро повернеться.

Другий обвинувачений розповів про те, як допомагав вчиняти крадіжки — стояв на «шухері», тощо.

Перший вирок. Обвинувачений у вбивстві отримав 13 років ув’язнення та конфіскацію всього майна, яке йому належить.

Його поплічнику присудили 7 років ув’язнення та конфіскацію всього майна, яке йому належить.

Оскарження. Була спроба оскарження вироку, але її не задовольнили в апеляції.

Довічний термін за…

№ справи: 144/1182/15-к

Судді: Руслан Каленяк, Антоніна Прокопчук, присяжні

Обвинувачений: Володимир Палієнко. Потерпіла: Софія Притуляк

Обставини:

Як встановив суд, чоловік із якихось причин зайшов до житла своєї сусідки. Та спілкуватися з ним не хотіла, вимагала, щоби той пішов. Під час конфлікту чоловік схопив ніж, який у нього був із собою, та не менше, ніж 26 разів вдарив ним жінку. Сталося це в селі Степанівка у 2015-му. Провину чоловіка на суді доводили поясненнями свідків та експертизами.

На суді обвинувачений свою провину повністю заперечив та відмовився будь-що пояснювати.

Перший вирок. Чоловіку присудили довічне ув’язнення. Суд врахував також те, що обвинувачений раніше отримував терміни, зокрема, за хуліганство із застосуванням зброї, тяжкі тілесні пошкодження, зґвалтування…

Оскарження. Вирок оскаржується в апеляції.

Вбив жінку ножем

№ справи: 128/1102/18

Судді: Лариса Ковальчук, Наталя Бессараб, Костянтин Гуменюк

Обвинувачений: Микола Куций. Потерпілий: Дмитро Павлишен

Обставини:

Чоловік жив собі зі своєю цивільною дружиною. Ніде офіційно не працював. І він, і вона випивали. Жінка дорікала чоловіку за те, що їм не вистачає грошей на нормальне життя. Під час однієї з таких сварок, випивши, чоловік вдарив її ножем у шию. Провину визнав повністю. Сталося це на початку січня 2018-го.

Перший вирок. Отримав 9 років ув’язнення. Оскарження не було

Душив зарядним пристроєм

№ справи: 136/583/17

Судді: Лариса Ковальчук, Олександр Жмудь, Сергій Федчишен

Обвинувачений: Олександр Ковиль. Потерпіла: Лариса Шляхова

Обставини:

Вбивство сталося через побутовий конфлікт. Спочатку чоловік бив знайомого кулаками, потім душив зарядним пристроєм від мобільного телефону. Дріт порвався на шиї, тому довелося далі душити руками. Обвинувачений каже, що наміру вбивати не мав.

Перший вирок. Присудили 7 років ув’язнення

Оскарження. Відбувається перегляд справи в апеляції

Вийшли на свободу

№ справи: 206/546/2012

Судді: Ярослав Іванченко, Людмила Романюк, Олександр Король

Обвинувачені: Петро Гачка, Вадим Шаповалюк. Потерпілі: Людмила Стужук, Олександр Голбай

Обставини:

Судили двох чоловіків за обвинуваченнями у вбивстві, грабежі та нанесенні тяжких тілесних пошкоджень.

Сталося це це у 2010-му році. Випивали троє у квартирі на Київській. Виник конфлікт, потім — бійка. Як встановили в суді, один хлопець почав сильно бити ногами та руками іншого. Третій не втручався. Коли обидва зрозуміли, що їхній знайомий більше не дихає, то вирішили замотати труп у ковдру та витягнули його у двір. Там і залишили.

Перший вирок. Винним у вбивстві визнали того, хто безпосередньо бив загиблого. Його засудили на 14 років ув’язнення. Другого хлопця — на 5 років за грабіж. Обидвох відпустили на свободу в залі суду, застосувавши так званий «закон Савченко», коли один день один день попереднього ув’язнення на час слідства зараховується за два дні позбавлення волі.

Оскарження. Вирок ухвалений 11 жовтня 2018 року, відтак у сторін є ще час на оскарження.

Нагадаємо, нещодавно ми публікували аналогічний матеріал про те, як судили фігурантів смертельних ДТП

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vitaliia Kostenko

    GRAZIE!!! ZA MYRONEKO VITALIY!!!MOLODYI,GARNYI,ZAVZHDY Z POSMISHKOIU,ODNOKURSNYKY PTU 20,KHMIL'NYK
  • Вася

    Наші поліц'янти найкращі...

    Я б ще довел статистіку - скільки скарг надійшло, скільки справ заведено.

    Та скіликі  доведено до кінця...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up