Не лише батько. Хто може йти в декретну відпустку, окрім мами

Не лише батько. Хто може йти в декретну відпустку, окрім мами
  • Деякі чоловіки не дуже обізнані з законодавством та думають, що право піти у декретну відпустку має тільки жінка.
  • Чоловіча роль не зводиться до забезпечення сім’ї. Навіть, якщо заробітна плата жінки на момент народження дитини вища, ніж у чоловіка.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про відпустки», після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Про це пише Координаційний центр з надання правової допомоги.

Крім матері дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

  • батьком дитини;
  • бабою, дідом;
  • іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;
  • особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
  • одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Батько має намір скористатися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Які документи потрібні для оформлення декретної відпустки батьку дитини (або іншій особі)?

Відео дня

За місцем роботи необхідно надати:

  • заяву на ім’я керівника з проханням про декретну відпустку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мати дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

Роботодавці не мають законного права відмовляти батькові, котрий виявив бажання піти у декретну відпустку.

За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

Як зараховується в стаж?

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Чи готові чоловіки морально йти в декрет?

Психологиня обласного дитячого центру психічного здоров’я ім. акад. Ющенка Аліна Хранітель розповіла нашій журналістці про те, чому так мало чоловіків у нас наважуються йти в декрет

— Сьогодні ми можемо спостерігати трансформацію уявлень про сімейні обов’язки. З  кожним днем все більше послаблюється жорстка фіксація гендерних ролей. Останнє  десятиліття українське суспільство йде від архаїчної моделі «чоловік заробляє, а жінка домогосподарка». Жінки стали більш самодостатніми, у чоловіків нема потреби нести відповідальність за двох, в матеріальному плані відносини стають партнерськими, і це партнерство поширюється на інші сфери, — говорить психологиня. — В контексті чоловічого декрету слід зауважити, що не надто важливо, хто за дитиною доглядає — тато чи мама. Головне, щоб дорослий був емоційно стійким, люблячим і турботливим. 

За словами психологині, гендерні моделі взаємодії закладаються приблизно в три роки. До цього віку дитина не пов'язує себе з якою-небудь статтю.

— Чому ж чоловіки бояться або соромляться  декрету, як вогню? Переважна більшість   татусів вважають, що це не чоловіча справа, — каже Хранітель. — Вони бояться нерозуміння і навіть глузувань з боку оточення, особливо інших чоловіків. Вся справа в сприйнятті своєї мужності, себе як чоловіка. Також це дія стереотипів.   

Як пояснює Аліна Хранітель, діти, яких виховували татусі в декреті, виростають більш раціональними, логічними та водночас менш емоційними. Також вони легше адаптуються в суспільстві, легко розуміють його, у них немає безпідставних очікувань, властивих жіночій психології. Така малеча більш тверезо і практично дивиться на світ. 

— Якщо мама — це завжди безмежна любов і прийняття, то батько відповідає за функцію кордонів. Щоб дитина розуміла, що не все можна робити. Умовно кажучи: «не сунь пальці в розетку», — каже психологиня. — Батько дає відчуття безпеки, розуміння того, як поводитися з людьми вище в ієрархії. 

За словами спеціалістки, для хлопчика тато — помічник в питанні чоловічої самоідентифікації. Дівчинка ж, на прикладі своїх відносин з татом, вчиться спілкуванню з чоловіками.

 

Читайте  також:

Субсидії по-новому та річний тариф на газ: що зміниться у травні

Відпочинок на травневі: куди полетіли українці та скільки це коштує

Вінниччину перевели до «жовтої» зони карантину. Які обмеження скасовують?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vik Vet

    а вы деб...лы знаете что в сша ходят на роботу до родов а после родов дается 1 месяц а если есть большой стаж 3 месяца
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключатимуть світло: деталі 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт) 12:13 Військові 120-ї бригади тероборони отримали нове обладнання для боротьби з окупантами photo_camera Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 11:28 Уламки дрона пошкодили енергетичний об'єкт на Вінниччині: 23 тисячі людей були без світла 11:09 У Вінниці наступного місяця працюватиме 31 пришкільний табір 10:11 ЗСУ збили 20 ворожих «шахедів»: ППО працювала й на Вінниччині 10:10 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up