Чоловічий декрет — тепер офіційно? Про новий Закон і те, чи готові татусі сидіти з дітьми

Чоловічий декрет — тепер офіційно? Про новий Закон і те, чи готові татусі сидіти з дітьми
фото ілюстративне / mamaplus.md
  • Верховна Рада остаточно схвалила Закон про декретну відпустку для чоловіків. Тепер у татів такі ж права на декрет, як і у жінок. 
  • Розповідаємо, як працює новий Закон та чи можуть роботодавці у відпустці відмовляти. 
  • Питаємося у вінничан, як вони ставляться до чоловічого декрету, та говоримо з психологом про те, чому так мало татусів на нього наважуються. 

У Верховній Раді нещодавно надали рівні права на декретну відпустку жінкам і чоловікам. Ми провели опитування серед наших читачів, запитавши, як вони ставляться до чоловічого декрету. 71% з них відповіли, що позитивно реагують. Проте знайти вінничан-татусів, які були в декреті та готові поділитися досвідом, виявилося складно. 

У групі «Вінницька матуся» ми публікували допис і кілька вінничанок відповіли, що їхні чоловіки розділяють з обов’язки по догляду за дитиною порівну. Проте татусі відмовилися публічно розповідати свої історії. 

Мати трьох синів Наталія Погоріла Семенюк розповіла нам, що її чоловік Володимир доглядав за наймолодшим сином до 2, 5 років. Жінка ходила на роботу. 

Відео дня

— Якраз так склалося, що, коли народився малюк, мій чоловік потрапив під скорочення на роботі, а у мене була робота. Тому ми вирішили, що Володимир залишиться вдома і доглядатиме за синочком, а я піду працювати, — розповідає Наталія. — Я після пологів відновилася впродовж двох місяців і приступила до роботи. Чоловік же чудово з усім справлявся вдома. Він дуже любить дітей, тому проблем із доглядом та вихованням не виникло. Ми живемо за Вінницею, то він ще доглядав за господарством. 

За словами Наталії, більшість у їхньому оточенні цілком спокійно відреагували на таке рішення. Каже, у них є ще кілька знайомих родин, де чоловік теж був в декретній відпустці. 

Як бачимо в результатах дослідження Фонду народонаселення ООН за 2020 рік, в Україні лише 2% чоловіків йдуть у декрет замість своїх дружин. Більшість матерів пояснюють недостатню увагу до дітей з боку батька високою зайнятістю. Проте є й 19% тих, хто вважає, що це «жіноча справа». 

Що змінив закон?

15 квітня 269 нардепів проголосували за закон № 3695, який урівнює права жінок та чоловіків на декретну відпустку.

— Мета позитивна та благородна — посилити роль та присутність батька у перші дні та місяці життя малюка та усунути деякі прогалини у законодавстві, що обмежують права батька немовляти на дану відпустку, — коментує адвокатка холдингу OMI Group Лілія Кравцова. — Зміни стосуються нового виду відпустки, на яку тепер одноразово матимуть право татусі. 14 календарних днів оплачуваних роботодавцем батько дитини може отримати протягом трьох місяців з дати народження немовляти. 

На таку відпустку можуть розраховувати: 

  • чоловік, дружина якого у зареєстрованому шлюбі, народила дитину;
  • батько дитини, яка народилася у незареєстрованому шлюбі, але він веде спільний побут з матір’ю новонародженого;
  • дідусь, бабуся чи інший член родини, який досяг повноліття, і допомагає матері-одиначці доглядати за дитиною.

За словами Лілії Кравцової, у статтю 179 КЗпП України теж внесені зміни. Тепер право на трирічну відпустку для догляду за малечею у рівних частинах має кожен з батьків. 

А в чинній редакції частини 7 статті 179 КЗпП України відпустку у зв'язку з вагітністю, пологами та доглядом за немовлям до досягнення ним трьох років з відповідними виплатами — могли брати будь-які члени родини, які доглядали за дитиною: тато, бабуся, тощо. Для цього обов’язково треба було надати довідку з місця навчання або роботи матері.

Тобто, батько дитини і так міг доглядати за власною дитиною. Але тільки, якщо мати малюка офіційно вийшла на роботу. Отже, новим Законом по суті право батька на догляд за дитиною став більш чітко регламентований.  

— Як чоловіки можуть піти у відпустку за доглядом? Документи, які батько дитини має надати своєму роботодавцю чи відповідному органу: копія свідоцтва про народження або довідку для державної реєстрації новонародженого протягом 30 календарних днів з дати народження малюка, — коментує Лілія Кравцова. 

Як читаємо на сторінці голови ГО «Ліга захисту прав жінок» Олександри Голуб, яка супроводжувала цей законопроект, є й інші приємні зміни. Зокрема, цитуємо:

  • можливість встановлення скороченого робочого дня для одиноких батьків і батьків, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю.
  • можливість для батька, як і матері, скористатися додатковою оплачуваною відпусткою, якщо вони мають дітей або дитину з інвалідністю, тривалістю 10 або 17 (за сукупністю) днів. 

Як читаємо у пояснювальній записці до проекту Закону, його прийняття має позитивні прогнози. Цитуємо: «Прийняття даного законопроекту сприятиме утвердженню гендерної рівності у сфері трудових та шлюбно-сімейних відносин. Забезпечить можливості для поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками працівникам обох статей. Усуне обмеження, що порушують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною. Створить передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні», — йдеться у пояснювальній записці. 

Чи має право роботодавець відмовити у відпустці?

— Якщо батько дитини надав усі документи, відмова роботодавця надати відпустку за доглядом може бути розцінена, як порушення права на працю, які, до речі, гарантовані державою, — каже адвокатка. — Якщо чоловікові відмовили у такій відпустці, він може подати заяву до суду. Якщо він працює на підприємстві, то можна звернутися до відповідного органу та попросити розв’язати трудовий спір. 

Чи готові чоловіки морально йти в декрет?

Психологиня обласного дитячого центру психічного здоров’я ім. акад. Ющенка Аліна Хранітель розповіла про те, чому так мало чоловіків у нас наважуються йти в декрет. 

— Сьогодні ми можемо спостерігати трансформацію уявлень про сімейні обов’язки. З  кожним днем все більше послаблюється жорстка фіксація гендерних ролей. Останнє  десятиліття українське суспільство йде від архаїчної моделі «чоловік заробляє, а жінка домогосподарка». Жінки стали більш самодостатніми, у чоловіків нема потреби нести відповідальність за двох, в матеріальному плані відносини стають партнерськими, і це партнерство поширюється на інші сфери, — говорить психологиня. — В контексті чоловічого декрету слід зауважити, що не надто важливо, хто за дитиною доглядає — тато чи мама. Головне, щоб дорослий був емоційно стійким, люблячим і турботливим. 

За словами психологині, гендерні моделі взаємодії закладаються приблизно в три роки. До цього віку дитина не пов'язує себе з якою-небудь статтю.

— Чому ж чоловіки бояться або соромляться  декрету, як вогню? Переважна більшість   татусів вважають, що це не чоловіча справа, — каже Хранітель. — Вони бояться нерозуміння і навіть глузувань з боку оточення, особливо інших чоловіків. Вся справа в сприйнятті своєї мужності, себе як чоловіка. Також це дія стереотипів.   

Як пояснює Аліна Хранітель, діти, яких виховували татусі в декреті, виростають більш раціональними, логічними та водночас менш емоційними. Також вони легше адаптуються в суспільстві, легко розуміють його, у них немає безпідставних очікувань, властивих жіночій психології. Така малеча більш тверезо і практично дивиться на світ.  — Якщо мама — це завжди безмежна любов і прийняття, то батько відповідає за функцію кордонів. Щоб дитина розуміла, що не все можна робити. Умовно кажучи: «не сунь пальці в розетку», — каже психологиня. — Батько дає відчуття безпеки, розуміння того, як поводитися з людьми вище в ієрархії. 

За словами спеціалістки, для хлопчика тато — помічник в питанні чоловічої самоідентифікації. Дівчинка ж, на прикладі своїх відносин з татом, вчиться спілкуванню з чоловіками.

Опитування

Як ви ставитесь до чоловічого декрету?


 

Читайте також: 

Мінус на вагах та плюс для здоров'я. Поради фахівців, як ефективно схуднути до літа

Напише вітання, розмалює машину, спече бетмена. Про вінничан з незвичайними професіями 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up