На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані
  • Про службову собаку, що привела під двері вбивці. Відсутність альтернативи для студентів, які заробляють на «закладках». Та про мільйонера, котрому дуже не пощастило.
  • Реальні історії розповідав начальник вінницької поліції про злочинність та боротьбу з нею.
  • Із озвучених ним цифр про кількість злочинів і їх розкриття склали інфографіку.

Усі розкриті. Так сказав головний поліцейський міста Сергій Синявський тільки про умисні вбивства. Розповідаючи про інші злочини, називав не такі яскраві дані. Він говорив, як швидко знаходять винних у побутових історіях. Якщо ж на злочині спрацювала злочинна група або якийсь немісцевий злодій, то є над чим потрудитися.   

— Маємо 60% нерозкритих злочинів і працюємо над цим, відверто скажу, щоденно. Хотілося б, щоб була краща динаміка, — сказав Синявський.

Він пояснив, чому стовідсоткове розкриття умисних вбивств не означає, що всі кримінальні смерті вже розслідували. Є нерозкриті з летальними наслідками злочини, але вони інакше кваліфіковані.

Відео дня

— У нас є прикрий випадок нерозкритого злочину на вулиці Стельмаха, — каже начальник поліції. — Під час нападу на жінку, яка здійснює незаконні валютні операції, поранили її сина, і він помер від втрати крові в швидкій допомозі. Чому я кажу, що було 7 вбивств і всі 7 розкриті? Тому що цей випадок в нас кваліфікується, як тяжкі тілесні, які спричинили смерть, поєднані з розбійним нападом.

У цьому провадженні ще мають встановити зловмисників, що були в масках і зі зброєю. А от побутові вбивства вінницька поліція бере на раз-два.

Збір по тривозі

— Є злочини, які розкриваються легко, — розповів Синявський про побутові конфлікти з летальними наслідками. — Пам’ятаєте, як 3 січня цього року о 6.30 ранку на Стельмаха знайшли з численними ножовими пораненнями чоловіка біля сміттєвих баків? Коли таке трапляється, то в нас збір особового складу по тривозі, всі працівники прибувають на місце для оперативного розкриття злочину за гарячими слідами. І от в даному випадку спрацювали кінологи. Службова собака прямо до квартири вбивці привела.

Один чоловік убив іншого з ревнощів до дружини. У цій побутовій історії швидко розібралися. От вбивство в квартирі на вулиці Майбороди не відразу розплутали.

— Був напад на квартиру і людину вбили, — розказує начальник поліції. — Працювали над цим злочином більше, ніж два місяці. Ми мали організовану злочинну групу немісцевих, де організатор був з Донецької області. Дуже багато було роботи пророблено. Троє учасників одночасно затримувалися. Два — в Київській області і один в Могилів-Подільському. Використовували спецпідрозділ КОРД, працівники управління були задіяні.  

Страшні речі

Ще один приклад — як розслідували смерть чоловіка, знайденого в квартирі на Космонавтів з проломаним черепом.

— Знайшли в квартирі людину без свідомості, яка в подальшому не вижила. Там же були чоловік та жінка. Співмешканці, — розповів начальник поліції. — Десь в чомусь ми розуміли, що злочин скоїла жінка. А вона неймовірні історії нам розказувала. Де чоловіка підібрала з вже пробитою головою, як привела додому, де він втратив свідомість. Під час огляду місця події знайшли молоток, захований в туалеті. Тільки в ізоляторі тимчасового тримання жінка зрозуміла, що нема куди діватись, і розповіла, яким чином скоїла злочин. Банально: розпивали спиртне, він до неї приставав, і вона взяла молоток та вдарила його по голові.

— А бувають відверто страшні речі, — розповідає іншу «битовуху» на тому ж проспекті Космонавтів начальник поліції. — 53-річний чоловік жив з 80-річною матір’ю. Вона напівлежачий спосіб життя вела, йому це набридло і він її просто задушив у ліжку. Також не визнавав свою вину. Довели слідчим шляхом.

Кримінальні невдахи

А ось приклад затримання грабіжників, які йшли на справу «домушниками», але просто не помітили, що в будинку сховалися діти господарів. Тож вони будуть відповідати за важчою статтею.  

— Сабарів, приватний будинок, двоє дітей вдома, батьки на роботі – свої магазини тримають неподалік, — розповів співрозмовник. — Два злочинці залізли шляхом пошкодження вікна до будинку, а діти сховалися під одіяло. Викрали золота приблизно на 50 тисяч гривень. Тоді за орієнтуванням патрульна поліція затримала підозрюваних, які намагалися сісти в таксі і покинути місце події. Затримані до останнього вину не визнавали. Один заховав ланцюжок під устілку кросівок. Інший з-за щоки вже в підрозділі золото випльовував. До речі, вони знайомі були пограбованої сім’ї. Робили ремонт в них колись давно і бачили достаток.

Ще одна невдача для злочинця, який захотів збагатитися, – липневий розбійний напад на Вишенському озері. Рецидивіст заради застарілих білоруських мільйонів розтрощив людину голову.

— Раніше судимий прогулювався і побачив чоловіка, який лежить в траві напідпитку, а в нього з кишені виглядають білоруські «зайчики». Як потім виявилося, аж цілих 37 мільйонів білоруський рублів було, давно вилучених з обігу, — розказав Синявський. — От він на ці гроші й позарився. Наніс травму молотком по голові сплячому, який потім помер у лікарні. Затримали ми злочинця протягом доби. Він ці гроші намагався збути по місту. Велика сума, але сама по собі нічого не значить. Папір. А людина втратила життя.

Студентські справи

Найгірше розкриває вінницька поліція, як бачимо зі статистики, квартирні крадіжки і шахрайства. А що стосується злочинів, які мають викривати самі співробітники, то тут, як сказав полковник Синівський, факти документуються. Йдеться про зброю і наркотики.

— Бачили, в місті балончиками малюють посилання на телеграм чи месенджери й таким чином торгують наркотиками, — говорить начальник поліції про збут через «закладки». — Так щомісяця двох-трьох осіб ми затримуємо. Днями ось затримали студента (переважно вони цим займаються), який при собі мав 40 пакетиків різних наркотичних засобів. Такі безальтернативно в нас затримуються і поміщаються в ІТТ. Це має кожний усвідомити, хто хоче легкої наживи.

Про некомплект патрульної та кількість опергруп

Начальник поліції сказав, що в патрульній не вистачає третини співробітників та попросив молодь спробувати себе на цій роботі.

— Некомплект патрульної поліції – приблизно 30%, це 50 чи 60 осіб, — говорить Сергій Синявський. – Зарплата від 8-ми до 10-ти тисяч. Хто хоче спробувати себе в наших рядах, будь ласка. Заходьте на наш офіційний сайт. Там є інформація про конкурс. Так, його важко пройти. Усіх підряд не беремо. Високі вимоги майже не змінилися. Але конкурс менший, ніж був три роки тому, коли створювалася патрульна поліція. Тоді сім людей було на одне місце.

Які ж сили перекривають місто, якщо «копів» не вистачає? За словами начальника міського відділу, щоденно по Вінниці патрулюють до 15-ти автопатрулів. Крім того, їздять 10 превентивних груп Нацполіції на «Дастерах».   

— Нам в допомогу начальник управління надав спецпідрозділи, батальйон «Вінниця» та інші, які в нас є, — говорить Сергія Синявський. – Вони спільно з нашими працівниками із метою посилення несуть службу. Є навіть люди у важкій броні і з автоматичною зброєю.

— У нас немає такого, що от гарна в нас вулиця Соборна і чисто по ній має їздити патрульна поліція, щоб люди бачили, — розповів начальник поліції. — Робимо аналіз щотижнево, щомісячно, щоквартально. На інтерактивну карту наносимо відмітки, де найбільше трапляється злочинів, і саме там посилюємо патрулі.

Постійно по три слідчо-оперативні групи працюють на обох берегах Бугу. Скільки викликів опрацьовує служба 102 на добу? У звітах про оперативну обстановку на поліцейському сайті читаємо про понад 600 телефонних звернень.



Читайте також:

Вбивство на окружній. Чоловік перерізав горло дружині й там залишив тіло

Don't Worry. Вірусний пост про кіднепінг і чорну «Ауді» переписали під вінничан

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

Напав наркоман? Олену мало не вбили під під’їздом на Пирогова, а свідків немає

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

У місті знову ділять поліцію. Додають Вишенське та Київське відділення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жора

    Меня больше всего удивляет как менты держат всех за идиотов....) Так  с усилием  и так показывают что работают и находят  исполнителей убийства.... А кто  же будет искать заказчиков ? Или это  эти 4 чела сами и заказчики и исполнители ?  А кто заказчик убийства пенсионера на Вишенке, а кто заказчик убийства сына валютчицы ? Точнее не КТО заказчик ... А ТОТ кто дал полную информацию включая  прослушивание  будущих жертв, а именно прослушивание их помещений и прослушивание их мобильных телефонов... Иногда складывается так как будто менты и бандиты это одна команда, особенно после задержания  в Харькове  в метро беспредельщиков ментов...
  • Антон

    А Синявський все більшає і більшає
  • Anton Z.

    "а діти сховалися під одіяло"... ну бля... ну хто таке пише?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up